MÅKE TAK:

Snø på taket: – Dette er et faresignal

Store snøfall får alarmklokkene til å ringe hos de fleste hytteeiere. Likevel er det ikke sikkert at det er grunn til å kaste seg i bilen.

For å vite når taket må måkes, er det mer enn snødybde du må følge med på. Hyttas byggeår, type konstruksjon og snøens beskaffenhet, for eksempel.
For å vite når taket må måkes, er det mer enn snødybde du må følge med på. Hyttas byggeår, type konstruksjon og snøens beskaffenhet, for eksempel. Foto: Ekelund Smed
Sist oppdatert

Tørr nysnø har ganske lav vekt, men hvis det kombineres med regn eller mye vind er det grunn til å passe på.

Mengden snø har selvsagt betydning, men vel så viktig er snøens beskaffenhet.

Den synker sammen med tiden, er det vind, pakker den seg, og regner det, blir den full av vann. Derfor kan mye snø på hyttetaket være alt fra helt uproblematisk, til noe som kan påføre hytta bygningsmessige skader.

Kan bli veldig tung

Tørr puddersnø er i utgangspunktet ingen stor trussel, forklarer tømrer og rådgiver Simon André Olsen på Gjensidiges nettside.

Snø og vind i kombinasjon kan det derimot være en grunn til å følge med på. Kombineres dette med mildvær og regn, kan snøen veie flere hundre kilo per kvadratmeter. En vekt mange tak ikke er konstruert for å bære. Før 1979 var de fleste tak kun beregnet på å tåle opp mot 150 kg snøvekt per kvadratmeter.

Les også: Så mye snø tåler huset ditt

Mye snø på taket trenger ikke bety at det må måkes. Nysnø veier nesten ingen ting, mens gammel, sammenpresset og våt snø kan veie flere hundre kilo per kvadratmeter.
Mye snø på taket trenger ikke bety at det må måkes. Nysnø veier nesten ingen ting, mens gammel, sammenpresset og våt snø kan veie flere hundre kilo per kvadratmeter. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
For å unngå skjevbelastning, er det lurt å måke av taket i flere omganger.
For å unngå skjevbelastning, er det lurt å måke av taket i flere omganger. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Er taket oppgradert, må du også være ekstra på vakt. Vekten av takstein eller takplater på en hytte som er beregnet for takpapp, vil «bruke opp» en del av vekten som er beregnet for snø.

Det kan være lurt å måke snøen av taket først, deretter måker du rundt hytta. Grav frem vinduene slik at de kan åpnes, dette er særlig viktig på soverommene. Pass på terrasser og plattinger. De er ikke dimensjonert for store snølaster. 
Det kan være lurt å måke snøen av taket først, deretter måker du rundt hytta. Grav frem vinduene slik at de kan åpnes, dette er særlig viktig på soverommene. Pass på terrasser og plattinger. De er ikke dimensjonert for store snølaster.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
<b>Flytt snøen:</b> En glatt presenning gjør flyttingen av snø til en lek. Den kan legges ut på taket, og på bakken under. Når du spar, legges snøen på presenningen. Da sklir den av taket og får gjerne litt ekstra fart, slik at den ikke blir liggende helt inntil veggen. En ekstra presenning på bakken sørger for at snøen blir flyttet videre bort fra hytteveggen.

Du kan også legge en god haug snø på presenningen, og ganske enkelt dra snøen dit du vil ha den.
Flytt snøen: En glatt presenning gjør flyttingen av snø til en lek. Den kan legges ut på taket, og på bakken under. Når du spar, legges snøen på presenningen. Da sklir den av taket og får gjerne litt ekstra fart, slik at den ikke blir liggende helt inntil veggen. En ekstra presenning på bakken sørger for at snøen blir flyttet videre bort fra hytteveggen. Du kan også legge en god haug snø på presenningen, og ganske enkelt dra snøen dit du vil ha den. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Å bruke takmåke er den enkleste og sikreste metoden for å få snøen av taket. Denne modellen kalles for "Avalanche!"
Å bruke takmåke er den enkleste og sikreste metoden for å få snøen av taket. Denne modellen kalles for "Avalanche!" Foto: Produsentene

Måketips

Når du måker taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning.

– Å måke ferdig én takflate før du går over mønet og måker neste flate, gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en større og jevnere fordelt belastning, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen ved forskningsinstituttet SINTEF.

Det samme kan skje når mye snø fokker seg på kun den ene siden.

Hvor mye snø taket ditt tåler, avhenger av hvor du bor og hvor gammel bygningen er. Organisasjonen Standard Norge utarbeider Norsk Standard (NS). I beregningene for hvor mye et tak skal tåle, tas det der utgangspunkt i hvor mye snø som er forventet på bakken på hvert enkelt sted. Variasjonen er stor mellom ulike kommuner.

1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m², det vil si ca. 50 cm tørr snø eller 40 cm våt snø. Tunge tak tåler noe mer.

1970–1979: 150 kg/m².

Etter 1979: Kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i Norsk Standard NS–EN 1991–1–3 for hver kommune, vanligvis et sted mellom 150 og 350 kg/m², det vil si ca. 50–120 cm tørr, gammel snø eller 40–90 cm våt snø.

På Norsk Standards temasider om snølast kan du lese mer og blant annet se tabell med utdrag fra nevnte snølaster ulike steder i landet.

Se mer

Det er lurt å måke taket i god tid før tålegrensen er nådd, og det er lurt å fjerne snøen før den blir våt og tung. Følg med på synlige nedbøyninger eller andre endringer i hytta.

Hvis dører og vinduer begynner å gå tregt, er det et tydelig faresignal. Noen ganger kan man også høre knirk og smell i konstruksjonen.

Les også: Her er stedene du glemmer å måke

Slik måker du

  • Måk ovenfra og ned, og i flere omganger på hver side av taket. Da unngår du skjevfordeling av snøvekt.
  • Ikke fjern all snøen, det er fort gjort å skade taktekkingen. La det være igjen 10–20 cm snø på taket.
  • Tenk over hvor snøen havner. Tilstøtende tak og terrasser er ikke alltid dimensjonert for store snølaster.
  • Pass på sikkerheten. Bruk gjerne en fallsele, eller du kan bruke redskap som gjør det mulig å måke fra bakkeplan.
  • Hvis helsen eller lang reisevei er til hinder for snømåking, må andre gjøre jobben. I mange hytteområder er det folk som tar på seg oppdrag med snørydding.

Les også (+): Berit og Henning døpte hytten «Snøfonna». Den er full av smarte løsninger

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2023, og sist oppdatert 05/03 2024.

Les også