Vannfiltre vil alltid inneholde noe vann som kan fryse og ødelegge filteret. Tøm filteret og steng hovedkranen når hytta forlates i vinterhalvåret.

Vannfiltre bør ikke monteres på ettgrepskraner, da de ikke er beregnet for varmtvann.

Et vannfilter reduserer vannstrømmen. Filtre som stopper mikrober gir som regel 2-2,5 liter vann pr. minutt (mot normalt 12-15 liter).

La alltid vannet renne gjennom filteret i 4-5 minutter hvis filteret ikke har vært i bruk de siste 24 timer. Det reduserer virkningen av ev. bakterier eller annet som har slått seg ned i filteret.

Et filter har begrenset virkning hvis det ikke brukes jevnt, fordi bakterier og andre mikrober kan etablere kolonier på filteret. Skyll innsatsfilteret godt hvis det ikke har vært i bruk på én uke eller mer.

Noen produsenter anbefaler å bytte filtre som ikke har vært i bruk på 3-4 uker (gjelder primært grovere, rimeligere filtre).

Jo renere vann som kommer inn i filteret, desto lenger varer filteret.

For å stanse Giardia og andre mikrober, må poreåpningene være mindre enn 1/1000 mm - dvs. 1 micron. Rimelige innsatsfiltre som primært stopper jord, sand og rustpartikler kan ha poreåpninger ned til 20-50 mikrometer.

En filterinnsats kan koste fra en femtilapp opp til 1000-1500 kroner.

Et godt filtersystem skal selv indikere når filteret bør skiftes.

Noen filtre må avkalkes med jevne mellomrom.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!