MOBILTELEFONI

Uten dekning på hytta

Mobiltelefon er en selvfølge i vårt daglige liv. Hva gjør du når du ikke har mobildekning på hytta?

STÅ STILLE: Det er ikke alltid det er så detaljerte skiltinger for mobildekning i hyttas nærområde¿
STÅ STILLE: Det er ikke alltid det er så detaljerte skiltinger for mobildekning i hyttas nærområde¿ Foto: Foto: Espen Bratlie/Samfoto
Sist oppdatert
SØK DEKNING: Operatørenes dekningskart gir deg en god pekepinn om hvor de "sorte hull" finnes. Dekning vist i grønt, kartutsnittet er fra Oppland fylke, fra Netcoms hjemmeside.
SØK DEKNING: Operatørenes dekningskart gir deg en god pekepinn om hvor de "sorte hull" finnes. Dekning vist i grønt, kartutsnittet er fra Oppland fylke, fra Netcoms hjemmeside. Foto: Ill.: Netcom

Å reise på hytta betyr ikke nødvendigvis å være avskåret fra omverdenen. Det har etter hvert blitt en selvfølge at vi også skal være tilgjengelige selv om vi ikke er hjemme.

Et vanskelig land

Det er svært krevende å sørge for mobiltelefondekning i et land som er så brutt opp av høye fjell og dype fjorder som Norge. Det er også ekstremt dyrt.

De fleste er vel kjent med mobiltelefonmastene. Det er disse som formidler signalene våre rundt omkring i landet og vi trenger stadig flere av dem. Grunnen til dette er litt teknisk, men ikke spesielt vanskelig å forstå. Det tradisjonelle (i alle fall i nyere tid) mobilnettet er det digitale GSMnettet.

I et rent GSM-nett har hver mobilmast en viss operasjonsradius som er ganske stor for dette nettet. Etter hvert som vi har fått nye mobilteknologier som for eksempel 3G, blir dekningsområdet for hver mast dramatisk mindre, og vi trenger derfor stadig flere master.

For hytteeieren som befinner seg litt utenfor allfarvei vil den praktiske betydningen av dette være at det er standard GSM-nett man må forholde seg til.

Faktum er at vi har ekstremt god mobiltelefondekning i Norge, faktisk langt bedre enn de aller fleste andre land. Likevel er det slik at det fremdeles er noen flekker der det synes nesten umulig å oppnå dekning. Vi skal se litt på mulighetene som finnes for å hjelpe på dette problemet.

NMT450-nettet lever i beste velgående

Ice.net (Nordisk Mobiltelefon) er en mobil bredbåndstjeneste som utnytter frekvensene til det tidligere NMT450 nettet og oppnår derfor en unik dekningsgrad. Teknologien er godt egnet for Norges topografi og spredte befolkningsstruktur. Maksimal hastighet er 3,1 Mbit/s nedlasting og 1,8 Mbit/s opplasting.

Ice.net bygger fortløpende ut nettet i hele landet og oppdaterer dekningskartet regelmessig. Fullt utbygd kommer nettet til å ha like god dekning som det gamle NMT450-nettet. En ekstern antenne kan anvendes for å forbedre dekning og datahastighet.

Les mer på Ice.net

Dekningskartene

De som har opplevd at hytta ligger i et kommunikasjonsmessig sort hull, har ganske sikkert også vært på vandring i nærområdet for å finne et sted der man får et lite hint av dekning. Dermed har man stått på dette stedet i all slags vær for å få kommunikasjon med omverdenen. Det trenger ikke være slik.

To store operatører har infrastruktur i dette landet; Telenor og Netcom. Det første du bør gjøre er å sjekke dekningskartene til begge for å se om kanskje en av dem har bedre dekning der du befinner deg. En enkel måte å gjøre dette på i praksis er å ta med deg telefoner som har Telenor og Netcom abonnement og sjekke hvilken av dem som kommer best ut. Sjekk ikke bare dekningen i selve hytta, men også i området rundt. Dette kan være viktig hvis du senere skal installere en ekstern antenne. I tillegg finnes løsninger fra Ice.net som benytter frekvensene i det gamle NMT450-nettet (se ramme).

Ekstern antenne

Er du blant dem som ikke får inn signaler på hytta uansett hvilket abonnement du velger, er en ekstern antenne neste skritt.

ANTENNEKOBLING: Dette er typen kobling du må ha på mobiltelefonen din for å kunne koble en ekstern antenne direkte til telefonen. Den befinner seg gjerne på baksiden, under en gummipropp.
ANTENNEKOBLING: Dette er typen kobling du må ha på mobiltelefonen din for å kunne koble en ekstern antenne direkte til telefonen. Den befinner seg gjerne på baksiden, under en gummipropp. Foto: Foto: Gisle Orlund

Telefonen må kunne kobles mot antennen. Et eget tilkoblingspunkt på mobiltelefonene for ekstern antenne var svært vanlig tidligere. Dette er en direkte kobling som gir den beste koblingen mellom mobiltelefon og antenne. Det er ikke like vanlig nå, men det finnes fremdeles mange telefoner med nettopp en slik kobling.

En annen løsning er en universal antenneadapter som ikke baserer seg på noe form for plugg i det hele tatt. Dette er en liten plate som festes til antenneledningen og som du legger telefonen oppå. Den festes til telefonen med borrelås og formidler signaler til og fra mobiltelefonen bare ved å komme i kontakt med den.

I alle retninger

Det finnes et hav av antenner på markedet. De er stort sett delt i to hovedgrupper: Rundstråleantenner og retningsantenner. Rundstråleantennen er den enkleste å montere og vil nok klare seg for svært mange. Poenget med denne er at den vil plukke opp signaler i alle retninger. Plasserer du den på et møne vil den finne signaler i 360 grader. Disse antennene er imidlertid ikke like sterke, det vil si gode til å motta svært svake signaler, men vil klare seg i de aller fleste tilfeller.

Retningsantennen er langt bedre til å plukke opp svært svake signaler enn en rundantenne. Problemet er at den ikke plukker opp signaler fra alle retninger. Den må settes opp slik at den peker direkte mot stedet signalet kommer fra, altså slik at den peker i den retning som nærmeste mobilmast befinner seg. Skal du montere en slik kan det lønne seg å ta kontakt med mobiloperatøren og få nøyaktig opplysning om hvor mastene deres befinner seg i området. Husk også at mobilsignaler reflekteres fra store fysiske objekter som fjell. Det kan hende at signalet kan komme fra en overraskende retning.

Uansett hvilken antenne du velger så er ikke prisen helt urimelig. Den varierer fra noen få hundrelapper for de enkleste til mellom tusen og to tusen kroner for de mer avanserte. Husk å sjekke at antennepluggen passer til din telefon. Det finnes overganger for slikt.

Tålmodighet er en dyd

Når du skal montere en retningsantenne er tålmodighet en viktig egenskap. Det er det også hvis du skal sjekke generell mobildekning i nærområdet. En vanlig telefon plukker ikke opp et GSM-signal på et øyeblikk. Det går gjerne litt tid før den reagerer.

RETNINGSANTENNE: Retningsantennen må peke direkte mot der signalet kommer fra.
RETNINGSANTENNE: Retningsantennen må peke direkte mot der signalet kommer fra. Foto: Foto: Gisle Orlund

ANTENNETIPS

Du kan ikke sette antennen nøyaktig hvor du vil. Det begrenser seg faktisk av noe så enkelt som kabellengden. Kabelen fra den eksterne antennen og frem til mobiltelefonen skal ikke være lenger enn 5 meter. Blir den lenger er signaltapet i kabelen såpass stort at du mister deler eller hele effekten av antennen.

I praksis betyr dette at du må plassere mobiltelefonen der antenneledningen kommer inn i hytta. Det finnes også forsterkere for signaler, men dette er spesialløsninger som fort blir svært dyre. Spør i butikken om det finnes slike løsninger. Det bør være en spesialbutikk for mobile løsninger og ikke en butikk som tilfeldigvis også selger mobiltelefoner. Forhør deg i området der hytta di befinner seg. Kanskje er det andre som har bodd der lenger og har erfaring med mobildekning. Lokalbefolkningen i området kan også kanskje gi deg nyttige tilbakemeldinger.

Vandrer du rundt så bli stående en stund på hvert sted for å la telefonen få tid til å reagere. Har du telefonen koblet til en retningsantenne må du la det gå en liten stund mellom hver gang du forandrer retning på antennen. Dette er svært viktig, og er du for rask kan du fort gå forbi der du faktisk ville fått dekning.

Ustabilt signal

Er du i et spesielt vanskelig område kan det godt hende at du ikke vil klare å oppnå et stabilt signal. De er imidlertid mulig at du kan klare å oppnå et vandrende signal. Det betyr ikke annet enn at telefonen med jevne mellomrom plukker opp et signal og kommuniserer et lite øyeblikk. Fordelen er at det gjerne er nok til å kunne plukke opp sms-meldinger. På denne måten kan du nevne for de viktigste familiemedlemmene eller andre at det er en svak mulighet for at du kan plukke opp tekstmeldinger. Kanskje ikke noe å satse på i lengden, men det er en nødløsning.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også