Varmepumper og økonomi

Mye å spare med varmepumpe på hytta

Varmepumpe er et godt alternativ til panelovner og annen form for oppvarming også på hytta. Se hvor fort varmepumpen er spart inn, og få med deg ekspertenes sjekkliste for valg av varmepumpe og hvor den bør plasseres.

VARMEPUMPE: Også på hytta kan varmepumpe være økonomisk smart.
VARMEPUMPE: Også på hytta kan varmepumpe være økonomisk smart. Foto: Illustrasjonsbilder fra Varmepumpeforeningen og Getty Images
Sist oppdatert

– Jeg synes varmepumpe er en genial løsning, som også hører hjemme på hytta, sier byggingeniør Kristian Bergsjø i Kløver byggrådgivning.

Det entusiastiske svaret skyldes primært teknologien bak varmepumpen:

At den klarer å bruke litt strøm til å lage enda mer oppvarmingsenergi. Rent konkret betyr det at varmepumpe som for eksempel har virkningsgrad tre, bare bruker 1 kilowatt strøm til å lage 3 kilowatt oppvarmingsenergi.

– Dette høres nesten magisk ut, men det er faktisk sant, sier han.

Varmepumpe og vinterkulde

Det er en myte at luft-til-luft-varmepumpe ikke fungerer når det blir skikkelig kaldt ute.

<b>KALDE VINTRE: </b>Pass på at varmepumpen er tilpasset nordiske vintre, særlig dersom det blir ordentlig kaldt der du har hytta di. Denne varmepumpen fra Panasonic fungerer med utetemperatur helt ned på minus 35 grader.
KALDE VINTRE: Pass på at varmepumpen er tilpasset nordiske vintre, særlig dersom det blir ordentlig kaldt der du har hytta di. Denne varmepumpen fra Panasonic fungerer med utetemperatur helt ned på minus 35 grader. Foto: Produsent

– Det er helt feil. Varmepumper som er tilpasset et nordisk klima, har som regel garantert drift ned til minus 25 grader, sier Einar Gulbrandsen i den uavhengige interesseorganisasjonen Norsk Varmepumpeforening.

Gulbrandsen sier at varmepumper er en energieffektiv oppvarmingskilde som gir mye varme, også når det er skikkelig kaldt ute.

Nyere og oppgraderte hytter har kanskje vannbåren varmeanlegg, som kan kobles på varmepumpen. Har du ikke det, vil en luft-til-luft varmepumpe tilfredsstille oppvarmingsbehovet i de fleste hytter, mener Gulbrandsen.

– Pass på at modellen du velger, svarer til ditt behov. Ulike varmepumper leverer nemlig forskjellig effekt, sier han, og råder deg som har en større hytte om å velge en varmepumpe med stor effekt, hvis du ønsker å bruke minst mulig tilleggsvarme på de kaldeste dagene.

Har du en mindre hytte, og synes det er greit å spe på med andre varmekilder ved behov, kan du velge en varmpepumpe med lavere effekt.

Les også: Marianne og Bernt tok et uvanlig grep for å spare flere millioner kroner på drømmehytta

Kjøpe varmepumpe?

Bruk denne sjekklisten fra Norsk varmepumpeforening før du drar kortet!

1: Velg riktig størrelse

Ulike varmepumper leverer forskjellig effekt, så sørg for at modellen du velger, svarer til behovet ditt. Velg en med stor effekt om du har en større hytte og ønsker å bruke minst mulig tilleggsvarme på de aller kaldeste dagene.

Har du en mindre hytte, kan du velge den med lavere effekt. Den fysiske størrelsen på inne- og utedelen er vanligvis lik.

2: Plasser varmepumpen riktig

For å få best mulig komfort og bruke minst mulig energi, er det viktig at ute- og innedelen er plassert riktig. Det kan være smart å ha en befaring i forkant, slik at du også får avdekket eventuelle ekstrakostnader knyttet til installasjonen.

Plassering av innedel og utedel er noe av det viktigste du bør avtale skriftlig på forhånd.

PLASSERING: Husk å avtale det med installatøren på forhånd!
PLASSERING: Husk å avtale det med installatøren på forhånd! Foto: Norsk Varmepumpeforening

3: Sjekk hva prisen inkluderer

Noen forhandlere oppgir pris inkludert installasjon, mens andre oppgir prisen på produktet og for installasjonen hver for seg.

4: Bruk en seriøs installatør

Alle som skal installere luft-til-luft-varmepumper, må være F-gass-sertifisert. Både installatør og bedrift må kunne vise frem et gyldig sertifikat.

Velger du en forhandler godkjent av Varmepumpeforeningen, sjekk oversikt her, kan du være trygg på at alt er i orden.

Tips 5: Lag skriftlig avtale på leveringstid og installasjon

Sjekk leveringstiden for varmepumpen du tenker å kjøpe, og avtal skriftlig omtrent når du skal få varmepumpen installert. Blir det store forsinkelser, står du fritt til å velge en annen leverandør i stedet.

Les også (+): Naboene klager over at jeg lar utelysene stå på på hytta. Hva skal jeg gjøre?

Hytter uten strøm

Alle luft-til-luft-varmepumpene som selges i Norge, må kobles til et 230 volts strømuttak for å virke.

Har du ikke innlagt strøm på hytta, men et solcelleanlegg, batterier og inverter som sørger for strøm i kontaktene, kan det være mulig å få varmepumpe. Men forhør deg med en varmepumpeinstallatør for å være på den sikre siden.

Så mye sparer du

Byggingeniør Bergsjø trekker frem en annen stor fordel med varmepumpen, nemlig det at den har et gjerrig strømforbruk. Det betyr at det er en energisparende oppvarmingskilde.

Sammenlignet med en elektrisk panelovn, blir det spesielt tydelig: En varmepumpe fra eksempelet over, er tre ganger så effektiv på strømforbruket enn en panelovn.

– Det blir det penger spart av, legger han til.

Akkurat hvor mye strøm du sparer på å ha varmepumpe som hovedvarmekilde, og ikke elektriske panelovner og varmekabler, avhenger blant annet av hvor stor hytte du har, hvor varmt du har det og hvordan du bruker varmepumpen.

Når er kostnaden spart inn? 

En moderne luft-til-luft-varmepumpe til kr 25 000 inkludert installasjon, er raskt nedbetalt, uansett om strømmen koster 1, 2 eller 3 kroner per kWh (inkludert nettleie og avgifter), viser et regneeksempel fra Norsk Varmepumpeforening:

NEDBETALINGSTID*

kr 1 = 5 år

kr 2 = 3 år

kr 3 = 2 år

* beregnet uten rentekostnad, og varmepumpen i eksempelet har årsvarmefaktor tre.

Ifølge Gulbrandsen kan det fort bli over 5000 kWh strøm i året på en mellomstor hytte. Estimatet stammer fra beregninger av strømforbruket til en 86 kvadratmeter nyere hytte på Kvitfjell. Det brukes totalt 15 000 kWh strøm i året på hytta, og av disse går 10 500 kWh til oppvarming. Varmepumpen står for 70 prosent av oppvarmingen, resten kommer fra varmekabler og panelovner.

– Beregningene våre viser at dersom strømprisen er 2 kroner per kWh, inkludert nettleie og avgifter, sparer man i dette eksempelet 10 286 kroner i året på å ha varmepumpe som hovedoppvarmingskilde, og ikke bare varmekabler og panelovn. Stiger strømprisen til 3 kroner, blir besparelsen 15 429 kroner, forteller han.

Ikke skru av varmepumpen

Klarer du å holde så jevn temperatur som mulig gjennom døgnet, vil varmepumpen jobbe på sitt mest effektive. Det vil igjen bidra til å få ned strømforbruket.

– Du bør aldri skru varmepumpen helt av. Du kan gjerne justere temperaturen ned noen få grader på kvelden før du skal legge deg, det bidrar til strømsparing. Men store svingninger i temperaturen går på bekostning av komforten, og du sparer veldig lite på det, sier Gulbrandsen.

Han forteller at varmepumpen fungerer slik at den styrer etter temperaturen du har valgt på fjernkontrollen. Når den registrerer at temperaturen i rommet har nådd denne, vil den slutte å varme opp ytterligere. Viften i innedelen vil likevel fortsette å gå på lav hastighet, slik at luften sirkuleres.

Skru opp viftehastigheten

– Når du skal reise hjem fra hytta derimot, bør du justere temperaturen ned. Du kan samtidig sette viftehastigheten opp, det er nemlig et annet godt sparetips, legger han til.

Grunnen er blant annet at høy viftehastighet bidrar til å spre varmen bedre, og at varmepumpen bruker mindre strøm på å drive viften enn å produsere varme.

– Men de fleste varmepumper har egne funksjoner som gjør det enkelt å holde hytta frostfri når du ikke bruker den. Undersøk mulighetene til varmepumpen du vurderer å kjøpe, tipser Gulbrandsen.

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

Kjøler hytta om sommeren

Det at varmepumpen både kan varme opp og kjøle ned et rom, er en annen fordel ekspertene trekker frem.

– Du kan med god samvittighet bruke varmepumpen til kjøling om sommeren. Det koster svært lite og går ikke på bekostning av besparelsen du får når du bruker varmepumpen til oppvarming. Kjøling på de varmeste sommerdagene bruker veldig lite energi, betrygger Gulbrandsen.

Pass på!

Velg symbolet sol når du skal varme opp boligen. Stiller du inn varmepumpen på auto, risikerer du at pumpen går over til avkjøling når du for eksempel fyrer i peisen.

Varmepumper har en autofunksjon som gjør at varmepumpen selv velger om den skal varme eller kjøle ned, men det kan være gode grunner til å unngå denne innstillingen.

Montering av varmepumpe

En ulempe med varmepumpen, er at du mest sannsynlig må betale for å få noen til å installere den. Ifølge loven skal alle som installerer varmepumpe, være sertifisert til å gjøre det.

OPPE ELLER NEDE: Denne gulvmodellen fra Wilfa kan monteres under vinduer og lavt på vegg, og er derfor et alternativ til vegghengte modeller.
OPPE ELLER NEDE: Denne gulvmodellen fra Wilfa kan monteres under vinduer og lavt på vegg, og er derfor et alternativ til vegghengte modeller. Foto: Produsent

Noen forhandlere oppgir pris på varmepumpe inkludert montering og installasjon, mens andre oppgir pris uten.

– Sjekk hva som gjelder før du kjøper, tipser Bergsjø, og legger til et siste råd:

– Snakk også med installatøren om hva som er den beste plasseringen av varmepumpen på hytta, slik at du er sikker på at du får maksimalt ut av varmedistribusjonen.

Mange nye design

Er du skeptisk til varmepumper fordi de ikke ser fine ut? Det har skjedd mye med designet på inne- og uteløsningene, som betyr at du ikke behøver å ha en stor, hvit kloss på veggen, som gjør at du mister sjarmen inne i hytta.

Det finnes mindre og nettere løsninger nå. Med spilepanel rundt utedelen av pumpen, vil den også gå litt mer i ett med hyttas ytre.

UTSEENDET: Det finnes mange ulike design på nye varmepumper, som gjør at den kan passe inn i ulike interiør. Dette eksempelet heter Toshiba Ask og har et ytre som er laget av asketre.
UTSEENDET: Det finnes mange ulike design på nye varmepumper, som gjør at den kan passe inn i ulike interiør. Dette eksempelet heter Toshiba Ask og har et ytre som er laget av asketre. Foto: Produsentene

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv nr 11 2023

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2023, og sist oppdatert 03/12 2023.

Les også