Hytte med utsikt til barndommens seter

Brit Turid og Per vurderte å kjøpe seg feriehus i Spania. Så begynte en annen drøm å spire

Da gården skulle selges, drømte Brit Turid og Per om feriehus i Spania. Istedet ble det ny hytte ved den gamle setra kun kort vei fra gården deres. – Slik kan vi fortsatt ha en forbindelse til gårdens historie også i fremtiden, sier Brit Turid.

SYDEN ELLER SETRA: Det ble hytte ved setra istedet for feriehus i Spania. Fra nyhytta har de utsikt rett til den gamle setra, som Per har så mange gode minner fra i oppveksten.
SYDEN ELLER SETRA: Det ble hytte ved setra istedet for feriehus i Spania. Fra nyhytta har de utsikt rett til den gamle setra, som Per har så mange gode minner fra i oppveksten. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
Sist oppdatert

Ikke så langt fra Elverum sentrum ligger Rogstad gård. Den har vært i familiens eie i åtte generasjoner.

Der har Brit Turid Wasa Aarstad og Per Rogstad Aarstad skapt et liv sammen, men gårdsdriften har tatt mye tid.

– Det har ikke alltid vært så enkelt å få tid til å reise på ferie, siden Per må passe kyllingene flere ganger om dagen. Derfor kunne vi heller ikke skaffe oss hytte som lå flere timer unna, forteller Brit Turid.

Nå vurderer paret å selge gården. Og da begynte tanken på Spania å bli forlokkende.

Kanskje de skulle kjøpe seg et hus der og nyte varmen?

ROGSTAD GÅRD: Her bor Brit Turid og Per. Ikke lang unna ligger den gamle setra.
ROGSTAD GÅRD: Her bor Brit Turid og Per. Ikke lang unna ligger den gamle setra. Foto: Privat

Sydenvarme eller historie og nostalgi?

Men så hadde de jo også den gamle setra i Ulvådalen like i nærheten tankene. Det var Pers søster som hadde overtatt den, men hvis gården deres skulle bli solgt, hadde det vært fint å ha en tilknytning til stedet og historien likevel.

Kanskje skulle de bygge hytte ved setra istedet for å velge seg sydenvarme?

GODE MINNER: Per hadde mange gode minner fra tiden på setra i barndommen. Nå skapes det nye minner der for han og familien. Her sammen med svigerdatteren Ida Margareta og barnebarnet Sofia.
GODE MINNER: Per hadde mange gode minner fra tiden på setra i barndommen. Nå skapes det nye minner der for han og familien. Her sammen med svigerdatteren Ida Margareta og barnebarnet Sofia. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Per hadde bygget en liten hytte der oppe for mange år siden, og der tilbrakte han og Brit Turid de mye tid da barna var små.

Men hun trivdes ikke så godt i skogen alene, og den ble stående tom etter hvert.

Les også: – Jeg har aldri sett en liknende hytte

SETRA VANT: Også Brit Turid er veldig glad for valget de tok.
SETRA VANT: Også Brit Turid er veldig glad for valget de tok. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
KORTREIST KOS: Å ha hytta så nært, gjør at det er kort vei til hyttekos!
KORTREIST KOS: Å ha hytta så nært, gjør at det er kort vei til hyttekos! Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Stortrives

Per forteller at de var oppe på setra hver sommer da han vokste opp. Foreldrene hans fikk den i bryllupsgave av sine foreldre igjen.

Han minnes hesteslipp om våren, og at de hadde opp til 15 hester der. Det var seterdrift frem til 60-tallet, men etter det har det vært brukt som feriested.

Brit Turid forteller at hun selv også har vært der som barn på klassetur, da hun hadde Pers mor som lærer. Så det er fint å tenke på for dem begge at de nå er tilbake her sammen i voksen alder.

STARTEN: Sommer 2020 og laftekassa settes opp på gården.
STARTEN: Sommer 2020 og laftekassa settes opp på gården. Foto: Privat

– Tømmeret har vi hatt liggende hjemme på gården i mange år, og det var egentlig ment til et annet prosjekt, forteller Per.

Men plutselig falt brikkene på plass, og hytteplanene begynte å spire.

Per og Brit Turid hadde flere ganger besøkt et vennepar på hytta deres som de likte veldig godt.

GAMMELT OG NYTT: Tømmer laftet i hver sine århundre av samme slekt, med hundre års mellomrom– Jeg er i overkant glad i gamle bygninger, så når dette synet åpenbarte seg gjennom vårt kommende hyttevindu, så ble jeg nesten litt religiøs! sier Brit Turid.
GAMMELT OG NYTT: Tømmer laftet i hver sine århundre av samme slekt, med hundre års mellomrom– Jeg er i overkant glad i gamle bygninger, så når dette synet åpenbarte seg gjennom vårt kommende hyttevindu, så ble jeg nesten litt religiøs! sier Brit Turid. Foto: Privat

Det var den hytta som skulle bli utgangspunktet til deres egen. De fikk låne tegningene og startet med å skisse ned sin egen ut ifra dem. Tømmerlengden var 8 meter, så hytta måtte bygges med den lengden.

– Lille julaften 2020 støpte vi sålen her oppe, sier Brit Turid.

TO GODE NABOER: Nå er Per og søsteren blitt naboer på setra, som ligger 611 meter over havet,
TO GODE NABOER: Nå er Per og søsteren blitt naboer på setra, som ligger 611 meter over havet, Foto: Lise M Stang-Jacobsen
FRA GÅRDEN: I 2021 sto hytta klar. Den er på 72 m².
FRA GÅRDEN: I 2021 sto hytta klar. Den er på 72 m². Foto: Lise M Stang-Jacobsen

De føler nesten de kan takke koronaperioden for at de kom i gang med hytteprosjektet sitt. Nå kan livet nytes på hytta med 3 soverom, bad, kjøkken, stue og hems.

Og Brit Turid har gått fra å ikke like skogen her oppe så godt, til å elske å være her alene.

BÅDE OG: Brit Turid er blitt så glad i hytta. Hun koser seg her alene, men fyller den også gjerne med venninnegjengen og familien.
BÅDE OG: Brit Turid er blitt så glad i hytta. Hun koser seg her alene, men fyller den også gjerne med venninnegjengen og familien. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

– Nå er det blitt et fristed for meg, forteller hun.

– Vi reiser gjerne opp bare for å spise middag her sammen, sier Per.

Les også (+): Dette må du vite om du vil bygge en bod

LAFTET: Tømmeret har familien hatt liggende på gården, og det var egentlig ment for et annet prosjekt. Men nå er det blitt til drømmehytta. Gulvet er malmet furu og er laget av topprot. Bjelkene er bredere i den ene enden.
LAFTET: Tømmeret har familien hatt liggende på gården, og det var egentlig ment for et annet prosjekt. Men nå er det blitt til drømmehytta. Gulvet er malmet furu og er laget av topprot. Bjelkene er bredere i den ene enden. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
STILRENT: Brit Turid beskriver hyttas stil som moderne med innslag av 70-tallet. Hjemme har de mye bonderomantikk og gammel stil.
STILRENT: Brit Turid beskriver hyttas stil som moderne med innslag av 70-tallet. Hjemme har de mye bonderomantikk og gammel stil. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Moderne miks

Hjemme på gården lever de med bonderomantikk og mye nips som har vært arv i generasjoner. På hytta ønsket de seg begge en renere stil. Til slutt ble det en moderne hytte med innslag fra 70-tallet, forteller Brit Turid.

SPISEKROKEN: Brit Turid og Per ønsket mest mulig lys inn i hytta og valgte et langt vindu langs hele tømmerveggen. Den gamle setra utenfor blir nesten som et innrammet maleri.
SPISEKROKEN: Brit Turid og Per ønsket mest mulig lys inn i hytta og valgte et langt vindu langs hele tømmerveggen. Den gamle setra utenfor blir nesten som et innrammet maleri.

Hun er veldig glad i oker, og Hay-stolene har hun fått kjøpt brukt en og en fra ulike steder i Norge. Tusenbensbordet er arv fra moren til Per. Nå har de plass til hele storfamilien med barn og barnebarn, og det er viktig for dem. Dette skulle bli en familiehytte.

FAMILIEN SAMLES: Brit Turid og Per elsker at barn og barnebarn kommer på besøk. Da samles de rundt spisebordet for både gode måltider og spillkvelder.
FAMILIEN SAMLES: Brit Turid og Per elsker at barn og barnebarn kommer på besøk. Da samles de rundt spisebordet for både gode måltider og spillkvelder. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
EGGHØNE: Brit Turid er glad i de gamle egghønene hun har. En av dem har hun laget en blomsteroppsats i. Kreativt og fint på påskebordet.
EGGHØNE: Brit Turid er glad i de gamle egghønene hun har. En av dem har hun laget en blomsteroppsats i. Kreativt og fint på påskebordet. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

– Dette har vært vårt første ordentlige prosjekt sammen, og det har vært så fint, sier Brit Turid.

De har skissert, planlagt og jobbet sammen for å skape drømmehytta. Siden det ikke er strøm der, måtte de tenke alternativt, og de har lagt ned mye i å få et stort solcelleanlegg som fungerer.

TRAPP FRA GÅRDEN: Paret grublet litt på hvordan de skulle få inn noen spor fra gården deres, mens de samtidig ønsket en mer moderne stil på hytta. Da de kom på å bruke den gamle stabburstrappen, falt brikkene på plass.
TRAPP FRA GÅRDEN: Paret grublet litt på hvordan de skulle få inn noen spor fra gården deres, mens de samtidig ønsket en mer moderne stil på hytta. Da de kom på å bruke den gamle stabburstrappen, falt brikkene på plass. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

– Det har vært prøving og feiling, men nå er vi veldig fornøyde, forteller Per.

De har også boret etter vann. Det blir renset ute i garasjen, før de kan bruke det som drikkevann inne.

MODERNE KJØKKEN: Brit Turid grublet litt på kjøkkenfargen, men er veldig fornøyd med bruntonen.
MODERNE KJØKKEN: Brit Turid grublet litt på kjøkkenfargen, men er veldig fornøyd med bruntonen. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
PÅSKEPYNT: Egghøner, litt gule tekstiler, påskeliljer og sitroner.
PÅSKEPYNT: Egghøner, litt gule tekstiler, påskeliljer og sitroner. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
<b>EN MATBIT PÅ BENKEN?:</b> Paret har laget en liten barkrakkløsning i enden av kjøkkenet, med fin utsikt ut mot gården. De har også fått plass til et vinskap. 
EN MATBIT PÅ BENKEN?: Paret har laget en liten barkrakkløsning i enden av kjøkkenet, med fin utsikt ut mot gården. De har også fått plass til et vinskap.  Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Selv om de har kort vei hjem, ønsket de seg komfort og har bad med både dusj og toalett inne på hytta.

Tømmeret til gapahuken er også fra egen gård. Under hele byggeprosessen har det vært fokus å tenke kortreist i alle ledd. Fra tømmer, til håndverkere og interiørvalg. Nå har de fått en hytte som kan nytes i generasjoner.

<b>LYSE TONER:</b> Brit Turid og Per ønsket ikke for mørk beis på veggene. De har også valgt et lyst gulv.
LYSE TONER: Brit Turid og Per ønsket ikke for mørk beis på veggene. De har også valgt et lyst gulv. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
GODE STUNDER: Brit Turid er i gang med en bildevegg på hytta. Her er det gode minner fra hele familien, blant annet et barnebilde av Per på ski.
GODE STUNDER: Brit Turid er i gang med en bildevegg på hytta. Her er det gode minner fra hele familien, blant annet et barnebilde av Per på ski. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Og skulle gården bli solgt, føles det godt å ha hytta i nærheten.

– Slik kan vi fortsatt ha en forbindelse til historien, sier Brit Turid.

Les også: Bestemors seter ble ny:«Dette skulle Anna ha sett!»

LITT BLÅTT: Brit Turid har designet badet med litt farger fra havet. De er glad for at de valgte å bore etter vann, så de kan ha dusj på badet.
LITT BLÅTT: Brit Turid har designet badet med litt farger fra havet. De er glad for at de valgte å bore etter vann, så de kan ha dusj på badet. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
EGET DESIGN: Baderomsmøblene er laget av en møbelsnekker, som tidligere var Brit Turids barneskolelærer.
EGET DESIGN: Baderomsmøblene er laget av en møbelsnekker, som tidligere var Brit Turids barneskolelærer. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Tekniske løsninger

Hytta er bygget i et område hvor det hverken er strøm eller vann. Ettersom paret ønsker å bruke hytta langt inn i fremtiden, valgte de å investere i gode løsninger, slik at de har tilnærmet de samme fasilitetene som hjemme.

TEKNISK HUS: Ved siden av hytta ligger garasjen, og der er også hele anlegget til solcellene og borevannet.
TEKNISK HUS: Ved siden av hytta ligger garasjen, og der er også hele anlegget til solcellene og borevannet. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

STRØM:

  • 230v offgrid anlegg
  • 10 solcellepanel à 400 watt, 6 på tak mot sør og 4 på vegg mot vest
  • Laderegulator, Victron SmartSolar
  • Styringsenhet, Victron Cerbo GX
  • Kombilader/inv 48v 10000w, Victron Quatro 48/10000/ 140–100 / 100
  • 3 Kraftig lithiumbatterier, Powerwall 6,15 kWt
  • Aggregat Hyundai DYH 11 KSE Diesel, med autostart og ekstra dieseltank på 200 liter
SOLCELLER OG VEDFYRING: Hytta er lun og varm, og de har alltid litt varme stående på der. I tillegg til eget solcelleanlegg, har de også vedfyring.
SOLCELLER OG VEDFYRING: Hytta er lun og varm, og de har alltid litt varme stående på der. I tillegg til eget solcelleanlegg, har de også vedfyring. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Solcellene lader opp Powerwallene på til sammen 18 kWt, dette er det som er tilgjengelig med strøm når batteriene er fullt oppladet. Ladingen styres med Victron SmartSolar. Alt kan leses av og monitoreres utenfra via Victron Cerbo og VRM portal innlogging. Aggregatet kan også fjernstartes herfra.

STRØM FRA SOLEN: Her er hele displayet til solcelleanlegget.
STRØM FRA SOLEN: Her er hele displayet til solcelleanlegget. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Kombiladeren styrer om strømmen fra solcellene skal til forbruk eller om den skal lade batteriene. Aggregatet starter på en oppgitt nedre batterinivå på 50 % og tar batteriene opp til 90 %. Man kan også bruke av strømmen fra aggregatet til forbruk mens aggregatet går.

– Vi har hatt en del oppstartsproblemer med anlegget og har byttet ut kombilader og aggregat. Nå fungerer opplegget optimalt, forteller Brit Turid og Per.

VANN:

Paret har boret etter vann, et borehull på 76 meter. Vannet pumpes opp fra borehullet med en nedsenket pumpe (Grundfoss). Deretter dobbeltrenses vannet før det når drikkevannskvalitet. Rensesystemet har en tilbakespylingsfunksjon som går hver natt.

OPPVARMING:

Paret har en pelletsfyr fra ETA på 15 KW. Pelletslager er en silo som kan lagre inntil 1500 kg med pellets. Anlegget er Glykolfylt for å unngå innfrysing hvis det stopper.

Pelletsfyren varmer vann til en buffertank på 500 liter. Deretter går varmt vann fra buffertanken inn til en fordelerstokk inne på teknisk rom i hytta. En varmeveksler gir varmt forbruksvann.

NYTT ANLEGG: Familien hadde først et annet brenselsanlegg, som det var mye feil med. Dette er de veldig fornøyde med.
NYTT ANLEGG: Familien hadde først et annet brenselsanlegg, som det var mye feil med. Dette er de veldig fornøyde med. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
PLANLØSNING: Med tre soverom har Brit Turid og Per god plass til å få barn og barnebarn på besøk.
PLANLØSNING: Med tre soverom har Brit Turid og Per god plass til å få barn og barnebarn på besøk. Foto: Jo Sjølie / Lyng Arkitekter

Utvendig: Tyrilin matt beis, fargekode 1208, Kjerag

Soverom: Fargekode 4618, Kveldshimmel

Panel i tak og på vegg: Børstet sprekkpanel fra Moelven, Skogbrun

Kjøkkeninnredning: Trend i fragen Umber, Epoq fra Elkjøp

Vinduer, garasjeport og boddører: RAL farge 8017

Flis bad: Cæsar afue alchemy mint matt, 30x30 cm

Flis yttergang: Cæsar relate blaze, 30x30 cm

Gulv: Osgulv topprot, satt inn med Osmo 3032 silkematt kombinert med transparent hardvoksolje

Tømmervegg: Osmo hardvoks med pigment3074, Grafitt

Ytterdør: Hemsedal Harmonie i fragen Gul oker

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2024, og sist oppdatert 26/03 2024.

Les også