ENKELT HYTTELIV:

Han bygger luksushytter for rike nordmenn. Selv nøyer Tor Sigve seg med en liten støl uten strøm og vann

Tor Sigve Vik nyter det enkle hyttelivet langt inne i fjellheimen.

<b>LANGT FRA FOLK: </b>Kraftige dimensjoner på tømmeret (20x60) i kombinasjon med gamle byggeteknikker er noe som kjennetegner Sinneshytta.
LANGT FRA FOLK: Kraftige dimensjoner på tømmeret (20x60) i kombinasjon med gamle byggeteknikker er noe som kjennetegner Sinneshytta. Foto: Inger Mette Meling
Publisert

Sinneshytta, som Vik eier og driver, er blitt et begrep i Sirdal. Ett av hyttefeltene kalles på folkemunne for Beverly, etter det mer kjente boligfeltet i Hollywood.

For stilen som kjennetegner hyttene hans, fikk Vik i 2017 Sirdal kommunes byggeskikkpris.

På tuftene av en jaktbu

Tor Sigves eget krypinn ligger 800 meter over havet på snaufjellet ved Dygråtjødnane. Etter å ha kjørt båt over Valevatnet fortsetter turen til fots.

Etter en times tid i krevende terreng er vi fremme ved stølen.

– Er dette en protest mot luksusen du bygger nede i dalen?

– Nei, tvert imot. Jeg er privilegert som får være med å bygge flotte hytter. Hyttebygging er blitt en viktig næring for bygda. Men personlig vil jeg ikke bytte. Stølen er akkurat hva jeg trenger. Jeg er et utpreget friluftsmenneske som trives i fjellet med jakt og fiske, og lange turer, med eller uten ski. Det aller beste med stølen er beliggenheten. Det er noe med roen på slike steder. Jeg liker å kjenne at det er forskjell på hjemme og hytta, med tanke på både levemåte og gjøremål, sier Vik.

Les også: Reagerer på hyttebygging: – Uten omtanke for gamle hytter

Så sant været tillater det, forberedes måltidene utendørs på bålpannen. Pannestekt ørret står ofte på menyen. De tøffe bordene er laget av kraftige trestammer.
Så sant været tillater det, forberedes måltidene utendørs på bålpannen. Pannestekt ørret står ofte på menyen. De tøffe bordene er laget av kraftige trestammer. Foto: Inger Mette Meling

Stølen ligger langt inne i verneområdet for Ryfylke og Setesdalsheiene, og har vært underlagt strenge byggeregler.

– Grunnen til at jeg i det hele tatt fikk bygge, var at det allerede fantes en jaktbu her fra gammelt av, pluss at det sto en støl ved Valevatn som tilhørte gården. Det var aldri aktuelt å få bygge større en 33 kvadratmeter, det vil si på tuftene av den gamle jaktbua. I tillegg fikk jeg sette opp et anneks på 12 kvadratmeter der den gamle utedoen sto.

– Det er ingen fare for at du får uanmeldte hyttegjester?

Kommune: Sirdal

Fylke: Agder

Høyeste temp. siste år: 27,2

Laveste temp. siste år: – 26, 9

Mest nedbør/døgn: 80 mm

Se mer

– Nei, det er få som dropper innom her på søndagstur. Det hender selvsagt at vi ser en og annen sjel, og det hender familie og venner dukker opp, men det er ikke så ofte.

Les også: Da Marit overtok farfars hytte, var det på tide med drastiske grep

Gjorde det meste selv

Tor Sigve er en hendig mann med sans for detaljer. Han har tegnet og snekret stølen selv, med hjelp av familie og venner. Det meste av byggematerialet ble fraktet med helikopter, blant annet flere 60 centimeter høye laftestokker, og 20 tonn naturstein. De svære laftestokkene kom Tor Sigve over på et lokalt sagbruk etter mange års leting. Resten ble fraktet med snøscooter.

– Det ble en del helikopterhiv ja. Så langt inne på fjellet er transport-mulighetene svært begrenset.

Stølen er godt utnyttet og full av smarte løsninger. Hver eneste tomme er nøye planlagt for å få maksimalt ut av arealet.

Les også: Du vil ikke tro hvordan det falleferdige naustet ser ut i dag

Her, langt inn på fjellet og helt alene, har Tor Sigve Vik funnet sitt paradis. Langt borte fra, og i stor kontrast til luksusen han bygger nede i dalen.
Her, langt inn på fjellet og helt alene, har Tor Sigve Vik funnet sitt paradis. Langt borte fra, og i stor kontrast til luksusen han bygger nede i dalen. Foto: Inger Mette Meling

Under dobbeltsengen kan to enkeltsenger enkelt trekkes ut, og på et øyeblikk er sengekapasiteten
doblet. På hemsen er det plass til tre personer, pluss to til i annekset. Totalt kan ni personer sove komfortabelt på det lille arealet.

I gangen er det en vedkasse som går dypt ned under gulvet. Dermed slipper man å gå ut av hytta for å hente ved. På sommerstid fungerer kassen i tillegg som et svalskap, et ypperlig sted for oppbevaring av matvarer.

Les også: Arne Næss kjøpte tomt for 150 kroner og bygget det som skulle bli Norges mest berømte hytte

Til og med interiøret har Tor Sigve snekret selv, i alle fall det aller meste. En knalltøff taklampe i stuen har han laget av gamle hesjestaurer som farfaren brukte til tørking av høy.

Byggeår: 2017

Størrelse: 33 m²

Utvendig kledning: Laftestokker

Tak: Torv

Rominndeling: Ett rom med kjøkken, stuekrok og sovealkove. Hems med soveplasser. Anneks med bod, soverom og toalett.

Fasiliteter: Solcellepanel

Se mer

Alt treverk som er brukt, både inn- og utvendig, er bunn solid og i kraftige dimensjoner, laftetømmer på 20 x 60 centimeter. Grunnmuren er laget av store blokker i vakker naturstein. Enkelte så tunge at det måtte brukes helikopteret for å baske steinene på plass.

Med flotte og naturlige byggematerialer sammen med gamle byggeteknikker, fremstår den vesle stølen svært så staselig i et majestetisk terreng.

Se flere bilder av hytta:

Annekset er 12 kvadratmeter og ble bygget allerede i 2007. Det inneholder soverom og toalett, samt en liten bod.
Annekset er 12 kvadratmeter og ble bygget allerede i 2007. Det inneholder soverom og toalett, samt en liten bod. Foto: Inger Mette Meling
Man får litt dukkehus-følelsen når man kommer inn i rommet. Det er en stor fordel med lite areal når stølen skal varmes opp, spesielt på vinterstid.
Man får litt dukkehus-følelsen når man kommer inn i rommet. Det er en stor fordel med lite areal når stølen skal varmes opp, spesielt på vinterstid. Foto: Inger Mette Meling
Salongbordet, peisstokken og lampen har Tor Sigve laget selv. Alle saueskinnene er fra dyr som har beitet i området, og som en gang har tilhørt sauene til sirdalsforfatteren Tore Kvæven, som for øvrig er en kamerat av Tor Sigve.
Salongbordet, peisstokken og lampen har Tor Sigve laget selv. Alle saueskinnene er fra dyr som har beitet i området, og som en gang har tilhørt sauene til sirdalsforfatteren Tore Kvæven, som for øvrig er en kamerat av Tor Sigve. Foto: Inger Mette Meling
Sofaen er laget på mål for å unngå at verdifulle centimeter går til spille.
Sofaen er laget på mål for å unngå at verdifulle centimeter går til spille. Foto: Inger Mette Meling
De kraftige stokkene som er brukt i laftekassen er godt synlige både inn -og utvendig.
De kraftige stokkene som er brukt i laftekassen er godt synlige både inn -og utvendig. Foto: Inger Mette Meling

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2021.

Les også