Hytte på hvaler

På ett år har familien forvandlet den mørke 60-tallshytta til en lys og luftig sjøhytte

Nå tilbringer de all fritid her og har stadig nye prosjekter på gang.

HYTTE PÅ HVALER: Ann-Kathrin er glad i interiør, pynt og å dekke bord. Her ute har hun mye mer tid til å dyrke interessen enn hjemme.
HYTTE PÅ HVALER: Ann-Kathrin er glad i interiør, pynt og å dekke bord. Her ute har hun mye mer tid til å dyrke interessen enn hjemme. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
Publisert

– Jeg føler at jeg har kommet hjem, sier Ann-Kathrin med et smil.

I oppveksten hadde familien hennes hytte på Hvaler, og hun tilbrakte mange sommerdager her ute blant skjær, holmer og saltvann.

Som voksen har hun reist mye utenlands i feriene sammen med mannen Hans Olav og barna Mathilde og Mathias.

At de kunne få seg hytte, og attpåtil på Hvaler, var en fjern tanke for henne.

– Det var Hans Olav som først begynte å snakke om det for noen år ­siden, og jeg syntes det hørtes både spennende og deilig ut å ha et fast sted å reise til, sier hun.

Les også: Dette må du huske på – kan oppstå mugg og dårlig lukt

Visning i tåke

Kriteriene var at det ikke måtte være altfor langt fra Fredrikstad der de bor, og de ønsket seg en sommerhytte nær sjøen.

HYTTA FØR: Hytta var malt i en mørk farge da de overtok den. Nå har de malt den grønn og utvidet terrassen.
HYTTA FØR: Hytta var malt i en mørk farge da de overtok den. Nå har de malt den grønn og utvidet terrassen. Foto: Privat

Familien var på flere visninger, før de en kald og tåkete marsdag tok turen ut til Skjelsbutoppen. Der var det få på visning.

– Det var så mye tåke at vi ikke så utsikten her, og inne var det gulnet furu overalt. Men hytta var velholdt og vi så at det kunne bli fint her bare ved å male i første omgang, forteller hun.

HVALER: Hytta ligger på Spjærøy på Hvaler. Den store terrassen er eierne fornøyde med. De liker godt trappene som går på to sider. Det gjør at det blir mange ekstra sitteplasser.
HVALER: Hytta ligger på Spjærøy på Hvaler. Den store terrassen er eierne fornøyde med. De liker godt trappene som går på to sider. Det gjør at det blir mange ekstra sitteplasser. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Byggeår: 1962

Størrelse: 48 m²

Utvendig: Tømmermannspanel

Tak: Takshingel

Rominndeling: Kjøkken, stue, bad, to soverom, gang

Fasiliteter: Vann fra sisterne med pumpe, veranda på 40 kvadratmeter, fire p-plasser ved hyttevegg, strøm, utedo, egen brygge

Instagram: @skjelsbutoppen

Se mer

Hytta ble raskt deres og familien satte i gang å male omtrent med en gang. De rev også en kjøkkenvegg for å få utsikten fra kjøkkenet og en mer åpen hytte.

– Veggen gikk der vi har koketoppen i dag. Det er så deilig å ha den flotte sjøutsikten mens vi lager mat, forteller Ann-Kathrin.

FØR: Dette var stuen med veggen inn mot kjøkkenet. Den veggen har paret revet. Foto: Privat
FØR: Dette var stuen med veggen inn mot kjøkkenet. Den veggen har paret revet. Foto: Privat Foto: Private
FØR: På denne siden har familien i dag satt inn den store foldedøren. Foto: Privat
FØR: På denne siden har familien i dag satt inn den store foldedøren. Foto: Privat Foto: Private
ETTER: I front av hytta, ved utgangen til terrassen, har de fjernet de små vinduene som var her, og satt inn en foldedør av glass. På den måten får de et stort vindu ut mot utsikten.
ETTER: I front av hytta, ved utgangen til terrassen, har de fjernet de små vinduene som var her, og satt inn en foldedør av glass. På den måten får de et stort vindu ut mot utsikten. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Både skapene i stuen og spisebordet sto igjen fra de tidligere eierne. Ann-Kathrin likte blåfargen på skapene godt, og malte også taket i en lys blåtone for å matche.

UTSIKT: Det er ikke feil å ha muligheten til å fyre på kjølige kvelder. Det er også en helt egen stemning å sitte rundt et sprakende bål.
UTSIKT: Det er ikke feil å ha muligheten til å fyre på kjølige kvelder. Det er også en helt egen stemning å sitte rundt et sprakende bål. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Spisebord og stoler har hun malt og trukket om stoffet på. Fargene har de valgt ut ifra at hytta ligger ved sjøen og de ønsket å ha det lyst.

– Jeg liker gjenbruk og jeg liker nytt, og synes vi har fått til en fin miks her, sier hun.

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

Oppvaskmaskin med sisterne

Hytta hadde hverken innlagt strøm eller vann da de tok over våren 2021, og de første månedene brukte de bare det lille solcelleanlegget som var der.

Det holdt så vidt til lading av en mobil, så de måtte legge inn strøm. Sisterne med regnvann synes de fungerer veldig fint, og drikkevannet tar de med seg.

ÅPEN LØSNING: Før gikk veggen opp der koketoppen er i dag. Da var det et trangt og lite kjøkken. Nå har de fått den nydelige utsikten også fra kjøkkenbenken.
ÅPEN LØSNING: Før gikk veggen opp der koketoppen er i dag. Da var det et trangt og lite kjøkken. Nå har de fått den nydelige utsikten også fra kjøkkenbenken. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

– Vi har til og med satt inn en oppvaskmaskin som er koblet til sisternen. Mange tenker kanskje at den bruker mye vann.

– Men vannforbruket blir faktisk mindre enn det man bruker til en stor oppvask for hånd, forteller Ann-Kathrin.

På hytta har de kort vei både hjem og til jobb, og de kan gjerne bare stikke ut dit for en natt. Og selv om det er en sommerhytte, bruker de den hele året.

SOFAKROK: Sofakroken er lys og trivelig. Det eneste paret har gjort her er å male. Da de tok over, var alt ubehandlet furu.
SOFAKROK: Sofakroken er lys og trivelig. Det eneste paret har gjort her er å male. Da de tok over, var alt ubehandlet furu. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
SONER: Selv om stuen er åpen, har de klart å dele den inn i ulike soner. Her er det en avskjermet sofakrok med tv, og i andre enden er spisestuebordet.
SONER: Selv om stuen er åpen, har de klart å dele den inn i ulike soner. Her er det en avskjermet sofakrok med tv, og i andre enden er spisestuebordet. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Hytta er ikke så stor, og med vedfyring varmes den fort opp, også i vinterhalvåret. Hvaler er mye roligere om vinteren når turistene har reist, så da nyter de roen på hytta.

– Mange stenger hytta før vintersesongen, men det gjør ikke vi. Da ville hyttesesongen blitt veldig kort.

Se flere bilder under:

LENESTOLER: Det passet fint med to gode lenestoler her inntil kjøkkenbenken. Her kan man nyte en stille stund og den flotte utsikten mot havet.
LENESTOLER: Det passet fint med to gode lenestoler her inntil kjøkkenbenken. Her kan man nyte en stille stund og den flotte utsikten mot havet. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
SOVEROM: I dag er det to soverom på hytta. Familien er i en søknadsprosess om å få bygget på hytta litt for å få noen ekstra soverom.
SOVEROM: I dag er det to soverom på hytta. Familien er i en søknadsprosess om å få bygget på hytta litt for å få noen ekstra soverom. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
VASK: Ved uteplassen er det et lite rom hvor varmtvannstanken står. Der er det en liten vask og muligheter for å stelle seg.
VASK: Ved uteplassen er det et lite rom hvor varmtvannstanken står. Der er det en liten vask og muligheter for å stelle seg. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
UTEDO: Utedoen ligger i et eget bygg, sammen med en redskapsbod. Ved siden av utedoen er det en utedusj.
UTEDO: Utedoen ligger i et eget bygg, sammen med en redskapsbod. Ved siden av utedoen er det en utedusj. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
SOVEROM: På begge soverommene er det akkurat plass til en dobbeltseng. Det blå er foreldresoverommet.
SOVEROM: På begge soverommene er det akkurat plass til en dobbeltseng. Det blå er foreldresoverommet. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>HYTTA FØR</b>
HYTTA FØR Foto: Privat

Stue og gang: Eggehvit

Kjøkken: Eggehvite vegger og Aladdin tak

Soverom: Sommersol

Soverom: Gustaviansk blå

Utvendig kledning: Dewy green og klassisk hvit

Kjøkkeninnredning:
Askersund fra Ikea

Fliser i gang: El Barco, Acropolis, Delfos mix

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2023.

Les også