Planter til hyttehagen

Planter som passer i hyttehagen: Her er gartnerens beste tips

Hva kan du plante på hyttetomta uten altfor mye innsats og oppfølging? Her er våre forslag til planter som passer på fjellet, ved sjøen og i skogen.

PLANTER TIL HYTTEHAGEN: Ta med deg blomster hjemmefra i krukker til hytteferien.
PLANTER TIL HYTTEHAGEN: Ta med deg blomster hjemmefra i krukker til hytteferien. Foto: Hildegun og Oddvin Bjerkvik
Publisert

Oppsøk gjerne det lokale gartneriet for å få oversikt over klimasoner i området og hvilke planter som trives der.

Kjøp planter av god kvalitet og som er i god vekst. De er sterke mot sykdommer og angrep fra sopp, lus og snegler.

Legg litt penger i størrelse og kvalitet når du skal kjøpe et tre, en busk, eller planter til et bed.

Sjekk plantene før du kjøper dem

Se etter lus, larver, snegler eller egg. Ta planten forsiktig ut av potten og sjekk røttene.

De skal være friske og ikke gå i snurr nederst i potten. Da bør røttene rufses ut, slik at de ikke fortsetter å vokse i ring når du planter.

Spør gartneriet om norskproduserte planter, de er dyrket for norske forhold. Norske tre- og buskprodusenter har varemerket E-plant.

Tilpass plantehullet

Det er viktig å tilpasse plantehullet til størrelsen på veksten. La planten trekke vann i en bøtte mens du graver.

Grav hullet dobbelt så stort som potten eller rotklumpen. Fjern stein og ugress, og ta vare på resten av jorden.

Hakk litt i bunnen av hullet så jorden løses opp. Hvis det trengs drenering, blandes den nederste jorden med grus.

Noen planter, som rododendron, trenger spesialjord. Men de fleste klarer seg godt i vanlig jord fra hyttetomta, så lenge det ikke er bare sand eller stein.

Bland jorden du gravde opp med jord fra sekk

Legg jord i bunnen av hullet og plasser planten oppå. Den skal stå like dypt i bakken som den står i potten.

Roser og clematis skal plantes ca. 15 cm dypere enn de står i potten. Når planten står rett, legger du jord rundt rotklumpen og klemmer godt til så den står stødig. Med trær kan du godt tråkke til med foten.

Les også: 12 allergivennlige stueplanter

Vann godt!

Selv om planten er kjøpt for at den skal tåle tørke, må den ha vann i etableringsfasen.

Legg et godt lag med jord fra sekk rundt den. Trær må ha en eller flere støtter, så de ikke veltes av vinden.

Festet til stokken skal sitte på den nederste tredjedelen av treets høyde. Hvis du fester treet for høyt opp, vil det hemme rotutviklingen.

Vedlikehold

Beplantninger trenger vedlikehold. En fin tid er om våren når nye skudd begynner å vise seg. På staudene fjernes det visne fra i fjor med en skarp saks.

Busker og trær formes hvis det er nødvendig, men fjern skadde og stygge grener. Noen busker kan forynges ved å fjerne en del av grenene fra årene før.

Gi alle planter litt gjødsel om våren, fjern ugress rundt busker og trær og ugress som vokser i bedene. Med en innsats om våren, kan du lene deg tilbake og nyte hytta i sommer-månedene, uansett om du er på fjellet, i skogen eller ved sjøen.

Planter til sjøhytta

Milde vintre, men muligens en del vind, saltstenk og uønskede snegler, er noen av utfordringene ved sjøhytta. På veldig vindutsatte steder kan det være en fordel å plante større busker til vindskydd.

Med en tett hekk vil vinden gå over hekken og slå ned på innsiden. Med litt løse, større busker siles vinden og demper den inn i hagen.

Gode planter til vindskydd er liguster (ligustrum ovalifolium), barlind (taxus) og svartsurbær (aronia melanocarpa). Dette er busker som tåler vind og saltstenk. De kan også brukes til hekk.

Her er tre planter til sjøhytta:

1.Lavendel

Lavendula angustifolia 'Hidcote', er en velduftende staude/halvbusk med aromatisk bladverk som også sitter på om vinteren.

De lilla eller hvite blomstene kommer i juli og tiltrekker seg humler og mange nytteinsekter. Lavendel kan plantes i bed eller som kant mot en sti. Den liker seg best i full sol på en godt drenert vokseplass.

Hvis du vil bruke lavendel som en lav hekk forrest i bedet eller langs en sti, graver du en grunn grøft. I bunnen av grøften legges et lag grus. Sett plantene på grusen, og fyll igjen med god plantejord.

Husk å vanne. Når planten har blomstret og du ser at blomstene blir brune, kan du klippe vekk alle blomsterstilker og formklippe planten. På utsatte steder beskjæres planten om våren.

Klipp bort det som er stygt eller knekt etter vinteren, og ta vekk alle gamle blomsterstilker. Ikke klipp helt ned, da er det ikke sikkert at den vokser opp igjen. Luk vekk eventuelt ugress, og legg på et godt lag ny kompostjord.

LAVENDEL: Lavendel er en velduftende staude/halvbusk med aromatisk bladverk som også sitter på om vinteren.
LAVENDEL: Lavendel er en velduftende staude/halvbusk med aromatisk bladverk som også sitter på om vinteren. Foto: Gunn Elisabeth Hagen

2.Rognasal

Rognasal Sorbus hybrida 'Stord'E er et vakkert, lite tre som blir ca. 8 meter.

Det passer derfor godt på en hyttetomt. Trekronen er avrundet og bladene er grønne med grå hår på undersiden.

Treet kommer med hvite blomster i mai/juni, og gir flotte, røde bær om høsten. Rognasal tåler både vind og saltstenk. Den blir finest i full sol, og vil ha godt drenert vokseplass.

ROGNASAL: Rognasal Sorbus hybrida 'Stord'E er et vakkert, lite tre som blir ca. 8 meter. Det passer derfor godt på en hyttetomt.
ROGNASAL: Rognasal Sorbus hybrida 'Stord'E er et vakkert, lite tre som blir ca. 8 meter. Det passer derfor godt på en hyttetomt. Foto: Eliteplanter Norge

3.Svartsurbær

Svartsurbær Aronia melanocarpa, 'Moskva' E, er en vakker busk som klarer seg i store deler av landet.

Den gir både vindskydd, blomstring, nydelige høstfarger og bær proppet med antioksidanter og vitaminer. Busken blir 2–3 meter høy, men kan beskjæres og holdes på ønsket høyde.

Du kan også kjøpe svartsurbær som et lite stammetre til pryd i små hager. Bærene brukes til saft eller gelé og kan blandes med solbær eller andre bær for mer smak.

Hvis du har god plass og lyst på mye bær, planter du 3–4 stykker i en gruppe og lar dem vokse forholdsvis fritt.

SVARTSURBÆR: Svartsurbær Aronia melanocarpa, 'Moskva' E, er en vakker busk som klarer seg i store deler av landet.
SVARTSURBÆR: Svartsurbær Aronia melanocarpa, 'Moskva' E, er en vakker busk som klarer seg i store deler av landet.

Les også: De vanligste feilene som gjør at blomstene visner

Planter til fjellhytta

Høyt til fjells eller rundt tregrensen kan det være en utfordring å være prydplante. Men med litt kjennskap til hva plantene trenger, kan du allikevel få det grønnere rundt hytta.

Utfordringen kan være å finne jord dyp nok til å plante i. Mange velger å bygge opp bed med stein sanket på tomta for å få dybde nok.

Det går også an å tømre eller snekre opp plantekasser eller bed. Husk bare at planterøttene blir mer utsatt for frost når de kommer over bakkenivå.

Tre planter til fjellhytta:

1. Hvitrogn

Hvitrogn Sorbus frutescens 'Ås'E.

Denne kan du ta med på fjellhytta opp til tregrensen. Brukes til vindskydd eller enkel busk. Sorten Kashmirrogn er et flerstammet tre og får lyse, rosa blomster og hvite bær og blir ca. 4 meter høyt.

Mengden bær på et rognetre kan variere fra år til år. Mange bruker bærmengden for å spå hvordan kommende vinter skal bli, men trolig er bærene et resultat av forrige sesong enn varsel om den kommende.

Vil du lage saft eller gelé av rognebær, kan det lønne seg å legge de i fryseren før safting. Da blir de søtere. Eventuelt kan du la dem henge på treet til etter et par frostnetter.

Faren er at fuglene kommer deg i forkjøpet. På plasser med mye elg bør nye trær beskyttes vinterstid med strie eller netting.

HVITROGN: hvitRogn Sorbus frutescens 'Ås'E. Denne kan du ta med på fjellhytta opp til tregrensen.
HVITROGN: hvitRogn Sorbus frutescens 'Ås'E. Denne kan du ta med på fjellhytta opp til tregrensen.

2. Alpine planter

Dette er stauder som kan brukes til steinbed på fjellhytta. Dette er ikke en spesiell plantesort, men en gruppe planter som liker seg i et kjølig klima på en godt drenert vokseplass.

Steinbedet kan godt ligge ved inngangen eller ved sitteplassen. De alpine plantene er kanskje ikke så store i omfang, men blomstrer vakkert, og er en kjærkommen hvileplass for fjellets humler og andre insekter.

Bedet legges solvendt, og jorda bør være godt drenert med innblandet sand, eller grus. Etter planting kan jorden dekkes med et lag fin grus eller pyntestein.

Det holder ugresset unna, holder på fuktigheten og sørger for at jorden ikke spruter opp på plantene når det regner.

ALPINE PLANTER: Dette er stauder som kan brukes til steinbed på fjellhytta.
ALPINE PLANTER: Dette er stauder som kan brukes til steinbed på fjellhytta. Foto: Villflor

3. Rabarbara

Rabarbra Rheum Rhabarbarum, trives over hele landet.

Rabarbra kan vokse langt til fjells hvis du planter den i god, moldrik jord, beskyttet inntil hytteveggen. Rabarbra liker sol, men kan trives i halvskygge.

Planten visner ned hvert år og kommer fra roten om våren. Spede vårskudd er søtest, men du kan bruke den ut juni til både mat og drikke. En nyplantet rabarbra må vokse et par år før du begynner å høste stilker.

La det alltid stå igjen blader som sørger for at roten fortsetter å samle næring og sollys. På en vel etablert plante kan blomsterstilken komme opp og blomstre til glede for alle insektene.

La de visne bladene være om høsten, og fjern dem forsiktig om våren. Legg på et godt lag kugjødselkompost og vann godt en gang om våren hvis det er tørt.

Av stilkene kan du lage saft, grøt, suppe, pai og syltetøy, gjerne blandet med jordbær.

RABARBARA: Rabarbra Rheum Rhabarbarum, trives over hele landet. Rabarbra kan vokse langt til fjells hvis du planter den i god, moldrik jord, beskyttet inntil hytteveggen.
RABARBARA: Rabarbra Rheum Rhabarbarum, trives over hele landet. Rabarbra kan vokse langt til fjells hvis du planter den i god, moldrik jord, beskyttet inntil hytteveggen. Foto: Gunn Elisabeth Hagen

Les også (+): «Line, vi må snakke om ferien. Det blir ikke som det pleier», sa han. Så kom sannheten

Planter til skogshytta

Den største utfordringen til plantene ved skogshytta er kanskje dyrelivet.

Hare, mus, elg, rådyr og hjort kan fort legge sin elsk på både trær og busker. Her må hytteeieren definere problemet ved sin hytte, og finne en løsning som fungerer.

Er du usikker på hva som beiter i din hyttehage, er det spennende å sette opp et viltkamera. Mange blir overrasket over dyrelivet som utfolder seg rett utenfor hytteveggen.

Tre planter til skogshytta:

1. Fylt Nyseryllik

Fylt Nyseryllik Achillea ptarmica ’Flore Pleno’2, er en herdig og vakker staude. Dette er en gammel sort som finnes hos norske staudeprodusenter og er registrert i Plantearven.

De hvite blomstene sitter i klaser på ca. 50 cm høye stilker. Planten blomstrer lenge og holder også godt i buketten. Nyseryllik vokser utover i bedet, og sprer seg med rotutløpere.

Den vever seg inn mellom andre planter, men de overtar ikke bedet. Hvis du synes den er kommet på feil plass, er det bare å dra opp de grunne røttene.

Den passer veldig godt sammen med andre gode gamle staudesorter som ridderspore, pioner, persicaria, storhjelm, stjerneskjerm, gullhjertekorg, daglilje og storkonvall.

Disse sortene blomstrer forskjellig fra forsommer til sensommer, og vil sammen utgjøre et blomstrende bed.

FYLT NYSERYLLIK: Fylt Nyseryllik Achillea ptarmica ’Flore Pleno’2, er en herdig og vakker staude. Dette er en gammel sort som finnes hos norske staudeprodusenter og er registrert i Plantearven.
FYLT NYSERYLLIK: Fylt Nyseryllik Achillea ptarmica ’Flore Pleno’2, er en herdig og vakker staude. Dette er en gammel sort som finnes hos norske staudeprodusenter og er registrert i Plantearven. Foto: Gunn Elisabeth Hagen

Les også (+): Vi vurderer å koble oss av strøm­nettet på hytta og gå for solceller i stedet – hva må til for å få den samme komforten?

2.Syrin

Syringa, er en nydelig, tradisjonsrik busk som vokser på mange gårdstun og sommersteder. Sorten fjellsyrin ‘San’E er en spesiell og herdig busk fra norsk frø, som egner seg for både fjell og skog.

Syrin finnes i fargevarianter i hvit og lilla. Den blomstrer med store klaser første halvdel av sommeren, akkurat når er avhengig av hvilken sort du har. For å forlenge blomstringen, kan du plante forskjellige sorter.

Herdigheten varier mellom sortene, så velg den som passer. Busken blomstrer best i full sol.

Den kan også stå i lett skygge. Blomsterklasene kan settes i en vase. Da lønner det seg å ta vekk alt bladverk på stilken og heller sette ved egne stilker med bare bladverk.

Det sørger for at blomsten får maksimalt med vann og holder lenger. Utover sommeren er de nye skuddene uten blomster fine å bruke som fyllmasse i blomsterbuketter.

SYRIN: Syrin Syringa, er en nydelig, tradisjonsrik busk som vokser på mange gårdstun og sommersteder.
SYRIN: Syrin Syringa, er en nydelig, tradisjonsrik busk som vokser på mange gårdstun og sommersteder. Foto: foto: Privat

3. Tatarlønn

Tatarlønn Acer tataricum 'Falun'E, gir farge mot en grønn skogsbakgrunn. Med makshøyde 5–7 meter tar det ikke for stor plass. Treet har små, flikete blader.

Etter blomstring kommer de karakteristiske «nesene». Disse blir røde, og henger som smykker i det grønne bladverket. Om høsten får bladene en fantastisk rødfarge.

Dette gir treet stor prydverdi gjennom sommerhalvåret og utover høsten.

TATARLØNN: Tatarlønn Acer tataricum 'Falun'E, gir farge mot en grønn skogsbakgrunn. Med makshøyde 5–7 meter tar det ikke for stor plass.
TATARLØNN: Tatarlønn Acer tataricum 'Falun'E, gir farge mot en grønn skogsbakgrunn. Med makshøyde 5–7 meter tar det ikke for stor plass. Foto: Eliteplanter Norge

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2023.

Les også