Knut og Kjartan fra «Sommerhytta»

«Sommerhytta»-paret tok over den gamle hytta og pusset den opp. Overtakelsen endret livene deres

Samboerparet Knut og Kjartan solgte premien de vant i TV 2-serien «Sommerhytta» og overtok i stedet Knuts idylliske barndoms-oase. Her skaper de like gode minner for datteren Olivia.

<b>IDYLLISK KOLONIHAGE: </b>Knut Ivar Pelerud, Kjartan Haugen og datteren Olivia bruker kun 10 minutter til hytta. Den sjarmerende boligen, som har vært i Knuts familie siden 1975, er på 30 kvadrat. – Vi trenger ikke mer, sier duoen.
IDYLLISK KOLONIHAGE: Knut Ivar Pelerud, Kjartan Haugen og datteren Olivia bruker kun 10 minutter til hytta. Den sjarmerende boligen, som har vært i Knuts familie siden 1975, er på 30 kvadrat. – Vi trenger ikke mer, sier duoen. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

– Før vi ble foreldre, var det ikke så aktuelt for meg å overta hytta, egentlig. Da brukte vi sommeren til å reise til utlandet og storbyer.

– Men etter at Olivia ble født, ble det viktig for meg at hun også fikk de samme gode minnene og opplevelsene som jeg hadde i oppveksten. For dette er et barndomsparadis, konstaterer Knut Ivar Pelerud (55).

Sammen med samboeren Kjartan Haugen (50) og datteren Olivia Quinn (4) overtok de den sjarmerende boligen på 30 kvadratmeter og nesten ett mål tomt i fjor.

Kolonihage

Det var Knuts foreldre som kjøpte hytta i Sogn Hagekoloni i 1975, og det var her Knut tilbrakte alle sine ferier fra han var syv år gammel.

Og best av alt – den ligger midt i Oslo by og kun 10 minutter fra deres faste bosted på Ekeberg.

– Vi flyttet hit gjerne før skolen sluttet og ble her til september. Det var helt fantastisk. Selv om vi er midt i byen, føles det som om vi er på landet.

– Med én gang vi går gjennom porten her, forsvinner alle bekymringer og vi kan senke skuldrene.

– Vi tar av oss penklærne, tar på oss noen gamle filler og begynner å grave i jorden og bedene. Her går vi nemlig barbent hele tiden og er stort sett ute. Vi går bare inn for å sove og hente mat, forteller Knut.

<b>DEN GANG DA: </b>Knut sammen med moren Inger og søsteren Torill i kolonihagehytta på 70-tallet.
DEN GANG DA: Knut sammen med moren Inger og søsteren Torill i kolonihagehytta på 70-tallet. Foto: Privat
<b>DA:</b> Knut og søsteren Torill ved inngangsporten til Sogn kolonihage på 70-tallet. 
DA: Knut og søsteren Torill ved inngangsporten til Sogn kolonihage på 70-tallet.  Foto: Privat

For samboeren Kjartan, som er av den urbane typen, var det ideelt at hytta ligger nærmere bykjernen enn deres egen bolig.

Hippe kafeer ligger bare et steinkast unna, samtidig som de får den etterlengtede roen i hverdagen.

– Det er helt fantastisk at det er så kort hjemmefra. Da kan vi reise hit på impuls. Når vi henter Olivia i barnehagen, spør hun alltid om vi skal til Sogn. Da kan vi dra ned hit, og være her frem til hun skal legge seg. Så drar vi hjem igjen. Her kan vi slippe Olivia fri, hun bare suser rundt på egen hånd, forklarer Kjartan.

<b><BR/>BOLTREPLASS:</b> Knut og Kjartan kan skilte med nesten ett mål tomt på hytta. De har delt uteområdene i forskjellige soner. Her bugner det av bær, frukt og grønnsaker gjennom sommeren og høsten. Utemøblene er fra Habitat by Knut og Kjartan i samarbeid med Kalma interiør. 

BOLTREPLASS:
Knut og Kjartan kan skilte med nesten ett mål tomt på hytta. De har delt uteområdene i forskjellige soner. Her bugner det av bær, frukt og grønnsaker gjennom sommeren og høsten. Utemøblene er fra Habitat by Knut og Kjartan i samarbeid med Kalma interiør. 
Foto: Jørn Grønlund

Les også: Desta Marie Beeders nye Oslo-leilighet: – Jeg liker at tingene har en historie

Fint med mindre plass

Trioen bruker hytta aktivt fra og med mai og frem til september/oktober. I sommerferien bor de fast i kolonihagen, men den blir flittig brukt ellers også. Både helger og ettermiddager.

Overtagelsen av ferieboligen har endret parets syn på tilværelsen såpass mye at de har gjort store endringer i livene sine.

Nylig solgte de sitt store enderekkehus på 150 kvadratmeter, med tre etasjer og stor hage på Ekeberg, for å kjøpe en mindre leilighet på én flate i samme område.

– Vi fant ut at vi ikke trengte så mye, for vi klarer oss helt fint på 30 kvadrat her. Så da valgte vi å nedskalere hjemme også. På hytta klarer vi oss med fire kopper og åtte asjetter, mens hjemme hadde vi fire forskjellige serviser til alle anledninger.

– Og man trenger jo egentlig ikke så mye, så vi valgte å selge unna masse på nettet. Dessuten fant vi ut at vi ikke trengte å ha hage hjemme. Den ble jo forsømt siden vi fokuserer på hagen her. Så nå har vi en leilighet på Ekeberg til bruk på vinteren, og kolonihage til bruk på sommeren, meddeler Knut.

Det er ikke rent lite Knut og Kjartan har pusset opp – både inne og ute – etter at de ble stolte hytteeiere i fjor.

Alle som fulgte med på «Sommerhytta» i 2019, da paret gikk helt til topps i realityserien, vet at duoen bugner av kreativitet og lekre interiørideer.

<b>BLE KJENDISER:</b> Knut og Kjartan ble allemannseie da de deltok og vant TV 2-serien «Sommerhytta» i 2019. Ferieboligen i Halden er senere blitt solgt til fordel for kolonihagen. 
BLE KJENDISER: Knut og Kjartan ble allemannseie da de deltok og vant TV 2-serien «Sommerhytta» i 2019. Ferieboligen i Halden er senere blitt solgt til fordel for kolonihagen.  Foto: TV2

Les også (+): En dag da det nærmet seg morsdag, ble Cecilie Ramona Kåss Furuseth tatt ut av klasserommet. Opplevelsen sitter i henne ennå

Oppussing

De startet med å kvitte seg med ting. Selv om hytta er liten, hadde den samlet minner gjennom nesten 50 år.

STORE ENDRINGER:
Slik så hytta ut før Knut og Kjartan satte i gang med totalrenoveringen.
STORE ENDRINGER: Slik så hytta ut før Knut og Kjartan satte i gang med totalrenoveringen. Foto: Privat

– For Knut var det veldig mange minner her, men hytta var stappfull. Det var tunge hyttemøbler som passet bedre på fjellet, enn en kolonihage. Knut ville ta vare på mye, mens jeg gjerne ville kaste.

– Vi ga bort en del, og endte opp med å kaste to fulle containere. Men vi tok også vare på mye fint, og selvfølgelig ting som Knut hadde laget på sløyden som barn, forteller Kjartan.

Innvendig var det gulnet trevirke fra gulv til tak, som Knut spøkefullt omtaler som «et rent furuhelvete». Dermed gikk de for en lysere palett.

Det originale kjøkkenet ble beholdt, men ble flyttet fra én side av rommet til stuen. Dermed kunne Olivia få sitt eget soverom der kjøkkenet tidligere sto.

<b><BR/>GJENBRUK:</b> Paret kjøpte nye hvitevarer, men valgte å beholde det originale kjøkkenet. Litt maling og nye håndtak, vipps – så var det så godt som nytt. 

GJENBRUK:
Paret kjøpte nye hvitevarer, men valgte å beholde det originale kjøkkenet. Litt maling og nye håndtak, vipps – så var det så godt som nytt. 
Foto: Jørn Grønlund

Kjøkkenet fikk også en sårt tiltrengt makeover med litt maling og nye håndtak.

Utvendig fikk hytta også en solid omgang maling slik at den fikk den opprinnelige fargen fra 1975. Paret har dessuten lagt platting, grus og et nytt inngangsparti – i tillegg til planting av grønnsaker og blomster.

Designer møbler og interiør

Hele 250 tulipanløk ble lagt i jorden i fjor, og hagen sto i full blomst i mai. Ellers kan den lille familien stolt skilte med egenprodusert mat i kolonihagen.

Her finner vi epletrær, kirsebær, jordbær, fiken, druer, poteter, agurk, maiskolber, løk, purre, svarte tomater, stikkelsbær, rips og plommer.

– Eplene sender vi til eplepresseri så vi får egen juice. Resten bruker vi til matlaging. Jeg er veldig glad i å bake, og lager mye pai av frukt og bær, forteller Kjartan.

<b>HENTE MAT:</b> Knut har gode barndomsminner fra kolonihagen. Her høstet de middagen selv, og det er en arv de viderefører til datteren. 
HENTE MAT: Knut har gode barndomsminner fra kolonihagen. Her høstet de middagen selv, og det er en arv de viderefører til datteren.  Foto: Jørn Grønlund

– Det var slik jeg vokste opp her. Vi plukket selv potetene til middag, og jordbærene som vi skulle ha til dessert. Nå som jeg er voksen, ser jeg verdien av de minnene og ønsker det samme for Olivia. At hun skal se hvor maten kommer fra, ikke bare at den er i butikken, men at maten hentes fra jorden, trær og stilker, sier pappa Knut.

Da samboerparet gikk seirende ut av «Sommerhytta» for fire år siden, vant de ikke bare hytta i Røsneskilen i Halden, men også TV-seernes gunst.

Den enorme populariteten i kjølvannet av programmet førte til at de fikk tilbud om å videreføre kreativiteten også utenfor skjermen.

I dag designer de møbler og interiør for Magnor Glassverk og Kalma interiør. Suksessen har ført til at de begge har kunnet redusere stillingene i sine «vanlige» jobber.

Knut som lakei ved Det Kongelige Hoff, og Kjartan i jobben som markedssjef.

<b>NÅ:</b> Stien inn til hytta har ikke lenger steinheller, men grus. Idyllen er imidlertid den samme. 
NÅ: Stien inn til hytta har ikke lenger steinheller, men grus. Idyllen er imidlertid den samme.  Foto: Jørn Grønlund

– Jeg føler vi har vært veldig heldige. Vi har fått lov til å være med på så mye, og har fått så mange fine forespørsler om samarbeid. Vi håper vi kan få lov til å fortsette å designe, for vi har mange ideer og ting vi har lyst til å gjøre videre, sier Knut.

<b>KOSELIG:</b> Den lille familien klarer seg fint på 30 kvadrat. Her har de stue, kjøkken ved langveggen og to soverom. Furuveggene fra 70-tallet ble malt hvite, noe som gir mer lys og romfølelse. Stuebordet er en gammel kasse de fant i hyttas kjeller. 
KOSELIG: Den lille familien klarer seg fint på 30 kvadrat. Her har de stue, kjøkken ved langveggen og to soverom. Furuveggene fra 70-tallet ble malt hvite, noe som gir mer lys og romfølelse. Stuebordet er en gammel kasse de fant i hyttas kjeller.  Foto: Jørn Grønlund

Les også: Da Elin og Henning pusset opp familiehytta, oppdaget de en 130 år gammel beskjed

En lykkepille

Rett etter at de vant «Sommerhytta» ble paret foreldre til lille Olivia. Duoen har hele tiden vært åpne om datterens tilblivelse gjennom surrogati i USA.

I fjor ga de ut boken «To pappaer», der de fortalte ærlig om prosessen mot foreldreskapet. Boken havnet rett på toppen av bestselgerlisten.

– Vi har fått så mange positive tilbakemeldinger etter at den ble utgitt. Det er tydeligvis mange som ønsker å benytte seg av surrogati, både homofile og de som ikke kan få barn av andre årsaker. Det var en slik bok vi selv savnet da vi gikk gjennom prosessen, og jeg håper vi fikk vist hvordan det fungerer, sier duoen.

<b>SØTNOS: </b>Lille Olivia stortrives på hytta sammen med «pappa Knut og pappa Kjartan». Utebord og stoler fra Habitat by Knut og Kjartan. Serviset heter Fjord og er designet av Knut og Kjartan for Magnor.
SØTNOS: Lille Olivia stortrives på hytta sammen med «pappa Knut og pappa Kjartan». Utebord og stoler fra Habitat by Knut og Kjartan. Serviset heter Fjord og er designet av Knut og Kjartan for Magnor. Foto: Jørn Grønlund

Begge er enige om at det har endret livene deres dramatisk å utvide familien.

– Før vi dro til California for å hente Olivia, tok vi hverandre i hånden og lovet at foreldreskapet ikke skulle endre forholdet vårt. Men det er jo egentlig helt umulig å få til. Fokuset vårt er hele tiden på henne og hvordan få familielivet til å gå rundt. Kjæreste-biten er satt litt på pause, og sånn er det nok for alle småbarnsforeldre, sier Kjartan.

– Ja, det blir mye Olivia, døgnet rundt. Det første jeg gjør på morgenen er å sjekke værmeldingen for å se om hun trenger sandaler eller slagstøvler. Hva skal hun ha på seg? Hva skal hun ha i matboksen? Stakkars Kjartan kommer i annen rekke, sier Knut lattermildt.

– Jeg har alltid vært et B-menneske, men nå våkner jeg tidlig og gleder meg til datteren vår står opp. Jeg gleder meg til å hente henne i barnehagen. Når hun løper mot meg, og sier hun har savnet meg – det er en lykkepille, helt fantastisk, fortsetter han.

<b><BR/>HOBBY:</b> Kjartan elsker å pusle i hagen. Blomster og grønnsaker får den pleien de trenger.

HOBBY:
Kjartan elsker å pusle i hagen. Blomster og grønnsaker får den pleien de trenger.
Foto: Jørn Grønlund

Mer kvalitetstid som familie er også en av hovedgrunnene til at paret valgte å selge sommerhytta de vant i TV 2-serien, etter å ha eid den i nesten to år.

Selv om de trivdes svært godt, ble pendlingen til og fra Halden litt i meste laget for dem.

– Selv om det bare var halvannen time unna, måtte alt planlegges på forhånd. Da var det ikke bare å ta en svipptur innom hytta på ettermiddagen. Ting måtte pakkes ned og kjøpes inn i forkant.

– Nå kan vi dra spontant på «ferie» rett etter jobb og være her på ti minutter. Det er bare en spasertur til sushien, eller så griller vi eller lager pizza i pizzaovnen. Alt er så enkelt her!

– Er det plass til flere barn på hytta?

– Hadde vi vært 10 år yngre, hadde vi nok gått for et barn til. Men prosessen med Olivia tok tre og et halvt år, og det kan ta like lang tid neste gang.

– Vi er uansett veldig fornøyde med tilværelsen nå, selv om det til tider er hektisk. Vi skal fortsette å bruke hytta masse og skape gode barndomsminner for Olivia, sier Knut og Kjartan med et smil.

HAGEKOLONI: Knut, Kjartan og Olivia trives godt i hagekolonien.
HAGEKOLONI: Knut, Kjartan og Olivia trives godt i hagekolonien. Foto: Jørn Grønlund

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2023.

Les også