rette opp skjev hytte:

Hytta var blitt skjev. Da tok eieren drastiske grep

Hytta var blitt skjev, og eierne skjønte at noe måtte gjøres. Løsningen ble å løfte bort hytta, bygge ny grunnmur og heise hytta tilbake.

<b>DRASTISK GREP: </b>Her heises hytta bort fra sin gamle grunnmur.
DRASTISK GREP: Her heises hytta bort fra sin gamle grunnmur. Foto: Privat
Publisert

Da hytta i Valdres ble bygget på begynnelsen av 80-tallet, ble den satt opp på en ringmur som var støpt nærmest rett på bakken, noe som ikke var uvanlig i Hytte-Norge på den tiden. Tanken var at hytta da hevet og senket seg med telen.

Med årene er mange av disse hyttene blitt skjeve. Og hva gjør man da? For denne hytteeieren ble svaret å løfte hytta bort og sette opp en solid grunnmur, støpt i frostfri dybde. Og så løfte hytta tilbake igjen.

Startet med annekset

Hele prosjektet startet med annekset, som sto på pilarer og også var skjevt. Hytteeieren hadde tenkt å støpe grunnmur oppunder annekset, men han forkastet den ideen etter å ha forhørt seg litt rundt.

Det endte med å løfte vekk annekset og støpe helt ny grunnmur, slik at det nå står støtt og frostfritt.

– Samtidig visste vi at vi også måtte gjøre noe med hytta. For som han sa han som kom med kran og løftet annekset, «Jeg ser at også hytta er skakk». Vi hadde ikke sett for oss at hytta, som er bygget i vinkel, kunne løftes på samme måte. Vi tenkte at den ville knekke. Men det var visst ikke noe problem.

FØR. Hytta ble satt opp på begynnelsen av 80-tallet og bygget på en ringmur, som er satt nærmest rett opp på bakken. Det har ført til at muren med årene har fått setningsskader og hytta er blitt skjev. Foto: Alexander Berg jr. 
FØR. Hytta ble satt opp på begynnelsen av 80-tallet og bygget på en ringmur, som er satt nærmest rett opp på bakken. Det har ført til at muren med årene har fått setningsskader og hytta er blitt skjev. Foto: Alexander Berg jr.  Foto: Alexander Berg

Hytteeieren bestemte seg derfor for å gjøre det samme med hytta; løfte den vekk og bygge en ordentlig grunnmur.

– I utgangspunktet tenkte vi at det ville holde med en Leca-mur, men ble anbefalt en ordentlig grunnmur med krypkjeller.

Løftet med inventar

Prosessen med å løfte bort hytta startet med at det ble laget hull i grunnmuren som det skulle føres stålbjelker gjennom. Bjelkene ble så sveiset sammen til en ramme. I tillegg skrudde hytteeieren inn 30 centimeter lange skruer i bunnsvillen og inn i gulvbjelkene. Dette ble gjort for å stive opp hytta ytterligere før løftet.

I forkant av løftet ble det laget hull i grunnmuren som det skulle skyves stålbjelker gjennom.
I forkant av løftet ble det laget hull i grunnmuren som det skulle skyves stålbjelker gjennom. Foto: Alexander Berg

Alt inventaret lot de bli stående i hytta, med ett unntak, og det var stettglassene. De ble tatt ut før hytta ble løftet bort.

Her er utvalg av firmaer som tilbyr flytting eller løfting av hytter:

Kranringen: Avdelinger i Skien, Bergen, Sandefjord og Oslo.

Klepp Spesialtransport: Dekker Agder, Rogaland, Sunnhordland og Sogn og Fjordane.

Skoveng Kranservice: Dekker Østlandet.

Roar Wilhelmsen transport: Landsdekkende, forutsetter vei inn til hytta.

Kynningsrud Nordic Crane. Dekker Trøndelag, Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark.

Polarkran AS: Dekker primært Helgeland.

Leknes Maskin & Transport AS: Dekker Lofoten.

Mikkelsen Kran og Transport: Dekker i hovedsak Østlandet.

For mer informasjon om flere selskaper, gå inn på mobilkraner.no. Der finnes også eksempel på standardkontrakt for løfteoppdrag.

Se mer

– Vi hadde sett for oss at hytta måtte tømmes, men kranførerne var så dyktige at den ble satt forsiktig ned. Det eneste som falt ned under løftet var noen piperenserkyllinger som sto oppe på en hylle, forteller hytteeieren.

Før hytta ble løftet bort, ble strømkabelen kappet. Men den ble koblet til igjen i det øyeblikket hytta ble satt ned på sin midlertidige plass, slik at de hadde strøm hele tiden før den kom tilbake til sin nye grunnmur.

Veide 32 tonn

Prosjektet startet tidlig på sommeren i 2019 med å lage hullene til stålbjelkene. Planen var at hytta skulle være tilbake på ny grunnmur i august 2019. Slik gikk det imidlertid ikke, blant annet på grunn av problemer med den ene mobilkranen.

Før selve løftet ble det skjøvet inn store stålbjelker under hytta, gjennom hull som ble laget i grunnmuren. Foto: Privat
Før selve løftet ble det skjøvet inn store stålbjelker under hytta, gjennom hull som ble laget i grunnmuren. Foto: Privat
Før selve løftet ble det skjøvet inn store stålbjelker under hytta, gjennom hull som ble laget i grunnmuren. Da alle stålbjelkene var skjøvet på plass, ble de sveiset sammen til en ramme. Foto: Privat
Før selve løftet ble det skjøvet inn store stålbjelker under hytta, gjennom hull som ble laget i grunnmuren. Da alle stålbjelkene var skjøvet på plass, ble de sveiset sammen til en ramme. Foto: Privat Foto: Hytteeier


Tilbakeheisingen ble derfor ikke igangsatt før i januar 2020. Og på den tiden hadde det rukket å komme betydelige mengder med snø som dekket grunnmuren. Den måtte derfor måkes fri for snø, samt at et kranglete islag måtte fjernes.

Vinteren var en ideell tid å gjøre tilbakeheisingen på, fordi det harde underlaget gjorde det enkelt å kjøre de store mobilkranene inn til hytta.

Hytta er på 90 kvadratmeter og veide 30 tonn da den ble heist bort (vekten kunne ganske presist bestemmes av måleinstrumentene i kranene). Da den skulle heises tilbake, veide den nesten 32 tonn, en vektøkning som hovedsakelig kunne tilskrives snø og is på taket.

Dette kostet prosjektet

Flytting av hytte: 250 000 kroner

Grunnarbeider: Ca. 300 000 kroner

Hytteeieren sto selv for prosjektledelsen, fordi han blant annet ønsket å styre bruken av underleverandørene selv.

– Men å være sin egen prosjektleder innebærer også mye tidsbruk, fordi man må være tilgjengelig hele tiden for å kunne ta stilling til eventuelle problemer som dukker opp.

Økte verdien på hytta

Kostnaden for å flytte annekset kom på nærmere 19 000 kroner. Flyttingen av hytta kom på rundt 250 000 kroner, mens grunnarbeidene beløp seg til i underkant av 300 000 kroner.

– Vi ser på det hele som en investering, sier hytteeieren og forteller at de hadde takst noen år tidligere, der takstmannen var tydelig på at den gamle grunnmuren trakk
verdien en god del ned.

Alternativet de så for seg var å ta ned hytta og deretter sette opp en ny.

– Men fordi vi likte hytta så godt, forkastet vi det alternativet.

Hytta er en Sande-hytte, som er bygget i maskinlaft. En sideeffekt av flyttingen har vært at det er blitt mer åpent rundt hytta, fordi de måtte rydde plass til kranene.

Trengte to mobilkraner

Bortsett fra forsinkelsen, var prosjektet uproblematisk. Men det krevde to kraner.

– Vanligvis bruker vi én kran, men denne gangen trengte vi to på grunn av hyttas form og størrelse, forteller Kjell Ivar Bergheim i Bergheim Transport, firmaet som utførte flytteoppdraget.

Rett etter at hytta var løftet bort ble også den gamle grunnmuren fjernet.
Rett etter at hytta var løftet bort ble også den gamle grunnmuren fjernet. Foto: Privat
Arbeidet med å heise hytta tilbake ble forsinket med fem måneder. Den nye grunnmuren måtte derfor måkes frem først, men det gjorde det samtidig enklere å komme frem med de store kranene fordi bakken da var frosset.
Arbeidet med å heise hytta tilbake ble forsinket med fem måneder. Den nye grunnmuren måtte derfor måkes frem først, men det gjorde det samtidig enklere å komme frem med de store kranene fordi bakken da var frosset. Foto: Privat

De velger vanligvis mellom to teknikker når hytter skal flyttes; enten mobilkran, som i dette tilfellet, eller ruller som de flytter hytta på. Den siste er en metode som først og fremst benyttes der hvor de ikke kommer frem med mobilkran.

For å gjøre hytta mest mulig stabil når den skulle løftes, ble det skrudd 30 cm lange skruer inn i bunnsvillen og videre inn i dragerne i gulvet.
For å gjøre hytta mest mulig stabil når den skulle løftes, ble det skrudd 30 cm lange skruer inn i bunnsvillen og videre inn i dragerne i gulvet. Foto: Alexander Berg

– Vi har holdt på i 25 år med å flytte hytter og hus, så dette er metoder vi har utviklet over tid, sier Bergheim. Han forklarer at det som først og fremst avgjør hvordan de løser oppdraget, er hyttas form og om den ligger i tilknytning til vei.

– Vi gjør en befaring i forkant, også for å gjøre oss kjent med hyttas konstruksjon og historie. På bakgrunn av befaringen bestemmer vi oss for metode. I tillegg gir vi et prisoverslag til kunden, men fordi hvert oppdrag er så individuelt, blir det vanskelig å gi et generelt prisoverslag i forkant.

Pipa kan bli en utfordring

Et forhold som kan skape utfordringer er hvordan ildstedet er konstruert. I noen hytter er ildstedene murt, mens i andre er det en ovn med stålpipe. Det siste var tilfellet i den aktuelle hytta i Valdres.

Dersom det er stålpipe, er det ikke noen særlig utfordring, da vil hytta bli flyttet med ildsted og pipe. I de tilfellene hvor det er murt peis eller pipe, løsner de enten ildstedet fra grunnmuren eller så river de pipen delvis eller helt ned.

– I de tilfellene hvor vi løsner ildstedet eller pipen fra grunnmuren, flytter vil alt sammen med hytta når vi løfter den bort. Og så setter vi alt på plass igjen når den nye grunnmuren står klar.

<b>FERDIG:</b> Her står hytta på sin nye grunnmur, ganske nøyaktig på samme sted hvor den sto tidligere.
FERDIG: Her står hytta på sin nye grunnmur, ganske nøyaktig på samme sted hvor den sto tidligere. Foto: Alexander Berg

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2021.

Les også