OPPUSSING HYTTE

Da hytta til Gunhild begynte å synke, fikk søsteren hennes en god idé: «Du synes ikke hytta di er lita, da?»

Gunhild vant Hyttelivs konkurranse Norges drømmehytte i 2013. Ti år etter er hytta hennes ikke til å kjenne igjen.

FØR OPPUSSING: Utenfor allfarvei. Hytta har vill natur på alle kanter; spredt barskog, myrer og fjellvann. Nærmeste hytte ligger 1,5 kilometer unna. Slik så hytta ut før forvandlingen.
FØR OPPUSSING: Utenfor allfarvei. Hytta har vill natur på alle kanter; spredt barskog, myrer og fjellvann. Nærmeste hytte ligger 1,5 kilometer unna. Slik så hytta ut før forvandlingen. Foto: Sveinung Bråthen
Sist oppdatert

Vi har gått i drøye to kilometer, gjennom spredt furu- og granskog, langs små myrer og over klukkende bekker.

Gunhild Momraks hytte ligger helt for seg selv, og er fortsatt motstykket til hyttefelthytta. Men hva har skjedd med den vesle, tjære­beisede tømmerkoia?

Foran oss står en dobbelt så stor hytte med svartmalt panel og hvitsprossede vinduer.

– Den er kanskje ikke så koselig som før, men nå har den mye høyere bruksverdi, sier Gunhild.

Egentlig hadde hun ikke tenkt å bygge ut. Men etter noen år viste det seg at grunnarbeidet hadde vært for dårlig.

Hytta var i ferd med å synke, og vannet seg inn. Gulvet nærmet seg jorda og råten truet. Derfor begynte Gunhild å spa unna for å komme ned til grunnfjellet, og fundamentere hytta på nytt.

FØR: Slik så Gunhild Momraks hytte ut da den vant konkurransen Norges drømmehytte i 2013.
FØR: Slik så Gunhild Momraks hytte ut da den vant konkurransen Norges drømmehytte i 2013. Foto: Sveinung Bråthen
FØR. Personlighet og særpreg. Flott materialbruk og interiør og en unik, selvbyggerhistorie. Det var det som skulle til for å vinne konkurransen
Norges drømmehytte 2013.
FØR. Personlighet og særpreg. Flott materialbruk og interiør og en unik, selvbyggerhistorie. Det var det som skulle til for å vinne konkurransen Norges drømmehytte 2013. Foto: Sveinung Bråthen

Da hun kom ned til fast fjell, syntes hun det var ordentlig fint. Var det like fint overalt? Etter å ha skuffet vekk 25 kubikkmeter, kunne hun smile til synet av store partier blottlagt berg.

Byggeår: Den laftede hytta sto ferdig i 1994, mens delen i reisverk ble ferdigstilt
i 2018. Annekset «Nybu» er fra 2021.

Størrelse: 38 m² pluss anneks på 20 m².

Rominndeling: Soverom og allrom

Utvendig kledning: Svartmalt, stående panel. Kortreist, saget og høvlet i bygda. Panelet er i tettvokst, fet furu.

Tak: Torvtak beplantet med bergknapp
og stemorsblomst.

Fasiliteter: Solcellepanel og gass. I tillegg er det en solventilator som sender soloppvarmet luft inn i hytta og forhindrer at den blir rå på innsiden om vinteren.

Momrakheiene

Høyde over havet: 830 meter

Kommune: Fyresdal

Fylke: Vestfold og Telemark

Se mer

– Det var da søsteren min kom med det dumme spørsmålet: «Du synes ikke hytta di er lita, da?». Hun mente at jeg nå hadde alle muligheter til å bygge på. Og det hadde hun jo rett i.

Les også: Da familien så en avløpskum på tomta, fikk de en god idé

Gamlehytta er soverom

Denne gangen skulle ikke Gunhild gjøre alt selv.

Den nye fløyen, som i dag utgjør størsteparten av hytta, er bygget sammen med et snekkerfirma fra bygda.

Grovarbeidet ble gjort nede i dalen, og elementene ble siden fraktet opp og montert i løpet av noen vinteruker.

DRØMMEHYTTE: Fortsatt drømmehytte. – Alle har jo sin drømmehytte, og det har jeg også, sier Gunhild Momrak. Hun og bordercollien Ben tar ofte turen fra huset i dalen opp til heiene.
DRØMMEHYTTE: Fortsatt drømmehytte. – Alle har jo sin drømmehytte, og det har jeg også, sier Gunhild Momrak. Hun og bordercollien Ben tar ofte turen fra huset i dalen opp til heiene. Foto: Niklas Hart

– Det var kaldt, surt og bare moro, husker Gunhild.

Den ti år gamle drømmebua ble så å si innlemmet i den nye hytta.

Gulvet var nemlig ikke det eneste problemet, også taket var i dårlig stand.

– Jeg hadde bomma med den siste delen av taket, så der hadde det begynt å råtne. Nå har jeg gått vekk fra tretakrenner. Det er ikke så viktig at ting skal se gammeldags ut, det må fungere.

ETTER: Gamlehytta er smeltet inn i den nye.
ETTER: Gamlehytta er smeltet inn i den nye. Foto: Niklas Hart

Den opprinnelige hytta er nå blitt soverom. Tømmerstokkene er fortsatt eksponert på innsiden, og forteller historien om at dette en gang har vært et selvstendig bygg.

Forbindelsen til hovedhytta går gjennom en dør og et trappetrinn. Her finner vi kjøkken og stuekrok. Her er også hyttas nye hovedinngang. 15 kvadratmeter er nå vokst til 38.

– Hytta er blitt fryktelig stor, da. Når man har mer plass, trenger man ikke lenger være så kreativ. Det er ikke lenger like stort behov for smarte løsninger.

FØR. Hytta bestod kun av ett rom. En åpen kjøkkenløsning mot køyeseng og stue
FØR. Hytta bestod kun av ett rom. En åpen kjøkkenløsning mot køyeseng og stue Foto: Sveinung Bråthen
SOVEROM: Den gamle hytta brukes nå som soverom. Stigen leder opp til en hems der det finnes flere gjestemadrasser. Selv foretrekker Gunhild å tilbringe natten utendørs.
SOVEROM: Den gamle hytta brukes nå som soverom. Stigen leder opp til en hems der det finnes flere gjestemadrasser. Selv foretrekker Gunhild å tilbringe natten utendørs. Foto: Niklas Hart
INN TIL SOVEROM: De eksponerte tømmerstokkene hører til ytterveggen av den opprinnelige hytta.
INN TIL SOVEROM: De eksponerte tømmerstokkene hører til ytterveggen av den opprinnelige hytta. Foto: Niklas Hart

Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

Sover ute hele året

Gunhild sløser likevel ikke med kvadratmeterne.

Hun har for eksempel ikke fast utemøblement, men bærer heller pinnestolene inn og ut når været frister til utelunsj. En vegghengt stige leder opp til en delvis skjult hems der tre madrasser ligger klare.

Nå kan Gunhild tilby sengeplass til 6–7 overnattingsgjester. Selv sover hun ute, også når hun er her alene. Også om vinteren.

Brisken som står inntil gamlehyttas østvegg er den nye favorittplassen. Her kan hun våkne til synet av spankulerende ryper i soloppgang. Vinterkulda plager henne ikke.

– Det er bare bra å puste inn kald luft. Jeg varmer dyna i stua på forhånd, så går det fint. Jeg blir aldri forkjølet.

HYTTEKOS: Det meste hos Gunhild er kortreist. Lunsjen også.
HYTTEKOS: Det meste hos Gunhild er kortreist. Lunsjen også. Foto: Niklas Hart

Les også: Dette må du huske på – kan oppstå mugg og dårlig lukt

Gammelt hytteliv

Selv om den nye hytta har gitt noen nye muligheter, er hyttelivet stort sett ved det gamle.

– Egentlig er det det samme hvordan hytta ser ut. Det er jo plassen jeg er glad i, verdien av å komme opp hit og å være i naturen.

Når hun tar turen «opp i heia», er det ofte med andre. Selv om byggingen av den første drømmehytta var et soloprosjekt, er det ikke noe mål i seg selv å være her alene.

– Jeg liker å glede andre. Det er stas for meg at folk er med på tur og plukker multer, slikt blir jeg glad av.

ANEKS: Også annekset ble gjenoppbygget over samme lest som hytta. Her finner vi blant annet biodo, kjølerom og snekkerverksted.
ANEKS: Også annekset ble gjenoppbygget over samme lest som hytta. Her finner vi blant annet biodo, kjølerom og snekkerverksted. Foto: Niklas Hart

Nå er nemlig tiden kommet for å høste av innsatsen. Panelet er nymalt, biodoen på stell og sukkulentene og fiolene vokser til på taket.

Men hva skjer med selve skapertrangen nå som hytta er ferdig for andre gang?

– Jeg trenger ikke flere hobbyer nå. Samtidig trives jeg jo ikke så godt med ikke å gjøre noen ting. Jeg liker å ha noe å pusle med.

Og som alle hytteeiere vet, finnes det alltids noe å ta seg til. Hugge ved, dra ørret, reparere et bordben. Små aktiviteter som holder en unna sofaen. Ikke nødvendigvis noe altoppslukende.

– Nei, nå ser jeg ikke for meg flere store prosjekter, sier Gunhild.

Se flere før og etter bilder under:

FØR. Gunhild har selv bygget kjøkkenet. Overskapene er pyntet av hennes nevø, og skal forestille ulike drager.
FØR. Gunhild har selv bygget kjøkkenet. Overskapene er pyntet av hennes nevø, og skal forestille ulike drager. Foto: Sveinung Bråthen
KJØKKEN HYTTE ETTER: Kjøkkenet er produsert av lokale snekkere, og går fra vegg til vegg.
KJØKKEN HYTTE ETTER: Kjøkkenet er produsert av lokale snekkere, og går fra vegg til vegg. Foto: Niklas Hart
DO FØR: Doen lå i uthuset, og var laftet av Gunhild. En klassisk hyttedo vegg i vegg med vedboden og baderommet.
DO FØR: Doen lå i uthuset, og var laftet av Gunhild. En klassisk hyttedo vegg i vegg med vedboden og baderommet. Foto: Sveinung Bråthen
FØR: En liten vedovn ga god varme på kalde vinterdager. En hytte på 15 kvadratmeter bruker ikke lang tid på å bli varm.
FØR: En liten vedovn ga god varme på kalde vinterdager. En hytte på 15 kvadratmeter bruker ikke lang tid på å bli varm. Foto: Sveinung Bråthen
DEKOR HYTTE ETTER: Veggskapet over sengen hører til det opprinnelige kjøkkenet. Frontene er dekorert av Gunhilds nevø, og det nærmeste vi kommer rosemaling her oppe.
DEKOR HYTTE ETTER: Veggskapet over sengen hører til det opprinnelige kjøkkenet. Frontene er dekorert av Gunhilds nevø, og det nærmeste vi kommer rosemaling her oppe. Foto: Niklas Hart
HYTTE STUE ETTER: Med utvidelsen ble det rom for flere gjester på hytta. I den romslige hjørnesofaen fra Grindberg Trevarefabrikk i Fyresdal er det plass til et helt turlag.
HYTTE STUE ETTER: Med utvidelsen ble det rom for flere gjester på hytta. I den romslige hjørnesofaen fra Grindberg Trevarefabrikk i Fyresdal er det plass til et helt turlag. Foto: Niklas Hart
VEDKOMFYR: Den klassiske vedkomfyren fra italienske Nordica er den viktigste varmekilden i hytta. På denne kan man også varme vann, smelte snø og lage mat. Risten over kokeplatene kan benyttes som tørkestativ.
VEDKOMFYR: Den klassiske vedkomfyren fra italienske Nordica er den viktigste varmekilden i hytta. På denne kan man også varme vann, smelte snø og lage mat. Risten over kokeplatene kan benyttes som tørkestativ. Foto: Niklas Hart
PLANTEGNING: Slik er hyttas planløsning
PLANTEGNING: Slik er hyttas planløsning Foto: Privat
HYTTE OPPUSSING: Hytta har vill natur på alle kanter; spredt barskog, myrer og fjellvann. Nærmeste hytte ligger 1,5 kilometer unna.
HYTTE OPPUSSING: Hytta har vill natur på alle kanter; spredt barskog, myrer og fjellvann. Nærmeste hytte ligger 1,5 kilometer unna. Foto: Niklas Hart

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2023, og sist oppdatert 01/06 2023.

Les også