Oppussing av liten hytte

Familiehytta fra 1950-tallet ble stående i ti år før Stein Ivar og Camilla kom i gang

Da Stein Ivar og kona arvet hytta, var det dårlig timing. Ti år senere fikk den knøttlille familiehytta et nytt liv for nye generasjoner. Se forvandlingen.

PRAKTFULL UTSIKT: Camilla og Stein Ivar fikk fjernet mange store trær i skråningen nedenfor hytta, slik at utsikten til Mjøsa kommer til sin rett.
PRAKTFULL UTSIKT: Camilla og Stein Ivar fikk fjernet mange store trær i skråningen nedenfor hytta, slik at utsikten til Mjøsa kommer til sin rett. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Hvis du kommer ut fra Bolleland, bensinstasjonen som selger de populære espabollene, og kaster et blikk opp i lia mot nordøst, kan det hende du får øye på familien Myrvolds hytte.

Helt sikkert er det riktignok ikke, for hytta er liten og ligger i et område med høye trær, så strengt tatt skal du vel vite nøyaktig hva du ser etter.

Men fra terrassen på den lille hytta oppe i lia kan de i alle fall se ned til Bolleland, Mjøsa, Feiringåsene og deler av Toten.

Her har Camilla (40) og Stein Ivar Myrvold (57) tryllet frem en koselig fritidsbolig av en temmelig sliten og overmøblert liten hytte.

Stein Ivars besteforeldre, Marie og Sigurd Osvald, bygget hytta selv i 1958. Barna var ute av redet, og paret hadde lyst på et feriested.

Tomten ble skilt ut fra gården der bestefaren hadde vokst opp, og fra veien gikk det bare en liten sti opp til den lille hytta.

SMÅTT OG GODT: Den lille hytta hadde stått ubrukt noen år før Camilla og Stein Ivar gikk løs på oppussingen. – Vi får alltid en lykkefølelse når vi kommer hit, sier Camilla.
SMÅTT OG GODT: Den lille hytta hadde stått ubrukt noen år før Camilla og Stein Ivar gikk løs på oppussingen. – Vi får alltid en lykkefølelse når vi kommer hit, sier Camilla. Foto: Jeanette Bækkevold

Ikke at de trengte bilvei helt frem, for ingen av dem hadde førerkort, så turene fra Skedsmo gikk på moped.

– Mormor Marie hadde misjonsmøter her, og jeg er blitt fortalt at Sigurd sprengte ut kjelleren med dynamitt mens misjonsdamene satt her og drakk kaffe. Det må ha dundret godt, sier Stein Ivar og ler.

Lagde seg utsikt

Etter at besteforeldrene døde, tok en tante og onkel over, men da de ble eldre og dårlige til bens, fikk Stein Ivar tilbud om å overta hytta. Timingen var imidlertid ikke helt optimal.

NYE PROSJEKTER: Inngangsdøren er blitt flyttet hit fra baksiden, og snart går familien i gang med påbygg og ny kledning.
NYE PROSJEKTER: Inngangsdøren er blitt flyttet hit fra baksiden, og snart går familien i gang med påbygg og ny kledning. Foto: Jeanette Bækkevold

Byggeår: 1958

Størrelse: 48 m²

Utvendig kledning: Eternittplater.

Tak: Stålpanner

Rominndeling: Åpen stue- og kjøkkenløsning, ett soverom.

Fasiliteter: Strøm, utedo med portabelt toalett, bilvei helt frem i sommerhalvåret.

Instagram: @casa_myrvold

Espa

Høyde over havet: 220 meter

Kommune: Stange

Fylke: Innlandet

Se mer

– Vi hadde en toåring, og i tillegg var jeg høygravid. Stein Ivar hadde syke foreldre å ta seg av, og huset vårt i Nittedal skulle bygges om og pusses opp, forteller Camilla.

Derfor ble avtalen at de skulle kjøpe hytta, men at den ikke skulle bli et kostbart stressprosjekt. De skulle pusse opp og ta den i bruk etter hvert som de hadde tid og råd.

Hytta ble stående i ti år til før Camilla og Stein Ivar endelig kom skikkelig i gang.

Første prosjekt var å hugge ned de store trærne som hindret all utsikt, før de gikk i gang med rydding og kasting.

– Hytta var full av ting da vi overtok. Jeg tror ikke de kan ha kastet noe som helst, noen gang. Vi tok vare på ganske mye, men likevel var det enorme mengder vi måtte fjerne.

FØR Gulv, tak og vegger var temmelig gulnet og er derfor blitt fikset og modernisert.
FØR Gulv, tak og vegger var temmelig gulnet og er derfor blitt fikset og modernisert. Foto: Privat
FØR Den gamle inngangsdøren på kjøkkenet ble erstattet med et vindu, mens det gamle vinduet til høyre ble tettet igjen for å gi plass til overskap.
FØR Den gamle inngangsdøren på kjøkkenet ble erstattet med et vindu, mens det gamle vinduet til høyre ble tettet igjen for å gi plass til overskap. Foto: Privat

Les også: Da Elin og Henning pusset opp familiehytta, oppdaget de en 130 år gammel beskjed

Sover i stua

Gulvet ble slipt og vegger og tak beiset, og på kjøkkenet ble det flyttet en inngangsdør og et vindu.

Det gamle kjøkkenet fra huset i Nittedal ble tatt med hit, og hytta for øvrig er innredet med arvegods og bruktfunn.

Fra påske og til en stund utpå høsten blir det mange turer til Espa.

Sommerferier tilbringes også her, men med to voksne, døtrene Victoria Alice (15) og Tina Emilie (13) og en hund, er det ikke akkurat stor boltreplass.

Hytta har foreløpig bare ett soverom, og dette er malt i fargen Kubel Rusty Rose. Opprinnelig var det plassbygd senger på motsatt side av rommet, men for å utnytte plassen best mulig, valgte Stein Ivar og Camilla å sette inn en brukt køyeseng de måtte kappe litt i enden.
Hytta har foreløpig bare ett soverom, og dette er malt i fargen Kubel Rusty Rose. Opprinnelig var det plassbygd senger på motsatt side av rommet, men for å utnytte plassen best mulig, valgte Stein Ivar og Camilla å sette inn en brukt køyeseng de måtte kappe litt i enden. Foto: Jeanette Bækkevold

Tenåringene bruker soverommet, mens Camilla og Stein Ivar sover i stua.

– Det går helt greit for noen dager, men det blir fort rotete med bager og ting overalt når vi ikke har lagringsplass, sier Camilla, som nå vil bygge ut.

– Vi kan åpne loftet og lage soveplasser der, i tillegg til at vi planlegger et tilbygg med bad og gang. Ny kledning blir det nok også.

<b>BRUKTFUNN OG ARVEGODS:</b> Sofakroken i den lille hytta er innredet med brukte ting. Gulvet er slipt, og det gamle panelet på veggene og i taket er beiset i fargen Jøldal.
BRUKTFUNN OG ARVEGODS: Sofakroken i den lille hytta er innredet med brukte ting. Gulvet er slipt, og det gamle panelet på veggene og i taket er beiset i fargen Jøldal. Foto: Jeanette Bækkevold
KAMMO: Den gamle og ødelagte peisen ble fjernet, og murveggen malte de i fargen Kammo. Gyngestolen er arvegods.
KAMMO: Den gamle og ødelagte peisen ble fjernet, og murveggen malte de i fargen Kammo. Gyngestolen er arvegods. Foto: Jeanette Bækkevold

Camilla og Stein Ivar er et godt team som utfyller hverandre.

– Han er veldig handy og gjør det meste selv, han er litt sånn Reodor Felgen, som finner en løsning på det meste. Han er petimeter på det byggetekniske, jeg på det som har med pynt og stæsj å gjøre.

– Stort sett synes han det blir fint, men å pynte en ostekake med masse høstløv, det ble visst for mye. «Dette synes jeg var litt overkill», kommenterte han. «Slapp av du da, dette er mitt felt», svarte jeg da, sier Camilla og ler sammen med ektemannen.

Se flere bilder under:

<b>MYS MOT MJØSA:</b> Bordet og krakkene på terrassen fantes i hytta fra før og er blitt malt i fargen Kammo. Her er det deilig å sitte med en kaffekopp.
MYS MOT MJØSA: Bordet og krakkene på terrassen fantes i hytta fra før og er blitt malt i fargen Kammo. Her er det deilig å sitte med en kaffekopp. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>ROMSLIG TERRASSE:</b> Her er det gjort plass til en lounge-avdeling i litt mer moderne stil, med solsenger og parasoll fra Rusta.
ROMSLIG TERRASSE: Her er det gjort plass til en lounge-avdeling i litt mer moderne stil, med solsenger og parasoll fra Rusta. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>NYTT OG GAMMELT:</b> På veggen er det satt opp baderomsplater i mønsteret cracked cement. En ventilator kjøpt på finn.no er blitt spraylakkert i kobberfarge. Den gamle kaffekjelen etter Stein Ivars mormor er i bruk for å varme opp vann til oppvasken.
NYTT OG GAMMELT: På veggen er det satt opp baderomsplater i mønsteret cracked cement. En ventilator kjøpt på finn.no er blitt spraylakkert i kobberfarge. Den gamle kaffekjelen etter Stein Ivars mormor er i bruk for å varme opp vann til oppvasken. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SØT SPISEKROK:</b> Stolene og det koselige spisebordet sto her fra før, og bordet har fått nytt liv med maling i fargen Kammo. Lampen er kjøpt brukt.
SØT SPISEKROK: Stolene og det koselige spisebordet sto her fra før, og bordet har fått nytt liv med maling i fargen Kammo. Lampen er kjøpt brukt. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SJARMERENDE VASKESTASJON:</b> Det lille bordet som opprinnelig sto på kjøkkenet i hytta, er blitt toalettbord på soverommet. Bordet er malt i samme farge som veggen.
SJARMERENDE VASKESTASJON: Det lille bordet som opprinnelig sto på kjøkkenet i hytta, er blitt toalettbord på soverommet. Bordet er malt i samme farge som veggen. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2023, og sist oppdatert 12/11 2023.

Les også