HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Grunneier nekter oss å løse inn nausttomt

I fjor fremmet vi krav om innløsning av nausttomten, men grunneier nekter og mener av vi ikke har innløsningsrett, forteller hytteieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde. Naustet og stedet på bildet har ingenting med det aktuelle spørsmålet å gjøre.
Illustrasjonsbilde. Naustet og stedet på bildet har ingenting med det aktuelle spørsmålet å gjøre. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hytta ligger ca. 500 meter fra sjøen på en øy utenfor Bergen. Opprinnelig festet vi tomta, men fikk kjøpt den av grunneier i 2004.

I 1992 inngikk vi avtale med en annen grunneier om å feste en tomt hvor vi oppførte en naust for oppbevaring av båter.

Naustet har også to sengeplasser og er godkjent til beboelse. I fjor fremmet vi krav om innløsning av nausttomten, men grunneier nekter og mener av vi ikke har innløsningsrett.

A.R.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Det fremgår av tomtefesteloven § 32 bl.a. dette: «Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus eller fritidshus når det er gått 30 år av festetida».

Når loven bruker ordene «bustadhus eller fritidshus» må det dreie seg om hus/hytte som er registrert i matrikkelen (offentlig register over fast eiendom, bebyggelse, bruk m.m.) og som er selvstendige boenheter.

Slik du beskriver naustet, kan det se ut som om dette har status som anneks, og det er ikke å anse som en egen boenhet. I et slikt tilfelle gjelder derfor ikke innløsningsretten.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også