Kronprinsparet og påsken

Kongelig ferie i nybygd hytte

Kronprinsparet har gitt sitt bidrag til miljøet ved å bygge hytte i massivtre.

KOSESTUND: På hytta i Uvdal ligger det til rette for mange kosetsunder i naturen for Mette-Marit og Ingrid Alexandra

KOSESTUND: På hytta i Uvdal ligger det til rette for mange kosetsunder i naturen for Mette-Marit og Ingrid Alexandra Foto: Foto: Veronica Melå/Det kongelige hoff

Publisert Oppdatert

Ifølge Nettavisen forventes det at kronprinsparet skal feriere i sin nybygde hytte i Uvdal i påsken. Og kilder i lokalmiljøet sier til Klikk at kronprinsfamilien ofte har vært å se i alpinbakken der oppe.

- Så de kommer sikkert i påsken også, og de har jo i tillegg et offisielt besøk i kommunen dagen etter påske.

Kronprinsfamilien hadde planlagt å ta hytta i bruk forrige påske. Tidsskjemaet sprakk imidlertid, men i år er den altså klar for royalt innrykk.

Hytta som venter dem er på på 150 kvadratmeter, bygget i massivtre. Innvendig er den holdt i en lys stil, med høyt under taket og rene linjer. Hytta har fått en T-form, med store panoramavinduer som fanger inn landskapet utenfor.

- Dette er en hytte hvor kronprinsparet kommer til å oppleve et behagelig og deilig inneklima, uten skadelig avgassing fra giftige byggematerialer. Dette er spesielt bra for barn, som vil sove godt i et slikt inneklima. Hytta har også et energibehov som er langt lavere enn for tradisjonelle hytter, sier daglig leder Tim Knackstedt i Holz100 til Klikk.no.

Holz100 er firmaet som har levert elementene til kronprinsfamiliens hytte.

FJELLTUR: Prins Sverre Magnus vil få mange muligheter til fjellturer med sin mor på hytta i Uvdal. Den ligger nesten 1100 meter over havet.

FJELLTUR: Prins Sverre Magnus vil få mange muligheter til fjellturer med sin mor på hytta i Uvdal. Den ligger nesten 1100 meter over havet. Foto: Foto: Veronica Melå/Det kongelige hoff

Miljøvennlig.

Kronprinshytta er produsert etter et verdenspatentert konsept, hvor veggene består av tre lag med trematerialer med et luftrom mellom hvert lag. Dette gir en isolerende effekt som overgår tradisjonelle hytter.

Det er ikke brukt noen form for miljøskadelige eller giftige materieler i hytta, og den ble fraktet opp og satt opp med fokus på at det skulle bli færrest mulig inngrep i naturen.

- Det betyr at hytta kan stå og råtne ned der oppe uten å etterlate seg skadelige stoffer, forteller Knackstedt.

Les også: Massive kvaliteter

Resirkulerbar

T-FORM: Hytta er bygget i massivtre og har en tydelig T-form.

T-FORM: Hytta er bygget i massivtre og har en tydelig T-form. Foto: Foto: Tom Hansen

Kronprinshytta er satt sammen av elementer, som igjen er sammenføyd med trenagler. Det betyr at den kan plukkes ned om man skulle ønske det.

- Vi har forpliktet oss til å ta elementer i retur dersom det skulle være noe galt med dem, beskriver Knackstedt, som opplever det som en stor tillitserklæring å få et slikt oppdrag.

Les også: Moderne villmarkshytte

Kronprinsessens eget design

Ifølge Laagendalsposten har kronsprinsessen designet kjøkkenet og badet selv.

- Det er ikke overdådig, men de har gjort fornuftige valg av materialer og hvitevarer. De har designet et kjøkken med den luksusen og komforten de selv vil ha, forteller Soo Even Lervik til Laagendalsposten. Han har vært med tidlig i designprosessen sammen med Norsk Skifertre, som har produsert både kjøkken- og baderomsinnredningen.

Les også: Mette-Marit kastet glans

Interessant prosjekt

- Det at de har valgt å bygge i massivtre er interessant, og generelt er tre et miljøvennlig byggemateriale, sier prosjektleder i Ecobox, arkitektforbundets avdeling for miljøfokusert bygging.

- Dersom de har valgt å la veggene være utiltekket vil treet i veggene ta opp fuktighet og slikt sett bidra til et godt innemiljø.

ØVERST OPPE: Kronprinsparets hytte ligger øverst oppe i hyttefeltet, som kalles Fjellsnaret hyttegrend. Hardangervidda er nærmeste nabo.

ØVERST OPPE: Kronprinsparets hytte ligger øverst oppe i hyttefeltet, som kalles Fjellsnaret hyttegrend. Hardangervidda er nærmeste nabo. Foto: Foto: Tom Hansen

Les mer om hytter i massivtre.

Været for Uvdal i påsken.

Les også:

Godt påskeøl

Fiskemiddagen barna spiser

De beste sommerdekkene

MAKS STØRRELSE: I hyttefeltet hvor kronprinshytta troner øverst, er maks byggestørrelse 150 kvm, og den grensen holder kronprinsfamilien seg akkurat innenfor.

MAKS STØRRELSE: I hyttefeltet hvor kronprinshytta troner øverst, er maks byggestørrelse 150 kvm, og den grensen holder kronprinsfamilien seg akkurat innenfor. Foto: Foto: Tom Hansen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning