BYGGET HYTTA INN I HYTTE:

Da Marius var ferdig, hadde den lille spikerbua vokst med 140 kvadratmeter

Legendarisk arkitekt fant løsningen: Spikerbua fra 60-tallet er omfavnet og integrert som en del av den flunkende nye hytta. Men det merkes ikke før man kommer inn over dørstokken.

<b>FØR:</b> Hyttedrømmen til Marius slik den begynte i 2010. Nå er den lille spikerbuen fått et helt nytt uttrykk. Foto: Privat.
FØR: Hyttedrømmen til Marius slik den begynte i 2010. Nå er den lille spikerbuen fått et helt nytt uttrykk. Foto: Privat. Foto: Privat
Sist oppdatert

I 2010 lot Marius Marents seg sjarmere av beliggenheten til en helt enkel hytte fra 1969. Den lå så fint til på en avsats i et skrått terreng. Og endelig fikk han seg sin egen hytte i området, etter å ha tilbrakt mange år i Hemsedal og Grøndalen.

Men etter å ha båret inn vann og varmet det på en gammel vedovn i flere år, meldte lengselen etter en god, varm dusj seg. Etter fire år uten innlagt vann og med utedo var både tiden og pengeboka moden for Marius til å gjøre noe mer ut av plassen han var blitt glad i.

– Å transformere hytta har vært en morsom prosess. Jeg husker godt den første dusjen med varmt vann etter en lang dag ute på langrenn. Og første gang jeg kunne vaske opp uten å ha båret vannet inn i hytta, sier
Marius.

Den kjente arkitekten Harald Melbye tegnet inn den gamle hytta som et midtpunkt, integrert i den nye arkitekturen. Hytta er formet etter tomten. Tretak er valgt fordi det er byggeskikk for området.
Den kjente arkitekten Harald Melbye tegnet inn den gamle hytta som et midtpunkt, integrert i den nye arkitekturen. Hytta er formet etter tomten. Tretak er valgt fordi det er byggeskikk for området.

Arkitekt: Harald Melbye

Byggeår: 2015. Gamlehytta: 1969

Størrelse: 175 m²

Utvendig kledning: Panel

Tak: Tre

Rominndeling: Stue, kjøkken, entre, gang, bod, kjeller, hems, tre soverom,
to bad med wc.

Tilbygg: Kjøkken og stue, bad og soverom, gang. 

Fasiliteter: Strøm og vann. WC. Garasje.

Se mer

Selve hytta er inndelt i tre unike deler som henger sammen med hverandre. Endringen gjør at hytta virker mindre dominerende i landskapet.

En viktig grunn til å bygge ut fra 36 til 175 kvadratmeter var å få bedre plass til familien.

– Jeg ville at dette skulle bli en familiehytte med plass til foreldre og søsken, spesielt til store høytider. Og jeg ville at foreldrene mine skulle få en egen del som kan brukes som en selvstendig hytte, sier han.

Hundene til Marius er alltid med på hytta, de er en like viktig del av hyttekosen som det er med fyr i peisen. Den gamle mursteinspeisen ble tatt ned til fordel for  en peis som holder bedre på varmen.
Hundene til Marius er alltid med på hytta, de er en like viktig del av hyttekosen som det er med fyr i peisen. Den gamle mursteinspeisen ble tatt ned til fordel for  en peis som holder bedre på varmen. Foto: Kathrine Sørgård

Engasjerte hyttelegende

En samtale med den nå avdøde arkitekten Harald Melbye ble starten på det som skulle gi helt andre rammer for tilstedeværelsen på Libu.

Hytta er trolig en av de siste Melbye tegnet, men arkitekten fikk ikke sett resultatet før han gikk bort 13. mai 2015, 72 år gammel.

Marius likte umiddelbart arkitektens tankespring, som innebar å respektere lokal byggeskikk- og materialbruk, med snert. Tretak var selvsagt, fordi det er vanlig i området. Alt under taket derimot, ble løst i forhold til terrenget.

Hyttelegenden arkitekt Harald Melbye tegnet inn den gamle hytta som et midtpunkt, integrert i den nye arkitekturen. Hytta er formet etter tomten. Tretak er valgt fordi det er typisk byggeskikk for området.
Hyttelegenden arkitekt Harald Melbye tegnet inn den gamle hytta som et midtpunkt, integrert i den nye arkitekturen. Hytta er formet etter tomten. Tretak er valgt fordi det er typisk byggeskikk for området. Foto: Kathrine Sørgård

– Inngangspartiet var arkitekten opptatt av. Selv ville jeg aldri ha tenkt på å legge det slik at det ikke fyker igjen vinterstid, forteller Marius, som også liker seg godt på hytta om høsten, spesielt fordi han jakter på småvilt i området.

Kommune: Hemsedal

Fylke: Viken

Høyeste temp. siste år: 26,8

Laveste temp. siste år: – 21,8

Mest nedbør/døgn: 33,4 mm

Se mer

Gamlehytta utgjør i dag den midterste av tre deler som hytta nå består av. Her er det kjøkken, entre og stue. Inngangen er lagt til det som var et veldig enkelt soverom. Før gamlehytta ble integrert i den nye, ble den satt godt i stand.

– Jeg demonterte den, og satte opp igjen det samme stenderverket. Panelet tok jeg ned både inne og ute for å isolere. Ute er det nytt panel, mens inne er alt det gamle av materialer beholdt, forteller Marius. Å ta vare på det gamle synes han er fint, fordi litt av den opprinnelige historien blir med videre.

<b>FØR: </b>Det som er blitt entreen var tidligere et soverom.
FØR: Det som er blitt entreen var tidligere et soverom. Foto: Privat
Stuen slik den så ut før ombyggingen. Nå er det satt inn større vinduer og treverket har fått behandling. Foto: Privat.
Stuen slik den så ut før ombyggingen. Nå er det satt inn større vinduer og treverket har fått behandling. Foto: Privat. Foto: Privat

Prioriterte soverommet

– Soverommet er juvelen i hytta. Det er rommet jeg har prioritert, med god hjelp av Melbye. Å våkne opp med utsikt langt inn i Grøndalen og mot Svarthetta, er fantastisk. Mange ville kanskje ha lagt stuen der, men for meg er starten på dagen så viktig, forklarer Marius.

Peisen i soverommet er kledd med stein fra gulv til tak. Ellers er rommet kledd med mye tre for å myke det opp de store glassflatene og skifergulvet.

– Opprinnelig kunne jeg se inn i flammene fra peisen også på den andre siden, fra badekaret. Men det ble altfor varmt, så jeg blendet igjen, forteller Marius, som fikk laget baderomsinnredningen av gamle, vellagrede og rustikke planker, kjøpt lokalt.

Samarbeidet med arkitekten har resultert i en hytte Marius er blitt veldig glad i.

– Klart, jeg kan savne sjarmen i det enkle, men samtidig setter jeg veldig pris på komforten, særlig fordi jeg tidvis bruker hytta så mye.

Se bilder av hytta i dag i bildekarusellen under:

.

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2021, og sist oppdatert 13/12 2021.

Les også