Trapp i terrenget

Denne trappen du lager du på en dag

Nøkkelen til suksess er fundamenteringen.

Publisert Oppdatert

Fremkommeligheten på tomten kan bli mye bedre med trapper i terrenget. En trapp i stein er solid, og et fint prosjekt for selvbyggeren.

Her viser vi hvordan du lager en enkel trapp i tre. Nøkkelen til suksess er selve fundamenteringen. Bytter du ut jorda med grus, oppnår du to ting: Hele trappen holder seg stabil og telefri, og vannet renner unna slik at treverket holder seg tørt og råtefritt.

Ferdige vanger

Trappen skal lages i impregnert tre, og hele konstruksjonen skal legges på grusen.

Trappevangene kjøper du ferdig i byggevarebutikken. Selve trinnene lager du i 36 mm impregnert konstruksjonsvirke. Dybden på trinnet (inntrinnet) er gjerne 250 mm. Det betyr at du får plass til to plank på 123 mm bredde, eller tre på 73 mm. Smale planker holder seg stabile og gir bedre avrenning.

Lag en plan

Start med å stikke ut området der trappa skal være, og fjern jorden. Grav ned minst 30 centimeter og grav godt ut på sidene.

Bruk litt tid på planleggingen. Regn deg frem til høyde og dybde på trinnene, slik at det ender riktig med det øverste trinnet.

Bygg trappen

Fyll opp med grus og stein. Start med et lag med stein som du stamper godt. Deretter fyller du på med et lag grus som også stampes godt. Rett av slik at underlaget er i vater sideveis. Nederst plasserer du også en eller to kraftige steiner som du setter godt ned i grusen. Da har trappevangene et stødig fundament. Er det mye vann, kan du legge et dreneringsrør i bunnen som leder vannet bort.

Trekonstruksjonen kan du snekre sammen på et plant underlag og deretter sette den på plass. Slå på to eller tre impregnerte plank på tvers, slik at det blir en ramme. Bank ned fire forankringer, to oppe og to nede. Sett ned rammen og skru den fast til forankringene. Skru fast trinnene.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag