guide:

Slik lager du en trygg slenghuske

Slenghuske er det man trygt kan kalle billig moro. Et tau og et tre som står i et skrånende terreng er alt som skal til.

<b>HALVSIRKEL:</b> Lufteturen skal gå i en halvsirkel rundt treet, over skråningen. Start med en real sprint skrått ut fra treet. Strake armer, så går resten av seg selv. Pass på å sette ned bena når halve runden er unnagjort, slik at du ikke faller inn mot stammen.
HALVSIRKEL: Lufteturen skal gå i en halvsirkel rundt treet, over skråningen. Start med en real sprint skrått ut fra treet. Strake armer, så går resten av seg selv. Pass på å sette ned bena når halve runden er unnagjort, slik at du ikke faller inn mot stammen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Publisert

En slenghuske kan tilpasses ulikt ferdighetsnivå og spenningsbehov. Jo skråere terreng, jo høyere blir hylene. For de mer avanserte øvelsene kan man henge husken over vann.

Start gjerne med et tre som står i svakt skrånende terreng, noen få grader er alt som skal til. Fest tauet i en kraftig gren.

Jo lenger fra stammen, jo bedre. Rydd unna alle grener som kommer i konflikt med tauet, likeledes må den nederste delen av stammen være helt fri for grener.

Fest en pinne på tvers i enden av tauet, alternativt en stor knute. For helt utrente er det en fare for å svinge inn i trestammen, her gjelder det å slippe når man har gjort svingen, det kan være lurt med en voksen som tar imot de første gangene.

Dette trenger du

  • 22 mm tau
  • A Kraftig, frisk gren
  • HUSK! Jo lenger fra stammen, jo bedre.

Henges husken over vann, er det all grunn til å starte pent. Her skal banen gå i pendel fra et høyt punkt på land, og ut over vannet. Så gjelder det å slippe på riktig tidspunkt, slik at man får en pen bane igjennom luften. Husk å ta hensyn til sikkerheten. Her skjer det ulykker grunnet uvettig bruk.

Les også: Slik velger du sykkel og el-sykkel: Så kraftig motor må du ha

Sikkerhet:

- Fest kun tauet i friske grener.

- Sørg for at stammen er helt fri for grener på den nederste delen.

- Rydd området under husken for stubber, steiner og annet som stikker opp.

- Over vann: Sjekk dybden før bruk, vannstanden kan variere. Pass på at det ikke er røtter eller annet som stikker opp fra bunnen.

- Pass på at det er enkelt å slippe tauet. Det må ikke festes tynne tau eller annet i enden som kan surre seg rundt hender og fingre.

- Sjekk knuter og tau jevnlig. Ta ned husken når den ikke er i bruk, dette er særlig viktig om den ikke er på egen eiendom.

Les også: 3 morsomme leker for at barn skal lære bokstaver i en fei

<b>LANGT UT: </b>Jo lenger ut på grenen tauet er festet, jo sikrere blir slenghusken. Samtidig er det viktig at grenen ikke blir for tynn.
LANGT UT: Jo lenger ut på grenen tauet er festet, jo sikrere blir slenghusken. Samtidig er det viktig at grenen ikke blir for tynn. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
<b>PÅLESTIKK:</b> Denne knuten er sikker, pluss at den er enkel å få opp. Den kan brukes til feste i både treet, og pinnen man holder i.
PÅLESTIKK: Denne knuten er sikker, pluss at den er enkel å få opp. Den kan brukes til feste i både treet, og pinnen man holder i. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
<b>KNUTETAU:</b> Når husken er over vann, er det lurt å lage knuter slik at det er lett å slippe.
KNUTETAU: Når husken er over vann, er det lurt å lage knuter slik at det er lett å slippe. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Cirka 3 m tau er en bra lengde.
Cirka 3 m tau er en bra lengde.
<b>TEST:</b> Når tauet er festet, er det lurt at familiens tyngste gjør en test.
TEST: Når tauet er festet, er det lurt at familiens tyngste gjør en test. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
<b>TIMING: </b>For at det skal bli en perfekt bane, må tauet slippes på riktig tidspunkt.
TIMING: For at det skal bli en perfekt bane, må tauet slippes på riktig tidspunkt. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2021.

Les også