HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Kan grunneier nekte oss å bygge gjerde gjerde langs veien til hytta?

Vi har foreslått å bygge et gjerde langs vår vei, men grunneier har avslått. Har han rett til det? Spør hytteieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Oppsetting av gjerder er et vanlig stridstema mellom hytteier og grunneier.
Oppsetting av gjerder er et vanlig stridstema mellom hytteier og grunneier. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har fått tillatelse av grunneier til å bygge vei fra felles parkeringsplass og frem til tomtene våre. Vi har betalt for dette. Veien går langs grensen til en tredje nabo og deler ikke opp grunneiers jord. Grunneier leier ut jorden som beiteland.

Dette innebærer at vi må ha to porter for å komme til tomtene våre – en ved felles parkeringsplass og en ved egen tomte-grense.

Vi har foreslått å bygge et gjerde langs vår vei for å unngå dette, men grunneier har avslått. Har han rett til det?

Når grunneier har fått betalt for å muliggjøre veibygging, går jeg ut ifra at det ikke er like naturlig for domstolene å gi grunneier veirett?

L.D.A.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Det fremgår av § 6 i gjerdeloven: «Granne har rett til å ha gjerde mot granneeigedom når han kostar det sjølv.»

Jeg forstår det slik at du ønsker å sette opp gjerde langs veien for å slippe å montere to porter. Gjerdet ditt blir liggende parallelt med veien, slik at det ikke er «gjerde mot granne-eigedom».

Når det i sin helhet blir stående på grunneiers eiendom, vil jeg derfor anta at han kan nekte deg å sette det opp. Det er riktig at grunneier ikke nødvendigvis har veirett på en vei som andre har bygget over hans eiendom.

Vi ser likevel ofte at en slik veirett innrømmes grunneier, f.eks. når han har avgitt gratis veigrunn. Dette må bero på en tolkning av avtalen med grunneier og omstendighetene rundt inngåelsen av denne.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også