Romantisk hytteliv

Rødmende rødt og sukkersøtt

Den lille hytta i Sverige er et oppkomme av romantiske rødfarger og rosensøtt rosa.

Publisert Oppdatert

Fakta

  • Hytta ligger i Mellbyn ved Charlottenberg i Sverige.
  • Den er 30 kvadratmeter stor.
  • Kjøreturen tar i underkant av et par timer fra Oslo.
  • Hytta, som opprinnelig var et gammelt hønsehus, består av stue, kjøkken og en innebygd vinterstue.

Egentlig var det en kolonihytte i Oslo Nine Jentoft Træland (32) drømte om. Men ventelisten var lang, i verste fall opptil ti år. Men så snakket hun med noen kollegaer som hadde kjøpt hytte ved Charlottenberg i Värmland. De kunne ikke vært mer fornøyd.

Sånn startet det for Nine. Det er nå et drøyt år siden hun kom over det lille, røde vindunderet i Mellbyn ved Charlottenberg på nettsiden www.hemnet.se. Vel, det var vel ikke akkurat et vidunder i utgangspunktet - men det ble det. Vel å merke etter at Nine hadde malt alt det som males kunne.

- Sommerstua hadde stått tom i 15 år da jeg kjøpte den, og gulvet var ikke feid på årevis. Jeg måtte sope vekk ti år gamle veps, ler Nine.

For sommerstua betalte hun 140 000 norske kroner. Med på kjøpet fulgte flere mål tomt.

- Dessuten tar det bare en time og 45 minutter å kjøre fra Oslo, sier Nine.

20. april 2007: I dag fikk jeg nøklene til sommerstua - samtidig som jeg ble 140 000 kroner fattigere. Jeg pakket bilen full av møbler og ting. Det ble mye bæring, men det var gøy likevel.

Stiftemaskin og limpistol er guds 7. og 8. underverker

Lykke over grensen

I det fjerne høres svak motordur, mens gresshoppene synger samstemte i kor fra de grønne engene som omkranser sommerstua. Noen strå vaier i den svake vinden, mens rosa, lilla og hvite lupiner forsterker følelsen av at sommeren endelig er kommet. Det er behagelig stille i Mellbyn, fem minutter fra Charlottenberg.

Etter at Nine kjøpte sommerstua i april i fjor er turene over grensa blitt mange. I sommersesongen blir det stort sett hver helg. Med på lasset er pusen Pippi.

Søndag 29. april 2007: Det var null problem å stå opp klokken syv på en søndag, siden jeg skulle til Sverige. Jeg startet med å male lister i stua, og etterpå malte jeg peisen. Jeg grunnet verandaen og sydde gardiner.

100 prosent feminin

Nine Jentoft Træland (32) har skapt sitt lille, røde paradis rett utenfor Charlottenberg i Sverige.

Nine Jentoft Træland (32) har skapt sitt lille, røde paradis rett utenfor Charlottenberg i Sverige. Foto: Foto: Siri Møller

Rosa kosmetikk, rosa tannglass, rosa høvler, rosa champagne og rosa kokosbolleruller. Når det gjelder fargevalg og stil har Nine turt å ta den helt ut. Rødt og rosa går igjen som en rødrosa tråd både ute og inne. Det eneste som er i en annen farge er drillen som er grønn, men den er til gjengjeld blomstrete.

Møt Nine

- Hva liker du aller best ved sommerstua?

- Det er atmosfæren når man kommer inn i den.

- Hvilket verktøy klarer du deg ikke uten?

- Det må være limpistol, stiftemaskin og drill. Drillen må være blomstrete.

- Hva slipper ikke inn i sommerstua?

- Alle andre farger enn rødt, hvitt og rosa. Hvis venninner har med blått sengetøy, så krasjer det jo helt.

- Hva er favorittmøbelet ditt?

- Jeg elsker senga her, jeg sover så himla godt i den. Gjestesenga som står på verandaen/vinterhagen, liker jeg også godt. Den ser ut som en stol og kan brettes ut til seng.

- Stilen er utpreget jentete, og den er blitt til etter hvert. Jeg hadde mye rødt på jenterommet mitt da jeg var liten, og valgte å bruke noen av disse tingene her. Jeg ønsket å få inn en kontrastfarge, og valgte rosa fordi rødt og rosa passer så bra sammen, sier Nine.

Ja til lavbudsjett

Et av målene har vært å innrede sommerstua på et minimumsbudsjett. Nine har innredet med funn fra bruktmarkeder og loppemarkeder - og gratisfunn hun har kommet over på Finn.no.

- Den røde lysekrona i stua fant jeg for eksempel på «gis bort» på Finn.no. Det var noen i Holmenkollen som ville kvitte seg med den. To av krakkene og skapet jeg har tv-en på, tilhørte en barnehage. De ga det bort gratis på finn.no de også, sier Nine.

Maling, maling - og atter maling

- Med noen spann maling har både sommerstua og inventaret fått nytt liv. Det er nettopp det som er kunsten, det å gjøre noe nytt og spennende med ting som i utgangspunktet er nokså håpløse. Eller harry, om du vil. For i rett setting får gjenstander nye muligheter, synes Nine.

Utrolig, men sant: Slik så hytta ut før Nine tok malerkosten fatt.

Utrolig, men sant: Slik så hytta ut før Nine tok malerkosten fatt. Foto: Foto: Siri Møller

Noen slynger med røde plastblomster kjøpt i en billig nipsbutikk har fått plass i taket i vinterhagen og skaper liv, humor og sydhavsstemning. Og det å male er slettes ingen jobb, men rekreasjon, synes Nine.

Nines fire favoritter

Den svenske kjeden Rusta som har butikk i Charlottenberg. Noe à la Europris.

Finn.no

Clas Ohlson

Biltema

Nines interiørtips

  • Alt kan males. Til og med kjøleskap og TV.
  • Voksduker kan brukes til så mangt.
  • Ha antennene ute når du er rundt i butikker. Det er mye som ser stygt ut - men som er stilig i rett setting.
  • På Finn.no på «gis bort» kan du finne mye - husk at alt kan males.

- Jeg pleier å sette på en lydbok med krim - og så maler jeg. Det er balsam for sjelen, sier hun.

Tiden i Värmland brukes til alt annet enn å tvinne tommeltotter. Et avsluttet prosjekt erstattes raskt av et nytt.

20. mai 2007: Jeg kjøpte kantklipper i dag - og gikk i gang utenfor sommerstua. Det var ekstremt mye gress. Det er vel knapt gjort noe her på 15 år.

Koselige naboer

- Det er helt fantastisk å være her. Skuldrene mine senkes ti centimeter i det jeg kommer hit. Jeg kan faktisk være her helt alene i en uke, det gjør meg ingenting, sier Nine. Greie naboer trår dessuten til når det trengs. Naboen klipper plenen hennes langs innkjørselen når hun ikke er der. På nabogården får hun dessuten hente vann fra utespringen. Og når rom123s utsendte tar bilder i sommerstua, bistår naboen med et par ekstra duker.

- Folk i Värmland er så hyggelige. Trenger man hjelp, så er det bare å spørre naboen. Det er litt annerledes enn i Oslo, sier Nine.

Smart løsning

Og hvorfor skulle det være noe problem at det for eksempel ikke er innlagt vann? Nine har meldt seg inn i den lokale idrettsklubben, og det innebærer at hun kan bruke klubbhuset deres når hun vil. Hvor lenge Nine skal ha sommerstua gjentar å se. I utgangspunktet kjøpte hun den for å ha gleden av å pusse opp - og for å spare penger i bolig. Men pusen Pippi er ikke i tvil: Hun digger å være halvt svensk.

20. juni 2007: Da jeg skulle dra hjem i dag måtte jeg vente på Pippi i 45 minutter. Solen skinte - og hun ville nok ikke hjem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning