SETRA

Setra til Marit og Ståle har en helt spesiell historie

Familien tror setra ved det fiskerike fjellvannet Øyungen kan ha vært i slekten i fem generasjoner. Nå viderefører Marit og Ståle Ekle viktige tradisjoner, og holder liv i minnene.

TILPASSET TERRENGET: Terrassen er bygget i etasjer i det skrå terrenget. Undersiden er tettet, slik at sauene ikke skal sette seg fast før gjerdene blir satt opp på vårparten. Her har paret skapt seg fine sitteplasser mot utsikten. Vindu og terrassedør er kjøpt via Tore Ligaard.
TILPASSET TERRENGET: Terrassen er bygget i etasjer i det skrå terrenget. Undersiden er tettet, slik at sauene ikke skal sette seg fast før gjerdene blir satt opp på vårparten. Her har paret skapt seg fine sitteplasser mot utsikten. Vindu og terrassedør er kjøpt via Tore Ligaard. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

Den gamle setervollen ligger omtrent ved veis ende etter Ålen og Hessdalen, ved innsjøen Øyungen.

Mellom hytta og vannet har de stablet
stokker som skal tørke og bli til ved med samme metode som forfedrene har gjort i generasjoner.

Marit (49) og Ståle Ekle (49), med datteren Kaja (22) og sønnen August (20), er mest sannsynlig femte generasjon som eier stedet på Gjersvollen.

Setra kan være fra rundt 1849, da gården den hører til ble skilt ut, men den kan også være eldre.

Både Marit og faren hennes har rike minner fra setra, selv om det opprinnelige bygget ble revet da Marit var liten.

– Far husker at han som guttunge våknet av et lag med nysnø på ullpleddet han lå under, fordi det hadde snødd inn gjennom tømmeret. På nysnøen lå det ferske musespor, forteller Marit.

PÅ SETERVOLLEN: Hytta ved Øyungen er bygget like ovenfor der det sto et gammelt seterhus. Marits far Magnar og hans tvillingbror Oddmar bygget ny hytte i 1979.<b> </b>Tvillingene Magnar og Oddmar i 14-års alderen. Bildet kan være tatt i 1954.
PÅ SETERVOLLEN: Hytta ved Øyungen er bygget like ovenfor der det sto et gammelt seterhus. Marits far Magnar og hans tvillingbror Oddmar bygget ny hytte i 1979. Tvillingene Magnar og Oddmar i 14-års alderen. Bildet kan være tatt i 1954. Foto: Privat

Enkel luksus

Da faren Magnar var liten, melket moren hans kyrne for hånd, og familien kom seg på setra med hest og kjerre. På vinteren ble de fraktet på slede, med truger på hestene.

Tiden og utviklingen har gått. Sist Magnar var på setra, ble han fraktet med snøskuter.

– Noe av det første jeg selv husker fra setra, er at jeg satt nede i båten og lekte med fisker. Jeg brukte dem som dukker, forteller Marit og ler.

Hytta hun og mannen har overtatt ble oppført i 1979, like ovenfor det gamle seterhuset. Nybygget ble snekret av faren til Marit og hans tvillingbror Oddmar.

<b>VED TIL VINTEREN:</b> Tradisjonen med å stable stokkene som skal bli til ved har gått i arv i generasjoner. Stablemetoden gjør at veden tørker godt i fjelluften. Når snøen dekker fjellandskapet og ligger tykk, kan de dras opp. 
VED TIL VINTEREN: Tradisjonen med å stable stokkene som skal bli til ved har gått i arv i generasjoner. Stablemetoden gjør at veden tørker godt i fjelluften. Når snøen dekker fjellandskapet og ligger tykk, kan de dras opp.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>PÅ SETERVOLLEN:</b> Hytta til Marit og Ståle er plassert like ovenfor der det gamle seterhuset stod, og ble bygget av Marits far Magnar og hans tvillingbror Oddmar i 1979.
PÅ SETERVOLLEN: Hytta til Marit og Ståle er plassert like ovenfor der det gamle seterhuset stod, og ble bygget av Marits far Magnar og hans tvillingbror Oddmar i 1979. Foto: Kathrine Sørgård

Byggeår: 1979

Størrelse: 35 m²

Utvendig kledning: Beiset panel.

Tak: Torv.

Rominndeling: Entré, to soverom, stue og kjøkken.

Fasiliteter: Utedo. Solcelle og aggregat. Ikke innlagt vann og strøm.

Instagram: @marithytta og @eklestale

Øyungen

Høyde over havet: 800 meter

Kommune: Holtålen

Fylke: Trøndelag

Se mer

I dag deler Marit og familien hytta med onkel Oddmar med familie.

– Hytta betyr virkelig mye for oss, sier Marit, som ser stor verdi i å ta vare på det tradisjonsrike stedet.

Selv om deres del er liten, uten innlagt vann og med litt strøm fra et lite solcellepanel, føles det som ren luksus å ha hytte i et slikt landskap.

SELVSNEKRET KJØKKEN: Alle møblene har faren til Marit snekret. Selv om det nå er en komfyr på kjøkkenet, går den fortsatt på gass. Slik så det ut her frem til Marit og Ståle begynte oppussingen i 2019.
SELVSNEKRET KJØKKEN: Alle møblene har faren til Marit snekret. Selv om det nå er en komfyr på kjøkkenet, går den fortsatt på gass. Slik så det ut her frem til Marit og Ståle begynte oppussingen i 2019. Foto: Privat
SØSTRE PÅ SETRA: Marit og søsteren Hilde tilbrakte mye tid på hytta i barndommen. Begge er fortsatt svært glade i stedet. Slik så det ut her frem til Marit og Ståle begynte oppussingen i 2019. Foto:
SØSTRE PÅ SETRA: Marit og søsteren Hilde tilbrakte mye tid på hytta i barndommen. Begge er fortsatt svært glade i stedet. Slik så det ut her frem til Marit og Ståle begynte oppussingen i 2019. Foto: Foto: Privat

Da paret tok over i 2019, og rev deler av hytta for å pusse opp, bestemte de at de skulle gjøre all renovering selv. Akkurat slik som Marits far og onkel.

– Å rive det som pappa, møbelsnekkeren, laget på millimeteren, gjorde litt vondt. Men han er opptatt av at vi skal gjøre som vi vil, sier Marit.

Les også: Villaen hadde stått tom i ti år. Så tittet Tom og Caroline inn vinduene

Storstilt utsikt

Etter at Marit og Ståle hadde revet et soverom, fikk datteren Kaja en idé om å flytte kjøkkenet for å åpne opp.

Det har gitt en storstilt utsikt over Øyungen og fjellandskapet som Marit har vokst opp med.

<b>ÅPNET OPP KJØKKENET:</b> Kjøkkenet ble flyttet til motsatt side for å få mer utsikt fra stuen. Fargen er like sprek som den er lun. Kjøkken fra Ikea. Stol fra Kremmerhuset. Saueskinnene er lokale. Parafinlampen har fulgt med fra gamleseteren.
ÅPNET OPP KJØKKENET: Kjøkkenet ble flyttet til motsatt side for å få mer utsikt fra stuen. Fargen er like sprek som den er lun. Kjøkken fra Ikea. Stol fra Kremmerhuset. Saueskinnene er lokale. Parafinlampen har fulgt med fra gamleseteren. Foto: Kathrine Sørgård
SMARTE SKYVEDØRER: Døren er laget av en stålplate som er rustet med eddik, påført jevnlig i ett år for å få frem den fine, rustrøde fargen. Skinnen ble reddet fra en låve som ble revet i Hessdalen. Platen har fått følge av en treramme, som er beiset i samme farge som veggen, Tyrilin Stubbe.
SMARTE SKYVEDØRER: Døren er laget av en stålplate som er rustet med eddik, påført jevnlig i ett år for å få frem den fine, rustrøde fargen. Skinnen ble reddet fra en låve som ble revet i Hessdalen. Platen har fått følge av en treramme, som er beiset i samme farge som veggen, Tyrilin Stubbe. Foto: Kathrine Sørgård

Paret har tatt vare på flere av møblene som Magnar har laget.

Alle krakkene tyder på at hytta har hatt både husrom og hjerterom, og Marit husker at de to drevne spillemennene, faren og onkelen, fylte setervollen og hytta med trekkspilltoner for familie og gjester.

HJEMMELAGD: Noen skvetter maling og en liten stoffbit kan utgjøre en stor forskjell. Krakken har Marits far laget. Seks slike ligger lagret under sengen, i tilfelle det kommer mange på besøk, som det ofte gjorde da foreldrene til Marit var på setra.
HJEMMELAGD: Noen skvetter maling og en liten stoffbit kan utgjøre en stor forskjell. Krakken har Marits far laget. Seks slike ligger lagret under sengen, i tilfelle det kommer mange på besøk, som det ofte gjorde da foreldrene til Marit var på setra. Foto: Privat

Marits mor kunne finne på å reise hjem en tur, kun for å lage mer kake, hvis flere skulle komme på å ta turen innom.

Magnar og Oddmar vokste opp med fangst og fiske og foredling av gavene som naturen gir. Flere av tradisjonene har Marit og Ståle holdt ære i å videreføre.

FISKE: Marits far, Magnar, var en kløpper til å fiske.
FISKE: Marits far, Magnar, var en kløpper til å fiske. Foto: Privat

Maten som hytteeierne lager, serveres på et gammelt spisebord, som stammer fra gården som seteren tilhører.

Øyungen byr på både røye og ørret for dem som prøver lykken. Ståle og Marit setter fiskegarn, og på vinteren pilker de, slik Magnar alltid har gjort.

GREI UT GARNET: Å fiske om høsten synes Ståle er ekstra fint. Da er røya og ørreten full av rogn, som han røyker og har på boks, som pålegg.
GREI UT GARNET: Å fiske om høsten synes Ståle er ekstra fint. Da er røya og ørreten full av rogn, som han røyker og har på boks, som pålegg. Foto: Kathrine Sørgård
FOREDLING AV FISK: Røykhuset har Ståle snekret av gjenbruk av kledning som måtte skiftes ut og dekket med torv. En einekvist ble til håndtak, mens ovn, rør og hyller de samme som da far Magnar røyket fisk her. Før ferdig resultat skal fisken fiskes, sløyes, vaskes, saltes, vaskes igjen, røykes og så tørkes
FOREDLING AV FISK: Røykhuset har Ståle snekret av gjenbruk av kledning som måtte skiftes ut og dekket med torv. En einekvist ble til håndtak, mens ovn, rør og hyller de samme som da far Magnar røyket fisk her. Før ferdig resultat skal fisken fiskes, sløyes, vaskes, saltes, vaskes igjen, røykes og så tørkes Foto: Privat

– Han satte rundt 30 kilo rakfisk hvert år, og røykte mye fisk, noe som vi også har begynt med, forteller Ståle, som legger til at de nettopp har vært hos svigerfar på eldrehjemmet i Ålen for å overrekke rakfisk etter Magnars egen oppskrift.

– Svigerfar varmrøykte også fisk. Ørreten ble flådd og lagt i nøytral olje på glass, slik at familien hadde pålegg året rundt.

<b>GAMMEL GLEDE:</b> Skal dere virkelig ha det gamle bordet? Å ja, sa Marit da hun fikk hente det fra slektsgården som faren og onkelen har vokst opp med. Opprinnelsen og hvor gammelt det er, er det ingen som vet. Å sitte her med kaffekoppen og se utover landskapet hun har vokst opp med, er av noe det fineste Marit vet.
GAMMEL GLEDE: Skal dere virkelig ha det gamle bordet? Å ja, sa Marit da hun fikk hente det fra slektsgården som faren og onkelen har vokst opp med. Opprinnelsen og hvor gammelt det er, er det ingen som vet. Å sitte her med kaffekoppen og se utover landskapet hun har vokst opp med, er av noe det fineste Marit vet. Foto: Kathrine Sørgård

Fordi hytta ikke er så tett og godt isolert som nyere hytter, kan paret kjenne på kroppen når været snur og det blåser opp.

Innsjøen og hytta ligger nært Hessdalen, populært kalt UFO-bygda, og mens kveldsvinden uler, kan det hende Marit forteller om den gangen da hun mener å ha sett noen uforklarlige lysglimt over Øyungen.

Se flere bilder under:

<b>DEN BESTE SKJERMEN:</b> De nye vinduene er hyttas TV. Her står naturkanalen alltid på. Bordet har Marits far Magnar laget, og parafinlampen er sansynligvis fra den gamle seteren. Fiskene som henger over døren er skåret ut etter mål fra den største fangsten Magnar har halt i land i Øyungen. 
DEN BESTE SKJERMEN: De nye vinduene er hyttas TV. Her står naturkanalen alltid på. Bordet har Marits far Magnar laget, og parafinlampen er sansynligvis fra den gamle seteren. Fiskene som henger over døren er skåret ut etter mål fra den største fangsten Magnar har halt i land i Øyungen.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>ARV OG GJENBRUK:</b> De fleste møblene er gjenbruk og har fulgt Marits familie lenge. Det nydelige skapet sto på gamlesetra, og kan ha vært en bryllupsgave en gang i tiden. Gjenstandene som står på toppen har også vært i bruk her i lange tider. Stolen har Marits far Magnar laget. 
ARV OG GJENBRUK: De fleste møblene er gjenbruk og har fulgt Marits familie lenge. Det nydelige skapet sto på gamlesetra, og kan ha vært en bryllupsgave en gang i tiden. Gjenstandene som står på toppen har også vært i bruk her i lange tider. Stolen har Marits far Magnar laget.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>NOSTALGISK:</b> Det gamle spisebordet som kommer fra gården Marits far og onkel kommer fra, er både praktisk og vakkert, og har samlet mange mennesker gjennom årene. Parafinlampen er et funn fra gamleseteren.
NOSTALGISK: Det gamle spisebordet som kommer fra gården Marits far og onkel kommer fra, er både praktisk og vakkert, og har samlet mange mennesker gjennom årene. Parafinlampen er et funn fra gamleseteren. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FIKK BEDRE PLASS:</b> Ved å flytte kjøkkenet fra denne kroken, ble det plass til en lun og koselig sofakrok. Sofaen fra Bohus er plassert der det er best utsikt, og speilet forsterker utsikten.
FIKK BEDRE PLASS: Ved å flytte kjøkkenet fra denne kroken, ble det plass til en lun og koselig sofakrok. Sofaen fra Bohus er plassert der det er best utsikt, og speilet forsterker utsikten. Foto: Kathrine Sørgård
<b>KREATIVT OG RIMELIG:</b> Sofaen kom så vidt inn døren, etter at all plast og døren ble hengslet av. Det er den verdt, for den er god å slenge seg ned i. Veggen er en kreativ og rimelig løsning, inspirert av flotte spilevegger av eik. Spilene her er derimot rimelige lektere som er beiset i fargen Stubbe fra Tyrilin. Gjesterommet er bak sofaen. 
KREATIVT OG RIMELIG: Sofaen kom så vidt inn døren, etter at all plast og døren ble hengslet av. Det er den verdt, for den er god å slenge seg ned i. Veggen er en kreativ og rimelig løsning, inspirert av flotte spilevegger av eik. Spilene her er derimot rimelige lektere som er beiset i fargen Stubbe fra Tyrilin. Gjesterommet er bak sofaen.  Foto: Kathrine Sørgård
GAMLE MATERIALER: Materialene fra køyesengen ble brukt til å bygge en ny, høy dobbeltseng med god oppbevaringsplass under.
GAMLE MATERIALER: Materialene fra køyesengen ble brukt til å bygge en ny, høy dobbeltseng med god oppbevaringsplass under. Foto: Privat
<b>FERDIG RESULTAT:</b> Sengen har Marits far Magnar bygget. Åkleet, som tidligere hang i stuen, er nå med på å gjøre gjesterommet lunt.
FERDIG RESULTAT: Sengen har Marits far Magnar bygget. Åkleet, som tidligere hang i stuen, er nå med på å gjøre gjesterommet lunt. Foto: Kathrine Sørgård
<b>KOSELIG REDE:</b> Det er herlig å krype oppi den selvsnekrede sengen. Den er bygget av materialer fra en køyeseng som Marits far Magnar bygget. Sengen er ekstra høy for å romme god plass til oppbevaring under. 
KOSELIG REDE: Det er herlig å krype oppi den selvsnekrede sengen. Den er bygget av materialer fra en køyeseng som Marits far Magnar bygget. Sengen er ekstra høy for å romme god plass til oppbevaring under.  Foto: Kathrine Sørgård
SETT FRA LUFTEN: Ståle har opplevd fjellandskapet og hytta fra oven. Han er en friskus som flyr paraglider. Det røde bygget er det gamle fjøset og stallen, hytta til høyre.
SETT FRA LUFTEN: Ståle har opplevd fjellandskapet og hytta fra oven. Han er en friskus som flyr paraglider. Det røde bygget er det gamle fjøset og stallen, hytta til høyre. Foto: Privat
  • Reparert taket
  • Skiftet vindu og satt inn terrassevindu
  • Revet vegger
  • Bygd om planløsningen
  • Satt inn nytt kjøkken
  • Behandlet alle overflater
  • Bygget skap
  • Skiftet vedovn
  • Satt inn gasskomfyr
  • Byttet solcellepanel og batteri
  • Bygget ny terrasse
  • Bygget røykehus til fiske
  • Laget en spilevegg
  • Laget skyvedør

Drømmer om å bygge badstue og bad.

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2023.

Les også