BRUK AV HYTTER:

Så mange hytter står tomme: – Oppsiktsvekkende høyt tall

Syv av ti hytter står tomme i over 300 dager i året, viser en spørreundersøkelse.  

Nordmenn elsker hyttelivet – likevel er det mange norske hytter som brukes veldig lite i løpet av et år. Åtte prosent bruker hytta sjeldnere enn en uke i året, viser fersk undersøkelse.
Nordmenn elsker hyttelivet – likevel er det mange norske hytter som brukes veldig lite i løpet av et år. Åtte prosent bruker hytta sjeldnere enn en uke i året, viser fersk undersøkelse. Foto: Christine Gulbrandsen
Sist oppdatert

Det finnes rundt 450 000 fritidsboliger i Norge, men de fleste av disse brukes svært lite.

70 prosent av hytteeierne lar nemlig hytta stå ubrukt i mer enn ti måneder – eller over 300 dager i løpet av et år, viser en spørreundersøkelse InFact har gjort for hytteutleie-plattformen Landfolk mot slutten av 2022.

To av tre hytteeiere bruker hytta mindre enn åtte uker i året, mens hver tredje oppgir at de bruker hytta mindre enn fire uker i året. Åtte prosent bruker hytta sjeldnere enn en uke.

– Nordmenn flest elsker hyttelivet, men til tross for dette viser undersøkelsen at de aller fleste hytteeiere lar hytta stå ubenyttet mesteparten av året. Med disse tallene som underlag kan vi anslå at det er snakk om hele 133 millioner årlige hyttedøgn som ikke benyttes, kommenterer Johanne Amalie Rosness, launch manager hos Landfolk, og legger til at det er et oppsiktsvekkende høyt tall.

Les også: (+) Store forskjeller i hytteforsikring: Du kan spare 3000 kroner i året

Mye dårlig samvittighet

Nesten halvparten av de spurte hytteeierne sier at de ikke benytter hytta nok, ifølge spørreundersøkelsen. Det er en tydelig indikasjon på at nordmenn har dårlig samvittighet for hvor lite de faktisk er på hytta, mener Rosness.

– Mange har investert mye i sin fritidsbolig, og føler nok at den av ulike grunner ikke prioriteres høyt nok, sier hun. Man kommer ikke unna at situasjonen med mange, smått brukte hytter er lite bærekraftig, legger hun til.

– Dette skjer samtidig som det bygges ut stadig nye hyttefelt, noe som gir oss enda mer ubenyttet boligmasse. Det er på tide å tenke nytt rundt utbygging, bruk og deling av norske hytter, sier Rosness og oppfordrer flere hytteeiere til å leie ut hytta si.

Les også: «Vi vet ikke helt hva dette er, men selger den til høystbydende. Punktum», sa megleren og sendte med en nøkkel

Lei ut og ei hytte sammen med andre

Arnodd Håpnes, fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet, er helt enig. Han og familien har selv en hytte de bruker 55–60 døgn i året – i alle ferier og en del helger, i tillegg til at svigerforeldrene bruker den noen uker. For familien er det ikke vanskelig å motivere seg til å bruke hytta. De elsker freden, roen og turmulighetene hyttelivet fører med seg. Likevel ser han at hytta deres kunne blitt brukt enda mer, og vil derfor vurdere å leie den ut når de selv ikke er på den.

Han tror nemlig at utleie og sameie, er måten å få den norske hytteparken til å bli mer brukt og bærekraftig.

Byttelåne hytte kan også være et alternativ.

– Det er en metode vi har tenkt på, ved for eksempel at noen får et par uker på vår hytte på fjellet mot at vi får låne deres ved sjøen, sier han.

– Det er svært mange ledige hyttedøgn rundt omkring i landet – og det må være viktigere å utnytte denne kapasiteten fremfor å bygge stadig mer nytt, understreker han, og viser til at det bygges rundt 4000–7000 nye fritidsboliger hvert år, en utvikling som ofte er svært belastende og skadelig for naturen. Enda mer skremmende synes han innholdet i en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning er, som viser at Kommune-Norge allerede har vedtatt regulerte arealer for fritidsbebyggelse som tilsvarer et område fire ganger større enn Mjøsas areal.

– Dersom den vedtatte tomtereserven bygges, kan vi ende opp med over en million hytter i Norge. Det betyr mer ødelagt natur og enda flere ubrukte hyttedøgn.

Les også: (+) Nye regler for salg av hytte: – Spesielt én ting blir veldig viktig

Slik kan du øke bruken av hytta

Bruk den så ofte du kan

Legg familietreff- og samlinger til hytta

Inviter venner med på hyttetur

Prioriter hytteferie fremfor dyre utenlandsreiser

Lei ut når du ikke bruker den selv

Lån ut til venner og kjente

Bytt hytte med andre, for eksempel en uke på fjellet mot en uke ved sjøen

Ei hytta sammen med andre

Kilde: Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet

Etterlyser gunstigere skatteregler for utleie

Håpnes mener derfor at det er svært viktig å gjøre utleie av hytter enklere og mer gunstig.

– En del steder er det etablert hyttetjenester som forenkler utleiemulighetene ved at de bistår med utleie, nøkkeloverlevering, vask og andre praktiske gjøremål. Det er bra og viktig.

Men disse ordningene bør utbedres og utvides betydelig, slik at det er enkelt å leie ut når en selv ikke bruker hytta, foreslår han.

– Det ville nok også hjulpet med forenklede og gunstigere skatteregler rundt utleie. Det kan være et incitament for å øke deling og utlån av eksisterende hyttepark.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2022, og sist oppdatert 16/12 2022.

Les også