SKJEV HYTTE

Hytta er så skjev at dører og vinduer er vanskelige å få opp – hva gjør vi?

Hyttelivs ekspert advarer mot at å jekke opp hele hytta fort kan bli et omfattende prosjekt, men lanserer i stedet en enklere og billigere løsning.

BILLIG LØNSING: Dersom hytta er blitt så skjev at man ikke får opp vinduene, viser denne illustrasjonen en rimelig løsning. Hyttelivs byggeekspert Øyvind Lie-Jacobsen forklarer hvorfor i teksten nedenfor.
BILLIG LØNSING: Dersom hytta er blitt så skjev at man ikke får opp vinduene, viser denne illustrasjonen en rimelig løsning. Hyttelivs byggeekspert Øyvind Lie-Jacobsen forklarer hvorfor i teksten nedenfor. Foto: Lie-Jacobsen, Øyvind
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en eldre hytte som er ganske skjev. Den står på påler og skjevheten har gjort at vinduene og døra på den ene veggen er vonde å få opp. Spørsmålet er om vi skal leve med skjevhetene, eller prøve å rette opp hytta med jekking?

M.U.T.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Hvis skjevhetene varierer igjennom året, er det trolig telehiv som er problemet. Da må fundamenteringen utbedres slik at hytta blir stabil. Det handler om å bli kvitt vannet som siger inn i fundamentene. Hvis hytta er stabil, er det enklest å leve med skjevhetene, og heller rette opp vinduer og dører som er trege.

Det enkleste er å plukke av omrammingene og skjære av skruer eller spiker som karmen er festet med. Så monteres vinduet eller døren rett i den eksisterende lysåpningen (illustrasjon). Blir det for trangt, må lysåpningen gjøres større.

Oppjekking kan virke som en enkel løsning, men det kan fort bli et omfattende prosjekt.

Mange overlater jobben til fagfolk. Her kreves erfaring om det skal gjøres uten at det oppstår skade på hytta.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2022, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også