HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Torvtaket lekker midt på vinteren – hva gjør vi?

Lekkasjen kommer når vi er på hytta, men når vi ikke er der, er det helt tett. Hva gjør vi med dette? Spør hytteieren. Hyttelivs ekspert Øyvind Lie-Jacobsen har et triks for å finne ut hvor problemet ligger. Les hva han svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde av torvtak.
Illustrasjonsbilde av torvtak. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en gammel tømmerhytte på fjellet med et 30 år gammelt torvtak. Taket har vært fint og tett i alle år, men i vinter har det dryppet fra det, særlig fra ett område.

Det rare er at det ikke regner, tvert imot har det vært skikkelige vintertemperaturer. Lekkasjen kommer når vi er på hytta, men når vi ikke er der, er det helt tett. Hva gjør vi med dette?

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Grunnen til lekkasjen er trolig snø som smelter når dere fyrer. Enten blåser det snø inn i takkonstruksjonen eller så er det snø som smelter oppå selve taket. Jeg ville måkt snøen helt av den delen av taket som lekker.

Når dere måker, se etter hulrom under snøen, ned mot torva. Hvis taket er dårlig isolert eller det er luftlekkasjer, vil den varme luften smelte snøen fra undersiden. Disse områdene må merkes av på taket. Her kan det samle seg vann som fryser til is om natten. Gjentagende smelting og frysing kan åpne skjøter og få vannet til å krype inn i skjøter på tekkingen.

Hvis lekkasjen stopper når snøen er borte, har dere funnet årsaken. Hvis dette ikke hjelper, må dere jakte på snø som har blåst inn i takkonstruksjonen. Ta utgangspunkt i siden det blåser mest fra, og se etter åpninger. Da er det vanskelig å finne problemet uten å åpne opp konstruksjonen.

Hvis vannet kommer fra taket, må torva legges til side og åpningene i tekkingen avdekkes. Så må det gjøres en vurdering av omfanget av fuktskaden. Ofte ender det med at taket må byttes, og da er det samtidig lurt å isolere skikkelig. Blåser det snø inn i taket, er det lurt å få en fagperson til å gjøre en vurdering.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også