Behandling utvendig

Skal hytta overflatebehandles det første året?

Publisert Oppdatert

Bygger tømmerhytte på fjellet. Hytta ble produsert på fabrikk for ett år siden og rullet opp nå i vinter. Har lest at det er fornufting ikke å behandle hytta utvendig første året, er dette riktig? Vi har forøvrig tenkt å bruke tjære.

Hytta står på støpt plate, og i gulvet ligger to ganger 10 cm isopor med fuktsperre mellom lagene. Betonggulvet er ca 8 cm. Skal legge 2"x2" tilfarere og 5 cm isolajon på betongen og deretter furu gulvbord. Skal det legges fuktsperre eller forhudningspapp under tilfarerne?

Jeg ser ikke noe stort poeng i å la hytta stå ubehandlet det første året. Det at enkelte venter med å behandle, er antakelig for å få en mer værslitt, gråaktig "undertone" før påføring av beis eller tjære. Ulempen er at overflaten kan bli litt flossete, slik at den først må børstes. En annen årsak til at noen venter, kan være at tømmeret ikke er helt tørt, så forsikre deg om dette fra leverandøren før du setter i gang.

Ikke mer plast. Så lenge det er ett (forhåpentligvis godt og solid) lag plast i grunnen fra før, fungerer dette som fuktsperre mot vanndamp fra bakken. Har du også plast høyere oppe, er det risiko for at du stenger fukt inne i isolasjonslaget over. Derimot kan du godt legge ett lag forhudningspapp på betongen (under tilfarerne) for å lage et separerende sjikt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning