ET EKTE HJERTESTED

Tårene rant da Maja kom inn i den gamle hytta for første gang

Å kjøpe den gamle hytta i Etnedal ble et lyspunkt i en ellers ganske trist tid, og nå er Gullikstølen hele familiens hjertested.

GULLIKSTØLEN: Hytta Gullikstølen er bygget i 1935 og har en grunnflate på rundt 50 kvadratmeter.
GULLIKSTØLEN: Hytta Gullikstølen er bygget i 1935 og har en grunnflate på rundt 50 kvadratmeter. Foto: Jeanette Bællevold
Sist oppdatert

Egen hytte sto egentlig ikke på planen for Maja-Lisa Jahr Søberg (39) og ektemannen Emil Jahr Søberg (43).

Hans familie har nemlig hytte i Rondane, mens hennes har både i Engelsviken og i Tromsø. Og med to små barn, fulle jobber og hus i Oslo, hadde de nok å henge fingrene i. Men så kom koronapandemien.

– Siden de fleste i familien min jobber i helsevesenet, og vi var opptatt av å ikke ta noen sjanser, var vi forhindret fra sammenkomster og hytte-besøk.

– Dessuten hadde jeg noen måneder tidligere fått vite at jeg har en hjertelidelse grunnet en genfeil. Ikke kunne vi reise noe annet sted, heller, og hos meg begynte tankene å surre om at det hadde vært fint å ha en egen hytte. Vi ble med på en budrunde på en hytte her oppe, men måtte gi oss, forteller Maja.

Så er det ofte slik at når en dør lukker seg, åpnes en annen.

RO OG FRED: Emil og Maja reiser til fjells sammen med Oda (5), Jonathan (3) og hunden Nanok så ofte de har anledning. Her er det godt å være.
RO OG FRED: Emil og Maja reiser til fjells sammen med Oda (5), Jonathan (3) og hunden Nanok så ofte de har anledning. Her er det godt å være. Foto: Jeanette Bækkevold

Oppkalt etter hunden

Hyttetype: Fjellhytte

Byggeår: 1935

Størrelse: 79 m² boareal

Utvendig kledning: Tømmer

Tak: Takplater

Rominndeling: Gang, kjøkken, stue og spisestue i første etasje, to soverom og to kott i andre

Fasiliteter: Innlagt strøm, utedo, vann i bekk, parabolantenne, bilvei helt frem

Instagram: @majashjem

– Det kom en annen hytte for salg litt lenger ned i veien, og den så helt perfekt ut. I oppveksten hadde jeg hest som gikk på sommerbeite her i Grøslia, men akkurat denne hytta hadde jeg aldri lagt merke til.

– Foreldrene mine som bor i Valdres, dro hit og tok masse bilder de sendte oss, alle var så ivrige på at vi måtte kjøpe dette stedet. Vi avtalte en privat visning, og tårene trillet da jeg kom hit, forteller Maja.

– Det er vanskelig å konkurrere med begeistringsnivået hennes, men jeg syntes også det var veldig fint her, sier Emil.

Kort tid etter måtte Maja legges inn på sykehuset på grunn av uregelmessigheter med hjertet.

– Samtidig la vi inn et bud, og selgeren ringte meg for å bli mer kjent med oss før han etter hvert bestemte seg for å avlyse visningen og la oss få kjøpe hytta.

Midt oppi alt måtte de avlive hunden Gullik som hadde fulgt dem i 13 år. Og selv om dette egentlig ikke er en støl, ble navnet Gullikstølen.

HYTTEKOS: Skuvsengen i stuen er arvegods, mens åkleet på veggen er et bruktfunn. Gulvteppet fulgte med hytta da de kjøpte den. Familien liker gjenbruk og eldre design.
HYTTEKOS: Skuvsengen i stuen er arvegods, mens åkleet på veggen er et bruktfunn. Gulvteppet fulgte med hytta da de kjøpte den. Familien liker gjenbruk og eldre design. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: Gården til familien på fire, har en helt spesiell historie

Overtok fullt møblert

Selve overtagelsen ble imidlertid noe stressende.

Maja og Emil hadde leid en skaphenger og fylt den til randen med ting de skulle ha med seg til hytta. Underveis stoppet de for å kjøpe mat som de plasserte i hengeren.

– Antagelig hadde vi ikke lukket dørene til hengeren skikkelig, for de åpnet seg og ting ble strødd utover. Dermed måtte vi stoppe, kjøre tilbake og plukke opp matvarer, Trivial Pursuit-kort, tøfler, knuste glassvaser og alt mulig rart.

– Vi var allerede litt for sent ute, og hyttas forrige eier hadde ikke mobiltelefon, så vi fikk ikke gitt beskjed om at vi var forsinket. Det var en skikkelig fiaskostart. Men vi kom omsider frem, og selgeren var bare hyggelig, forteller Maja.

Og siden har de vært på Gullikstølen så ofte de har hatt anledning. De overtok hytta fullt møblert og utstyrt, og mye av det gamle har de tatt vare på.

I tillegg har Maja trålet Finn og bruktbutikker og funnet lamper, klær og møbler som passer godt inn i den gamle stilen.

Maja er både ivrig og handy. Emil var i utgangspunktet ikke fullt så nevenyttig, men det kommer seg. Et arbeidsjern er han i alle fall.

– Jeg har alltid vært glad i prosjekter, og heldigvis er Emil også blitt sånn nå. Han er en positiv arbeidskar som gjør alt det tunge grovarbeidet.

– Vi kan sitte og slappe av om kvelden, men så ser han at blikket mitt vandrer. «Har du noen prosjekter nå? », spør han da. «Ja, vi må nok male peisen». Og så gjør vi det med en gang, og Emil bare smiler og er med, sier Maja som av mange grunner kaller Gullikstølen for hjertestedet sitt.

– Denne hytta kom til oss akkurat da vi trengte den. Snakk om lykke!

Les også (+): Ekskona mener at hun har rett til å overta hytta. Prøver hun å lure meg?

BYGD SENG: Maja og Emil trålet Finn etter gamle himmelsenger uten å finne noen. Gjennom Facebook fant de i stedet det lokale firmaet Snikkarbugutadn som bygget fine senger under skråtakene på barnerommet i andre etasje.
BYGD SENG: Maja og Emil trålet Finn etter gamle himmelsenger uten å finne noen. Gjennom Facebook fant de i stedet det lokale firmaet Snikkarbugutadn som bygget fine senger under skråtakene på barnerommet i andre etasje. Foto: Jeanette Bækkevold
KVALITETSTID: Familien får mye kvalitetstid på hytta, hvor de blant annet liker å spille kort. Hjørnesofaen er kjøpt på Ikea, mens bordet, veggskapet og taklampen er bruktfunn.
KVALITETSTID: Familien får mye kvalitetstid på hytta, hvor de blant annet liker å spille kort. Hjørnesofaen er kjøpt på Ikea, mens bordet, veggskapet og taklampen er bruktfunn. Foto: Jeanette Bækkevold
SAMLE SEG: Det er tid for lunsj på hytta, og familien liker å samle seg rundt bordet. Budalstolene er arvegods, spisebordet og benkene sto her fra før, mens taklampen er kjøpt via Finn.
SAMLE SEG: Det er tid for lunsj på hytta, og familien liker å samle seg rundt bordet. Budalstolene er arvegods, spisebordet og benkene sto her fra før, mens taklampen er kjøpt via Finn. Foto: Jeanette Bækkevold
PEIS: Fyr på peisen hører med når familien er på hytta. Peisen har de restaurert med ny murpuss og ny hvitmaling.
PEIS: Fyr på peisen hører med når familien er på hytta. Peisen har de restaurert med ny murpuss og ny hvitmaling. Foto: Jeanette Bækkevold
GANG: Gangen var egentlig en verkstedbod, og her blåste det rett inn. Majas foreldre sørget for å isolere og legge panel. Veggen er malt i fargen Muskatnøtt fra Jotun.
GANG: Gangen var egentlig en verkstedbod, og her blåste det rett inn. Majas foreldre sørget for å isolere og legge panel. Veggen er malt i fargen Muskatnøtt fra Jotun. Foto: Jeanette Bækkevold
KJØKKEN: Kjøkkenet på hytta har fått være som det var, bortsett fra at de har malt skuffefrontene og kantene rundt skapene i fargen Gustaviansk blå. Maja-Lisa og Emil la inn strøm etter at de overtok hytta, men vann må hentes i bekken.
KJØKKEN: Kjøkkenet på hytta har fått være som det var, bortsett fra at de har malt skuffefrontene og kantene rundt skapene i fargen Gustaviansk blå. Maja-Lisa og Emil la inn strøm etter at de overtok hytta, men vann må hentes i bekken. Foto: Jeanette Bækkevold
STUE: Hjørnesofaen er kjøpt på Ikea, gyngestolen sto her fra før, og bordet, veggskapet og taklampen er bruktfunn.
STUE: Hjørnesofaen er kjøpt på Ikea, gyngestolen sto her fra før, og bordet, veggskapet og taklampen er bruktfunn. Foto: Jeanette Bækkevold
GAMLE MØBLER: Maja er glad i gamle ting som gir henne godfølelse. Underskapet fikk hun av foreldrene sine, og oppå har hun plassert et overskap kjøpt via Finn.
GAMLE MØBLER: Maja er glad i gamle ting som gir henne godfølelse. Underskapet fikk hun av foreldrene sine, og oppå har hun plassert et overskap kjøpt via Finn. Foto: Jeanette Bækkevold
SENGEPLASSER: Til sammen er det syv sengeplasser på Gullikstølen. Sengegavlen fikk de gratis via Finn, og denne har Maja malt i fargen Gustaviansk blå, det samme har hun gjort med nattbordet fra Ikea. Taklampen er kjøpt brukt. Den trehvite kommoden har de fått av Majas foreldre, og ekstrasengen og gulvteppet fantes her i hytta fra før.
SENGEPLASSER: Til sammen er det syv sengeplasser på Gullikstølen. Sengegavlen fikk de gratis via Finn, og denne har Maja malt i fargen Gustaviansk blå, det samme har hun gjort med nattbordet fra Ikea. Taklampen er kjøpt brukt. Den trehvite kommoden har de fått av Majas foreldre, og ekstrasengen og gulvteppet fantes her i hytta fra før. Foto: Jeanette Bækkevold
FERD: Tåken er tett og hindrer den ellers så flotte utsikten, men det spiller ingen rolle for Jonathan som koser seg på oppdagelsesferd sammen med hunden Nanok.
FERD: Tåken er tett og hindrer den ellers så flotte utsikten, men det spiller ingen rolle for Jonathan som koser seg på oppdagelsesferd sammen med hunden Nanok. Foto: Jeanette Bækkevold
UTEOMRÅDE: Hjørnesofaen fra Jysk passet på millimeteren i den ene enden av terrassen. Stolene sto i hytta fra før.
UTEOMRÅDE: Hjørnesofaen fra Jysk passet på millimeteren i den ene enden av terrassen. Stolene sto i hytta fra før. Foto: Jeanette Bækkevold
GULLIKSTØLEN: Gullikstølen er en koselig plass hvor familien slapper av og storkoser seg
GULLIKSTØLEN: Gullikstølen er en koselig plass hvor familien slapper av og storkoser seg Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2022, og sist oppdatert 18/11 2022.

Les også