BYGGET NY HYTTE:

Ellen ville oppgradere familiehytten da hun tok over. Valgte å rive

Det som startet med et ønske om innlagt vann og litt bedre plass, endte opp med riving og påfølgende bygging av ny hytte. Men de kjære minnene og tradisjonene fra gamlehytta lever videre.

NY HYTTE PÅ SAMME STED: Den nye hyttekroppen ligger med langsiden mot syd. Eiernes gode kjennskap til eiendommens sol- og vindforhold gjorde at de valgte å etablere terrasser på både høyre og venstre side av det utstikkende partiet som rommer stuen. Det gjør at de stort sett alltid finner le for vinden
NY HYTTE PÅ SAMME STED: Den nye hyttekroppen ligger med langsiden mot syd. Eiernes gode kjennskap til eiendommens sol- og vindforhold gjorde at de valgte å etablere terrasser på både høyre og venstre side av det utstikkende partiet som rommer stuen. Det gjør at de stort sett alltid finner le for vinden Foto: Inger Mette Meling
Publisert

Lytt til erfarne fjellfagfolk, råder Ellen Puntervold, etter at hun bestemte seg for at gamlehytta skulle rives og erstattes av en ny. Både hun og barna var veldig glade i den gamle familiehytta, som de hadde mange gode minner fra.

– Der og da føltes det som en drastisk beslutning, men det var det eneste riktige, sier hun.

Den opprinnelige hytta ble bygget i 1968 og kom i familiens eie 10 år senere. Både byggestil, byggemåte og fasiliteter var enkle, men hyttegleden og kosefaktoren var stor.

Da Ellens foreldre i 2012 ikke lenger ønsket å ha ansvaret for drift og vedlikehold av hytta, fikk Ellen anledning til å overta ved å kjøpe ut sin søster.

– Da hadde vi allerede i noen år kjent på behovet for en oppgradering av fasilitetene, forteller hun. Ønsket var innlagt vann og litt bedre plass. Et tilbygg ble skissert og en lokal håndverker ble tilkalt.

FØR: Familien var glad i den gamle hytta fra 1968, og har tatt med flere av minnene fra den inn i den nye hytta.
FØR: Familien var glad i den gamle hytta fra 1968, og har tatt med flere av minnene fra den inn i den nye hytta. Foto: Privat

Høyere opp

Etter en grundig gjennomgang av muligheter, fordeler og ulemper, var konklusjonen klar. Det var fullt mulig å utvide den gamle hyttekroppen, men det gamle fundamentet måtte i så fall oppgraderes.

I tillegg ville det være stor sannsynlighet for at det dukket opp problemer med underdimensjonering og skjevheter. Andre uønskede elementer som råte- og museskader måtte også påregnes. Dette var elementer som ville forsinke, forvanske og fordyre prosjektet.

Hytta er tv-fri sone. Det er et bevisst valg for å skape ro og et ønske om å videreføre gamle hyttetradisjoner. Ellen (t.v.) og døtrene Iselin (i midten) og Fransisca bruker ofte tiden til samvær med ulike former for spill.
Hytta er tv-fri sone. Det er et bevisst valg for å skape ro og et ønske om å videreføre gamle hyttetradisjoner. Ellen (t.v.) og døtrene Iselin (i midten) og Fransisca bruker ofte tiden til samvær med ulike former for spill.

– Jeg hadde mange gode minner fra den gamle hytta, men med en slik informasjon så var det i grunnen ikke noe å tenke på, sier Ellen. Hun ønsket seg forutsigbarhet både i forhold til resultat og økonomi.

Beslutningen om ny hytte ga henne en rekke nye muligheter.

Arkitekt/hytteprodusent: Samarbeid mellom eier og Haugerud Bygg

Utvendig kledning: Stående kledning

Tak: Icopal Valdres takshingel

Størrelse: 102 m²

Byggeår: 2014 / 2015

Rominndeling: Entré, stue kjøkken i åpen løsning, 3 soverom, bad, separat vaskerom/teknisk rom, spiskammers/bod, hems. Ski-/redskapsbod. Frittstående bod/vedskjul.

Antall sengeplasser: 8 fordelt på
3 soverom, 4 på hems

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann, oppvaskmaskin

Se mer

– Vi kjente jo godt til området, og nå kunne vi få full uttelling av de gode kvalitetene og samtidig dempe de få ulempene som var, sier hun. For å optimalisere sol- og utsiktsforholdene ble det bestemt at den nye hytta skulle plasseres litt lenger opp på den lett skrånende og sydvestvendte hyttetomten.

Det gir optimale utsiktsforhold fra både stue, kjøkken og soverom. Det gir også fantastiske solforhold på en stor terrasse som løper langs hele fronten av hytta. Plasseringen hindrer dessuten at vinddraget fra nord tar tak når terrasse­kosen skal nytes.

For å få full uttelling av den flotte utsikten, er vinduene kun utstyrt med plisségardiner som brukes for solskjerming. De gamle slide-stolene og gyngestolen er gjenbrukt fra gamlehytta. Sofaen er fra Bohus.
For å få full uttelling av den flotte utsikten, er vinduene kun utstyrt med plisségardiner som brukes for solskjerming. De gamle slide-stolene og gyngestolen er gjenbrukt fra gamlehytta. Sofaen er fra Bohus. Foto: Inger Mette Meling

Ny romløsning

Beslutningen om nybygg ga dem også mulighet til å tilpasse romløsningen til sine ønsker. Ellen utformet den nye hytta i samarbeid med byggmesteren.

For henne var det en drømmesituasjon som ga trygghet for at hennes ønsker og behov ble ivaretatt på en god og forsvarlig måte.

– Den gamle hytta hadde åpen stue og kjøkkenløsning. Det ville vi gjerne videreføre i en større og enda mer åpen variant, forteller Ellen. De ønsket også å ha full glede av den vidstrakte utsikten.

Løsningen ble å midtstille stuerommet mot sydvest og la det få åpent røste med synlige tømmeråser og store vinduer helt opp i mønet. Kjøkkenet, som ligger i direkte tilknytning til stuen, vender mot vest. T

Ellens døtre Fransisca (t.v.) og Iselin (t.h.) har flyttet hjemmefra, men familien møtes gjerne på hytta så ofte de har anledning. De skiinteresserte jentene gleder seg stort over at området byr på både toppturmuligheter og alpinbakke, i tillegg til milevis med velpreparerte langrennsløyper.
Ellens døtre Fransisca (t.v.) og Iselin (t.h.) har flyttet hjemmefra, men familien møtes gjerne på hytta så ofte de har anledning. De skiinteresserte jentene gleder seg stort over at området byr på både toppturmuligheter og alpinbakke, i tillegg til milevis med velpreparerte langrennsløyper. Foto: Inger Mette Meling

re gode soverom og et deilig bad er plassert på stuens østside. Det gjør at Ellen kan nyte både soloppgangen og den flotte panoramautsikten fra sengen. De fikk en romslig entre med gode garderobeforhold, og ønsket om et teknisk rom som også fungerer som vaskerom og en kaldbod ble innfridd.

I tillegg ble det mulighet til et lite spiskammers i tilknytning til kjøkkenet.

– Jeg er rett og slett strålende fornøyd, og nyter fasilitetene i fulle drag, forteller Ellen. Det samme gjør hennes tre døtre, som også er storfornøyde med at mange av de gamle møblene og tingene fra gamlehytta er kommet på plass igjen i de nye omgivelsene.

SE FLERE BILDER AV HYTTA:

.

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2022.

Les også