HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi blir utelukket fra hytteforening fordi vi vil bo fast på hytta

Kan man nektes demokratiske rettigheter som følge av en bruksendring når man fortsatt inngår i de samme private felles-løsningene som resten av eiendommene? Spør hytteieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Utelukkes fra hytteeierforeningen

Vi er flere hytteeiere som etter hvert ønsker å ha hytta som fast bolig. Så langt har en hytteeier søkt om og fått innvilget slik bruksendring. Selv vurderer jeg å gjøre det samme i løpet av en toårsperiode. Styret i den lokale hytteeierforeningen har tolket vedtektene våre slik at de som innvilges bruksendring for hytta, hverken kan velges inn i styret eller stemme på årsmøter.

Vi har i området privat vei og vann/kloakkløsning, der alle har felles interesser. Slik sett mener jeg det vil være helt urimelig at noen skal miste medbestemmelse. Kan man nektes demokratiske rettigheter som følge av en bruksendring når man fortsatt inngår i de samme private felles-løsningene som resten av eiendommene? Kan et styre endre vedtekter uten behandling på et årsmøte?

S.V.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Vedtekter kan likestilles med vanlige privatrettslige avtaler hvor partene står fritt til å avtale hva de vil innenfor de rammene som lovgivningen fastsetter. Bestemmelsene i en hytteforening kan dermed utelukke medlemskap for eiere av helårsboliger. Hvem som kan være medlem må likevel bero på en tolkning av vedtektene.

Bruksendring av hytter til helårsboliger var uvanlig da mange hytteforeninger ble opprettet, det er derfor vanskelig å tolke en bestemmelse ut ifra en problemstilling som den gang ikke eksisterte. Vedtektene kan tolkes ut fra de formål de skal dekke, som for eksempel at hytteeierne skal ha bestemmelser som regulerer forvaltning og drift av fellesfunksjoner som veier, brygger og renovasjon. Eiere av helårsboliger bruker slik infrastruktur på samme måte som øvrige hytteeiere og det er derfor naturlig at de bidrar til driften.

Når de har en slik plikt, er det også viktig at de er medlem av foreningen og har samme rettigheter som øvrige medlemmer. Det vil derfor være naturlig å tolke det slik at eiere av hytter som bruksendres til helårsboliger har rett til medlemskap, med mindre det står klart i vedtektene at eiere av helårsboliger ikke har rett til medlemskap.

Styret kan ikke endre vedtektene. Det må skje på årsmøte i henhold til de retningslinjer som fremgår av vedtektene.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2021, og sist oppdatert 09/03 2022.

Les også