oppussing hytte

Slik så hytta ut før Pål og Helle satte i gang

Med fokus på gjenbruk og enkle midler har Helle og Pål modernisert hytta fra 1979. Borte er de mørke, små rommene og det gule furupanelet.

STOR FORVANDLING: Helle liker godt å sitte her på verandaen under tak og nyte utsikten. Nå som oppussingen er ferdig, kan de nyte hyttelivet.
STOR FORVANDLING: Helle liker godt å sitte her på verandaen under tak og nyte utsikten. Nå som oppussingen er ferdig, kan de nyte hyttelivet. Foto: Privat og Irene Sandved Lunde
Sist oppdatert

Omgitt av vakre tjern, krokete furuer og store svaberg omtrent 500 meter over havet, ligger hytta som Helle (32) og Pål Lomtjernbakken (41) kjøpte for snart fem år siden.

Her nyter de hyttelivet med barna sine, Håkon (8) og Erik (5), etter flere år med oppussing.

Familien fra Stavern ønsket seg en hytte det ikke tok mer enn et par timer å kjøre til hjemmefra.

– At vi havnet her på Gautefall, er litt tilfeldig. Hytta dukket opp i søket vårt på Finn, og da vi dro på visning, falt vi veldig for naturen og utsikten rundt her, sier Helle.

Tett på naturen

Hytta er på 75 kvm og bygget i 1979. Hytta var rødmalt, hadde sprossevinduer og ble solgt fullt innredet.

– Vi startet med å selge og gi bort det vi ikke trengte av inventar og møbler, forteller Helle.

HYTTE: Helle synes det er deilig å komme opp på hytta, og nyter at livet er litt roligere der. Familien liker seg godt både inne og ute, og utenfor er det flere sitteplasser, bålpanne, huske og vakker natur som både store og små vet å sette pris på.
HYTTE: Helle synes det er deilig å komme opp på hytta, og nyter at livet er litt roligere der. Familien liker seg godt både inne og ute, og utenfor er det flere sitteplasser, bålpanne, huske og vakker natur som både store og små vet å sette pris på. Foto: Irene Sandved Lunde

– Noe valgte vi å beholde, som spisebordet fra Krogenæs, sengene på soverommene og noen småmøbler og pynt. Deretter byttet vi alle vinduene, gjorde noen av åpningene større og satte inn hele vinduer uten sprosser, sier Helle.

På den måten fikk de både mer lys og mer natur inn i hytta. Det store vinduet i stuen er de ekstra fornøyd med.

– Det er som å ha et levende maleri å se ut på. Jeg synes alle årstidene er fine, men det er noe helt spesielt med vinteren når snøen legger seg tungt på trærne, sier Helle.

FØR: Bildet er tatt etter at de rev halvveggen mot stuen, men før de hadde renovert noe mer. Tidligere stod spiseplassen inntil halvveggen.
FØR: Bildet er tatt etter at de rev halvveggen mot stuen, men før de hadde renovert noe mer. Tidligere stod spiseplassen inntil halvveggen. Foto: Privat
FØR: Helle og Pål har ikke gjort om på planløsningen i hytta, men treverket er lysere og møbleringen litt annerledes enn før.
FØR: Helle og Pål har ikke gjort om på planløsningen i hytta, men treverket er lysere og møbleringen litt annerledes enn før. Foto: Privat

Les også: Da hytta til Gunhild begynte å synke, fikk søsteren hennes en god idé: «Du synes ikke hytta di er lita, da?»

Bevaring og oppdatering

Det har vært viktig for ekteparet å beholde og gjenbruke det de kan. For eksempel snudde de det profilerte panelet i gangen, slik at baksiden nå er blitt det «nye» glattpanelet.

Gulvet har de slipt ned og lakkert med hvitpigmentert lakk. Taket har også fått seg en omgang med hvitpigmenter.

Veggpanelet i stuen og på kjøkkenet er fjernet. I stuen er det satt opp nytt glattpanel på to vegger, mens veggen som binder sammen stuen og kjøkkenet, samt hele kjøkkenet, er dekket med finerplater. De nye vinduskarmene er laget i ubehandlet furu.

<b>ENKLE GLEDER:</b> Hytta overfylles ikke av nips og pynt, men har nøye utvalgte gjenstander som skaper personlighet og hygge. Den lille messingvasen med kvisten er fra House Doctor og telysestaken fra Nedre Foss Gård. Lysestaken sto i hytta da de tok over.
ENKLE GLEDER: Hytta overfylles ikke av nips og pynt, men har nøye utvalgte gjenstander som skaper personlighet og hygge. Den lille messingvasen med kvisten er fra House Doctor og telysestaken fra Nedre Foss Gård. Lysestaken sto i hytta da de tok over. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>SELVLAGET:</b> Sittebenken ved spisebordet er et gjør det selv-prosjekt som Helle og Pål har laget sammen. Sofaputene er fra Linge Particulier, Elvang, Himla og Tell me more. Spisebordet fra Krognes sto i hytta da de tok over. Y-stolene er kjente designklassikere av Hans J. Wegner, og taklampen er fra Louis Poulsen.
SELVLAGET: Sittebenken ved spisebordet er et gjør det selv-prosjekt som Helle og Pål har laget sammen. Sofaputene er fra Linge Particulier, Elvang, Himla og Tell me more. Spisebordet fra Krognes sto i hytta da de tok over. Y-stolene er kjente designklassikere av Hans J. Wegner, og taklampen er fra Louis Poulsen. Foto: Irene Sandved Lunde

– Vi ønsker at karmene skal gulne over tid, som en kontrast til det andre lyse treverket, forklarer Helle.

Kjøkkenet er også oppgradert, med ny kjøkkeninnredning fra Ikea. Også den i heltre.

FIN UTSIKT: En av favorittplassene til Helle er her på benken ved kjøkkenet. Her kan hun sitte lenge med en kaffekopp og titte ut på naturen.
FIN UTSIKT: En av favorittplassene til Helle er her på benken ved kjøkkenet. Her kan hun sitte lenge med en kaffekopp og titte ut på naturen. Foto: Irene Sandved Lunde

– Både Pål og jeg er veldig glad i treverk. Det er ekte, det lever, også synes vi at lyset reflekteres veldig fint i det. Det gjenspeiler naturen utenfor, og for oss er tre og naturmaterialer rett og slett skikkelig hytte.

– Dessuten har forskning vist at det gir flere helsefordeler å ha tre rundt seg, at det gir mindre stress og har en beroligende effekt.

FØR: Vinduene var mindre og med sprosser, og stuen var ganske gul og mørk
FØR: Vinduene var mindre og med sprosser, og stuen var ganske gul og mørk Foto: Privat
<b>VELLYKKET ENDRING:</b> Noe av det Helle er mest fornøyd med, er det store vinduet de satte inn i stuen. Tidligere var det to mindre vinduer med sprosser der, noe som hemmet for mye av utsikten og lyset. Vinduet over sofaen er også doblet i lengde. Sofaen er fra Hay, mens kisten et antikk bruktfunn fra finn.no, der også lenestolen kommer fra.
VELLYKKET ENDRING: Noe av det Helle er mest fornøyd med, er det store vinduet de satte inn i stuen. Tidligere var det to mindre vinduer med sprosser der, noe som hemmet for mye av utsikten og lyset. Vinduet over sofaen er også doblet i lengde. Sofaen er fra Hay, mens kisten et antikk bruktfunn fra finn.no, der også lenestolen kommer fra. Foto: Irene Sandved Lunde

Med fulle jobber og hektisk familieliv måtte de sette bort jobben med å bytte vinduer og panel til håndverkere, men et par gjør det selv-prosjekter er det blitt tid til. Som den lange sittebenken ved spisebordet.

– Vi ville ha plass til mange rundt bordet, og benken er laget ganske enkelt med et rammeverk som er skrudd fast i veggene, hobbyplater som sete og rundstokker til ben, forklarer Helle. Det er ofte hun som har ideene, mens Pål er den som er mest handy.

Les også (+): Vi har brukt veien til hytta i 40 år. Nå skal hytta selges og grunneier nekter å formalisere retten til å kjøre på veien.

Bo deg inn og ikke kast deg over oppussingen med en gang. God planlegging er viktig.

Tenk bruksverdi og gjenbruk.

Lag en inspirasjons-/materialcollage.

Kan gamle ting få nytt liv? Vi har for eksempel snudd profilert panel til «nytt» glattpanel.

Slip gulvet i stedet for å bytte det.

Gjør det du klarer/har tid til selv, men ha respekt for håndverkere der de må benyttes.

Alt må ikke være ferdig samtidig. Ta noen pauser og nyt det som er.

Se mer
FØR: Kjøkkenet hadde mye treverk før også, men alt var gulnet og vinduene slapp inn mindre lys.
FØR: Kjøkkenet hadde mye treverk før også, men alt var gulnet og vinduene slapp inn mindre lys. Foto: Privat
FØR: Kjøkkenet hadde mye treverk før også, men alt var gulnet og vinduene slapp inn mindre lys.
FØR: Kjøkkenet hadde mye treverk før også, men alt var gulnet og vinduene slapp inn mindre lys. Foto: Privat
<b>GJENNOMFØRT:</b> Kjøleskapet med fryser, samt et høyskap, er bygget inn i soverommet bakenfor, slik at skapdørene flukter med veggen. Frontene er også her Ekestad fra Ikea, med håndtakene fra beslagonline.no. De gamle maleriene er funnet i bruktbutikker og er av ukjente kunstnere. Helle har valgt kunstverk som har de samme fargene som naturen utenfor.
GJENNOMFØRT: Kjøleskapet med fryser, samt et høyskap, er bygget inn i soverommet bakenfor, slik at skapdørene flukter med veggen. Frontene er også her Ekestad fra Ikea, med håndtakene fra beslagonline.no. De gamle maleriene er funnet i bruktbutikker og er av ukjente kunstnere. Helle har valgt kunstverk som har de samme fargene som naturen utenfor. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>HYTTEDRØMMEN TAR FORM:</b> Kjøkkenet i eik er Ekestad fra Ikea, med nye håndtak fra beslagonline.no. På veggen innerst henger en knaggrekke fra Iris, med fjøler fra HK Living og forkle fra Muubs. Broderiet er håndlaget av danske Helle Skaarup studio, og lampen på veggen er fra Louis Poulsen.
HYTTEDRØMMEN TAR FORM: Kjøkkenet i eik er Ekestad fra Ikea, med nye håndtak fra beslagonline.no. På veggen innerst henger en knaggrekke fra Iris, med fjøler fra HK Living og forkle fra Muubs. Broderiet er håndlaget av danske Helle Skaarup studio, og lampen på veggen er fra Louis Poulsen. Foto: Irene Sandved Lunde
DEKOR: De hvite skålene er fra Puglia i Italia. Der er hun med på å gjøre innkjøp, og kommer over vakre skatter som disse skålene. Den brune krukken stod i hytta da de tok over, morteren er fra Nicolas Vahé og bollen bak er fra Vintage Wonderland.
DEKOR: De hvite skålene er fra Puglia i Italia. Der er hun med på å gjøre innkjøp, og kommer over vakre skatter som disse skålene. Den brune krukken stod i hytta da de tok over, morteren er fra Nicolas Vahé og bollen bak er fra Vintage Wonderland. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>ÅPNET OPP:</b> Da de tok over hytta, sto det en halvvegg mellom kjøkkenet og stuen. Den ble revet for å skape bedre flyt og åpne opp for mer lys gjennom hytta.
ÅPNET OPP: Da de tok over hytta, sto det en halvvegg mellom kjøkkenet og stuen. Den ble revet for å skape bedre flyt og åpne opp for mer lys gjennom hytta. Foto: Irene Sandved Lunde

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2023, og sist oppdatert 25/08 2023.

Les også