I fjor gikk hytteprisene ved sjøen opp med åtte prosent, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Sjøhytter er de dyreste objektene i hyttemarkedet og skal du kjøpe en slik må du forvente å betale 2 256 000 millioner kroner, som er gjennomsnittlig salgspris.

Men selv om salgsprisene stiger til uante høyder har utleieprisene på sjøhytter gått ned.

LEDIG: Feriehus på Tjøme på 110 kvm. Plass til 8. Byggeår 1984. Renovert 2009. Pris hos Novasol fra 4972 - 11.600 kroner i uken. © FOTO: Novasol

Prisnedgang

Men for noen tusenlapper kan du få utsikt verdt millioner - og det er fortsatt utleiehytter som står ledig, ifølge utleieselskapene.

- Høysesongen for bookinger hos oss er i januar og februar, men det er fortsatt gode muligheter til å få leid drømmehytta i sommer, opplyser Espen Hjulstad i Novasol.

Han forteller at deres hyttepriser ligger rundt 10 prosent under fjorårspriser. Du kan for eksempel leie en ferieleilighet i Risør på 142 kvadratmeter med plass til 8 personer fra 4490 kroner.

"Komfortabel, stor leilighet med idyllisk, usjenert beliggenhet på en odde 50 fra Sørfjorden", heter det i annonsen.

Spar fellesferien

Det er for øvrig dyrest i Vestfold, Østfold og på Sørlandet.

I juli og i begynnelsen av august øker prisene med 30-35 prosent. Så har du mulighet for å ta fri utenom fellesferien kan du spare en flere tusen.

LEDIG: Ferieleilighet i Risør 142 kvm. Antall sengeplasser 8. Byggeår 1998. Pris hos Novasol fra 4490 - 11893 kroner i uken. © FOTO: Novasol

Mange tyskere

Utlendinger er for øvrig viktige. 65 prosent av Novasols gjester kommer fra Tyskland alene.

Tyskerne foretrekker Vestlandet, spesielt Hardanger. Danskene er tradisjonelt interessert i fjellområdene og vinterhytter, mens for nordmenn er det Sørlandet som gjelder.

LEDIG: Feriehus i Flekkefjord 110 kvm. Antall sengeplasser 5. Byggeår 2000. Pris hos Novasol fra 9.660 - 11.129 kroner i uken. © FOTO: Novasol

Populære feriemål

Langs kysten i Vestfold tilbyr Norgesbooking ferieboliger ved Åsgårdstrand, Tjøme og Hvasser, og i nabofylket Telemark ved Kragerø. I tillegg er Hvaler og Fredrikstad populære feriemål i Østfold.

For eksempel hytte i sjøbodstil på Hvaler med egen avskjermet brygge rett ved sjøkanten kan du få fra 6480 - 12470 kroner i uken.

Og fordelene med å leie er åpenbare dersom det skulle skje noe med hytta, for eksempel brann. For det er i utgangspunktet huseiers egen forsikring som gjelder ved utleie, ifølge Norgesbooking.

LEDIG: Hytte ved sjøen i Mandal ved Monesstranda, ca. 1,5 km fra sentrum av Mandal. Antall sengeplasser 8. Boareal 72. Oppført 2000. Pris hos Norgesbooking fra 7560 - 9450 kroner i uken. © FOTO: Norgesbooking

Privat utleie

Vil du imidlertid ikke å gå via utleiefirmaer kan Finn.no tilby mange hus og hytter.

I øyeblikket ligger det 4616 leieobjekter ute. For eksempel en villa i Søgne utenfor Kristiansand hvor eier reklamerer med 100 meter til strand og basseng. Pris fra 8000 til 14000 kroner i uken.

Les også:

Her er stolen du kan fest i et tre

Slik får du grønnere plen enn naboen

Her er de kuleste interiørbildene

Bruk tapetkniven på tujahekken

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!