FAMILIE PÅ SEKS KJØPTE HYTTE PÅ 36 KVADRAT: 

«Vi vet ikke helt hva dette er, men selger den til høystbydende. Punktum», sa megleren og sendte med en nøkkel

Nostalgisk hytteromantikk uten strøm og vann er viktigere enn behovet for lettvinte og mer praktiske løsninger for familien på seks.

<b>STOR JOBB:</b> Den sjarmerende stuen fra 1954 er en av få i området som er tatt vare på. Flere hytter fra samme tid har falt sammen. Planen nå er å restaurere glassverandaen.
STOR JOBB: Den sjarmerende stuen fra 1954 er en av få i området som er tatt vare på. Flere hytter fra samme tid har falt sammen. Planen nå er å restaurere glassverandaen. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

Fra et høydedrag i nærheten av Jonsvannet utenfor Trondheim ser vi ut over et dalsøkk med skyhøye furutrær og noen bjørketrær. På vei til lysningen Solgløtt sneier vi innom en sildrende bekk hvor Camilla Perron legger kaffefløten til kjøl.

– Vi trenger ikke kjøleskap. Vi har jo bekken, og en kald krypkjeller, forteller økonomen Camilla, som synes det er så fint å ta gamle og enkle prinsipper i bruk.

På hytta, som hun og jazzmusikeren Petter Vågan, og deres fire barn Naima (18), Amund (13), Birk (10) og Ingeli (7), slo til på i 2019, får hun bruk for mye av det hun lærte av sin bestefar Arvid. Han bygget hytte i skogen utenfor Namsos, helt fra grunnen av.

Hvem:

Camilla og Petter, Naima 18, Amund 13, Birk 10, Ingeli 7

Stevnemøte med flaggermus

Å få overta denne hytta fra 1954 har vært et lite eventyr for dem alle. Den er liten, 36 kvadratmeter, og kan minne om en svensk «stuga», omgitt av en hage som ifølge Petter blir helt ellevill sommerstid.

Det enkle hyttelivet minner Camilla om bestefarens hytte, som han bygget helt selv.
Det enkle hyttelivet minner Camilla om bestefarens hytte, som han bygget helt selv. Foto: Kathrine Sørgård

– Tanken om at hytta ble bygget som noens drøm, med en fantastisk anlagt hage, har vi med oss som noe fint, forteller Camilla. Hytta trengte virkelig omsorg da de overtok. Inne var det rått, vinduene så morkne ut og hagen var overgrodd. «Vi vet ikke helt hva dette er, men selger den til høystbydende. Punktum», sa megleren, og sendte med en nøkkel.

Selv om Petter ikke har vokst opp med hytte, ble han til Camillas store overraskelse nesten ivrigere enn henne på å sette den i stand.

– Det første jeg gjorde, var å restaurere og kitte om de gamle vinduene.

Spisebordet og stolene fulgte med hytta. Å overta en gammel hytte med alt inventar, var spennende. Gitaren fulgte også med, den har Petter strenget om.
Spisebordet og stolene fulgte med hytta. Å overta en gammel hytte med alt inventar, var spennende. Gitaren fulgte også med, den har Petter strenget om. Foto: Kathrine Sørgård

Oppskriften fant jeg på YouTube, forteller Petter, som fikk seg en overraskelse da han skulle skifte ut noen råtne trebord på en yttervegg.

– En flaggermus fløy opp, og jeg tror vi ble like forskrekket begge to. Den spiser masse insekter, så vi har satt opp en flaggermusbu til den.

Les også: Marit og Geir har funnet sitt sommerparadis på bare 15 kvadratmeter

Høyde over havet: 149 m

Kommune: Trondheim 

Fylke: Trøndelag

Se mer

For Petter, som har mange reisedøgn ute i den store verden, er roen på hytta uvurderlig. – Jeg var fullstendig overarbeidet da vi kjøpte den i 2019. For meg er det ren terapi å holde på her.

Vedovn til mat og varme

Hytta ligger i bunnen av en bratt skrent i skogen uten vei, så alt av materialer må bæres ned. Denne veien har også den tunge, italienske vedovnen kommet. Den fungerer til både matlaging og oppvarming. For å gjøre den trygg å bruke, ble den gamle pipa revet til fordel for en ny og brannsikker en.

Camilla fant ut at det ikke var bæring knyttet til den gamle pipa og peisen. Dermed kunne de trygt rive veggen mellom stue og kjøkken, som gjorde mye for åpenheten i den lille hytta.

Endelig fikk musikeren Petter træler på hendene, etter en lang sommer med mye bæring og snekring.  Foto: Privat
Endelig fikk musikeren Petter træler på hendene, etter en lang sommer med mye bæring og snekring.  Foto: Privat Foto: Privat

Det hjalp også å isolere under det nye gulvet over krypkjelleren. – Før var det veldig rått inne, men nå blir hytta varm på en time, og puter og tekstiler holder seg tørre. Mengden opptenningsved har vi halvert, forteller Camilla, som er glad de la penger i å la proffer montere den nye pipa og ovnen.

Byggeår: 1954. Muligens tidligere.

Størrelse: 36 m²

Utvendig kledning: Panel

Tak: Shingel

Rominndeling: Glassveranda/karnapp, trapperom/gang, stue og kjøkken i ett, soveloft. Anneks. Bod.

Fasiliteter: Ikke innlagt strøm og vann. Biotoalett.

Se mer

Mye fulgte med hytta, og det meste av kopper og kar har en lang historie her. De fant også en del kjekke redskaper.

– Jeg har brukt det jeg har funnet. Det var artig å restaurere en hakke og en øks, forteller Petter.

Les også: Står hytta unødvendig mye tom? Du kan gå glipp av 100.000 kroner i året

Selv om det er mye jobb, vet paret å kose seg. På fine høstdager er det bare å plukke med seg kantarell som stekes på ovnen.

– I sesong kan vi spise kantarell til middag hver eneste dag. På vedovnen står det alltid en kjele som vi etterfyller med vann vi samler fra takrenna, slik at vi har varmt vann tilgjengelig. Akkurat det lærte jeg av bestefar, forteller Camilla.

- Restaurert og kittet vindu.

- Revet vegg, pipe og peis.

- Montert ny vedovn og ny pipe.

- Tettet og lagt nytt tak.

- Skiftet og isolert under nytt gulv.

- Ryddet furutrær til fordel for gamle stauder og plantede trær.

- Montert nytt kjøkken.

- Lagt nytt gulv på sengeloftet.

- Bygget sengebinger på loftet.

- Restaurert gamle redskaper.

- Malt panel.

- Lagt delvis ny kleding utvendig og isolert.

- Revet og bygget ny bod.

Se mer

At det ikke er bad på hytta, er null problem.

– Vi trenger ikke å dra hjem for å dusje, vi dusjer bare ute på tunet!

Se flere bilder av hytta både før, underveis og etter renoveringen:

Slik så det ut ved første møte. Stadig oppdager familien rester etter gjengrodde stier og <br/>bed i hagen.
Slik så det ut ved første møte. Stadig oppdager familien rester etter gjengrodde stier og
bed i hagen.
Foto: Privat
Mens nødvendig arbeid i hagen ble utført, kuttet Petter ved et uhell noen vannledninger han ikke visste var der. Det ser ut som at det er et komplekst vanningssystem under hagen, som kanskje er tilkoblet en bekk, et oppkomme eller en brønn et sted. Foto: Privat
Mens nødvendig arbeid i hagen ble utført, kuttet Petter ved et uhell noen vannledninger han ikke visste var der. Det ser ut som at det er et komplekst vanningssystem under hagen, som kanskje er tilkoblet en bekk, et oppkomme eller en brønn et sted. Foto: Privat Foto: Privat
Vedovnen La Nordica Rosetta har også en stekeovn, og  brukes både til matlaging og til oppvarming. Den er en stor investering som gir valuta for pengene. Skjermbrettet i Art Nouveau-stil fulgte med hytta. Enkle prinsipper nedarvet fra Camillas bestefar Arvid som bygget sin egen hytte, tas i bruk. På kjelen er det alltid vann, slik at familien har varmt vann tilgjengelig når det trengs.
Vedovnen La Nordica Rosetta har også en stekeovn, og  brukes både til matlaging og til oppvarming. Den er en stor investering som gir valuta for pengene. Skjermbrettet i Art Nouveau-stil fulgte med hytta. Enkle prinsipper nedarvet fra Camillas bestefar Arvid som bygget sin egen hytte, tas i bruk. På kjelen er det alltid vann, slik at familien har varmt vann tilgjengelig når det trengs. Foto: Kathrine Sørgård
Hvem trenger vel innlagt strøm når man kan fyre opp en parafinlampe? Det enkle hyttelivet er midt i blinken for Camilla, som på en god dag jogger opp til hytta hjemmefra. 
Hvem trenger vel innlagt strøm når man kan fyre opp en parafinlampe? Det enkle hyttelivet er midt i blinken for Camilla, som på en god dag jogger opp til hytta hjemmefra.  Foto: Kathrine Sørgård
Selv om kjøkkenet ser enkelt ut, er det nøye planlagt. All bruk ble kartlagt på forhånd. Innredningen ble kjøpt brukt på nett. Fordi det er liten plass, henges mye på veggen. Her er ulike håndvisper som Camilla sverger til når krem skal vispes. 
Selv om kjøkkenet ser enkelt ut, er det nøye planlagt. All bruk ble kartlagt på forhånd. Innredningen ble kjøpt brukt på nett. Fordi det er liten plass, henges mye på veggen. Her er ulike håndvisper som Camilla sverger til når krem skal vispes.  Foto: Kathrine Sørgård
Hyttas eneste soverom, loftet, ble delt inn i tre soveplasser. De to sengebingene snekret Petter selv. Foto: Privat
Hyttas eneste soverom, loftet, ble delt inn i tre soveplasser. De to sengebingene snekret Petter selv. Foto: Privat
FERDIG: Sengebingene har også et lite luftevindu inn mot den delen av rommet som den tredje senga står. Der står også en liten sofa.
FERDIG: Sengebingene har også et lite luftevindu inn mot den delen av rommet som den tredje senga står. Der står også en liten sofa. Foto: Kathrine Sørgård
Hele 33 lydbøker gikk med den sommeren Petter fikset taket. Oppskriften fant han på nett.
Hele 33 lydbøker gikk med den sommeren Petter fikset taket. Oppskriften fant han på nett. Foto: Privat
Ingeli er blitt et skikkelig naturbarn etter at foreldrene kjøpte hytta i 2019. Foto: Privat
Ingeli er blitt et skikkelig naturbarn etter at foreldrene kjøpte hytta i 2019. Foto: Privat Foto: Privat
Siden hytta ligger i et område hvor det har vært byggestopp siden 1969, ligger det et politisk vedtak bak boden med biotoalett. Boden er i maken størrelse og utforming som den som sto her før.
Siden hytta ligger i et område hvor det har vært byggestopp siden 1969, ligger det et politisk vedtak bak boden med biotoalett. Boden er i maken størrelse og utforming som den som sto her før. Foto: Privat
<b>SLIK SÅ GULVET UT FØR DET BLE SKIFTET. FOTO:</b> Privat
SLIK SÅ GULVET UT FØR DET BLE SKIFTET. FOTO: Privat Foto: Privat
Underveis. Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig.  Foto: Privat.
Underveis. Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig.  Foto: Privat. Foto: Privat
Underveis. Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig.  Foto: Privat.
Underveis. Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig.  Foto: Privat. Foto: Privat
Hytta føles langt større etter at veggen mellom kjøkkenet og stuen ble revet. Den gamle pipen ble revet til fordel for en ny, som ble plassert på en smartere plass. Møblene fulgte med hytta. Vedovnen heter La Nordica Rosetta. Taket er malt i samme farge som veggene. Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig.
Hytta føles langt større etter at veggen mellom kjøkkenet og stuen ble revet. Den gamle pipen ble revet til fordel for en ny, som ble plassert på en smartere plass. Møblene fulgte med hytta. Vedovnen heter La Nordica Rosetta. Taket er malt i samme farge som veggene. Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig. Foto: Kathrine Sørgård
Camilla stortrives med det enkle hyttelivet. Vedovnen som også rommer en stekeovn, er stor for den lille hytta, men vel verdt plassen. Klokka på veggen over henne hang her, den tikker fortsatt trofast.
Camilla stortrives med det enkle hyttelivet. Vedovnen som også rommer en stekeovn, er stor for den lille hytta, men vel verdt plassen. Klokka på veggen over henne hang her, den tikker fortsatt trofast. Foto: Kathrine Sørgård
Den sjarmerende stuen i skogen fra 1954 er en av få i området som er tatt vare på. Flere hytter fra samme tid har falt sammen. 
Den sjarmerende stuen i skogen fra 1954 er en av få i området som er tatt vare på. Flere hytter fra samme tid har falt sammen.  Foto: Kathrine Sørgård
Bordkledningen har Petter selv skiftet. Alt av materialer har han båret ned en bratt skråning. Boden er satt opp etter samme mål som den som sto der før.
Bordkledningen har Petter selv skiftet. Alt av materialer har han båret ned en bratt skråning. Boden er satt opp etter samme mål som den som sto der før. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FØR: </b>Så søtt! Men innredningen ble for upraktisk, og vinduene er skiftet ut med en dør mot utedoen. Bordet og stolen er beholdt, i dag er de rødmalt. Parafinlampen er også med videre, og er ofte i bruk. Foto: Privat
FØR: Så søtt! Men innredningen ble for upraktisk, og vinduene er skiftet ut med en dør mot utedoen. Bordet og stolen er beholdt, i dag er de rødmalt. Parafinlampen er også med videre, og er ofte i bruk. Foto: Privat Foto: Privat
FØR: En god del av møblene fulgte med hytta.
FØR: En god del av møblene fulgte med hytta. Foto: Privat
<b>FØR: </b>Loftet før ny pipe ble montert og det ble gjort om til å romme tre sengebinger.
FØR: Loftet før ny pipe ble montert og det ble gjort om til å romme tre sengebinger. Foto: Privat
<b>FERDIG:</b> Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig. Taket er malt i samme farge som veggene.
FERDIG: Det nye furugulvet er lutet og satt inn med grønnsåpe. For å unngå at det blir alt for skittent, er det satt inn med hardvoks som gjør det mer bestandig. Taket er malt i samme farge som veggene. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2022.

Les også