MINIHYTTE:

Monica bygget minihytte: – Halvannen time etter at hytta fikk bakkekontakt, kunne vi flytte inn

Minihytta er familiens lille oase, og da gjør det ingenting om de må kjøre langt for å komme dit.

Terrassen er 10 kvadratmeter større enn hytta. Den kan trygt kalles for en forlengelse av stuen.
Terrassen er 10 kvadratmeter større enn hytta. Den kan trygt kalles for en forlengelse av stuen. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Midt mellom sørlandsbyene Grimstad og Lillesand fant Monica Wilberg en enkel tomt på flat mark. Perfekt for hytta på kun 35 kvadratmeter som hun designet selv.

Hyttedrømmen realiserte hun ved å tegne og prosjektere den selv.

Til daglig er hun prosjektleder og salgsansvarlig for Wilbergs, som har produsert minihytta.

Planen er å gjøre den til en egen hyttemodell. Prisen klarte hun å holde på 890 000 kroner, inkludert frakt fra Ålesund.

I et enkelt løft ble den i sin helhet heist på plass i Homborsund, med en løftearm på seks meter. Ved siden av liften sto Monica med barna Isabella og Leon; fulle av spenning.

– Det hele var dristig. Jeg målte bredden på den smale veien opp til hytta på forhånd ned i centimeter flere steder, for å være sikker på at lastebilen klarte alle svingene, forteller Monica.

Les også: Ville ha knirk i hytta: – De jeg kjøpte materialer av syntes det var det rareste de hadde hørt om

Kjøkkenet har direkte utgang til terrassen på venstre side. Det sorte markerer kjøkkensonen i de ellers lyse rommene. To små kjøleskap er skjult i øya, det gir en uavbrutt benkeplate ved veggen. Krakker fra Jotex. Innredningen er fra Wilbergs. På gulvet er det valgt laminat, fordi det er lett å rengjøre.
Kjøkkenet har direkte utgang til terrassen på venstre side. Det sorte markerer kjøkkensonen i de ellers lyse rommene. To små kjøleskap er skjult i øya, det gir en uavbrutt benkeplate ved veggen. Krakker fra Jotex. Innredningen er fra Wilbergs. På gulvet er det valgt laminat, fordi det er lett å rengjøre. Foto: Kathrine Sørgård

Montert på 90 minutter

All nøye planlegging ga full uttelling.

– Halvannen time etter at hytta fikk bakkekontakt, kunne vi flytte inn, med vann og elektrisitet tilkoblet. 90 minutter var alt elektriker og rørlegger trengte på monteringen, sier Monica.

<b>KORT PROSESS:</b> Det tok kun halvannen time fra lastebilen ankom, til hytta var innflyttingsklar.
KORT PROSESS: Det tok kun halvannen time fra lastebilen ankom, til hytta var innflyttingsklar. Foto: Privat

Tomta består av flat mark. Her ble det lett å legge et betongdekke med elektrisitet og avløp støpt klart i dekket. For å forenkle frakten, ble selve hytta også holdt så liten som mulig. Da den ble montert, hadde Monica alt de trengte for sin første hyttetur liggende klart i bilen etter den lange kjøreturen på rundt 80 mil fra Ålesund.

– Den turen har barna vært vant med siden de var små. Med gode nakkeputer, tepper og bokser med frukt blir turene alltid gode, forteller Monica, som også sørger for fulladede telefoner og skjermbrett. Og denne gangen var de for første gang underveis til familiens helt egne hytte.

– Tenk, kun timer etterpå laget vi vårt første måltid her. For oss var det en uforglemmelig dag, som ble avsluttet med et kveldsbad fra stranden, forteller Monica, som stortrives som nybakt hytteeier.

– Bare minutter unna bor en av mine beste venninner. Selv om vi bor i Ålesund, har vi tilbrakt mange somre på Sørlandet hos henne, forteller Monica, mens hun dekker på bordet på terrassen, som teller 10 kvadratmeter mer enn hytta.

Les også: Reagerer på hyttebygging: – Uten omtanke for gamle hytter

Minihytta er liten og likevel praktisk. Kjøkkenøya brukes som spisebord og tegnebord.
Minihytta er liten og likevel praktisk. Kjøkkenøya brukes som spisebord og tegnebord. Foto: Kathrine Sørgård

Gode morgenstunder

– For det meste er vi utendørs. Nedenfor hytta er det en strand med svaberg og en kiosk. Det er så fint å ta nistesekken på ryggen, ett barn i hver hånd og rusle rundt på turstiene, sier Monica, som setter pris på å starte dagen før barna våkner til på hemsen.

– Om morgenen presser jeg en god kaffe, setter meg på terrassen mens jeg hører sørlandssnekkene på vei utover havet. Så dekker jeg bordet ute til en deilig frokost med grønnsaker fra et gartneri like ved oss. Ofte hilser vi på hyttenaboen som kommer ut med fiskestangen sin. Vi har verdens hyggeligste hyttenaboer, forteller Monica.

Hytta er stedet hvor familien sammen skaper gode minner. Derfor har hun en plan nummer to.

– Når vi får råd om noen år, skal vi bygge ut. Planen er å utvide hytta slik at barna får hvert sitt soverom når de blir større. Døren står klar i veggen slik at vi lett kan åpne opp imellom når vi monterer modul 2, forteller hun. Tilbygget vil bli bygget i vinkel slik at det skjermer av for terrassen, i tillegg å romme en takterrasse.

Å ha noe å glede seg til er fint, men akkurat nå holder minihytta i massevis. Akkurat slik den er.

Les også: Doblet verdien på ett år: Slik øker du verdien på hytta

Se flere bilder av hytta under:

Minihytta er liten og likevel praktisk. Kjøkkenøya brukes som spisebord og tegnebord. Sofaen fra Ikea kan trekkes ut til å bli en gjesteseng.
Minihytta er liten og likevel praktisk. Kjøkkenøya brukes som spisebord og tegnebord. Sofaen fra Ikea kan trekkes ut til å bli en gjesteseng. Foto: Kathrine Sørgård
På terrassen tilbringer familien mye tid på varme sommerdager.
På terrassen tilbringer familien mye tid på varme sommerdager. Foto: Kathrine Sørgård
Diskret farger på badet gjør det mer behagelig. Monica har unngått hvite fliser fordi hun synes det blir for hardt. Bak den store speildøren er det flere hyller. Innredningen er fra Wilbergs.
Diskret farger på badet gjør det mer behagelig. Monica har unngått hvite fliser fordi hun synes det blir for hardt. Bak den store speildøren er det flere hyller. Innredningen er fra Wilbergs. Foto: Kathrine Sørgård
TIPS: Vannopplegget er lett tilgjengelig for rørleggere. Utsmykningen har hun limt sammen.
TIPS: Vannopplegget er lett tilgjengelig for rørleggere. Utsmykningen har hun limt sammen. Foto: Kathrine Sørgård
Matglad er gjengen, som flittig bruker kjøkkenet Monica har komprimert. Øya fungerer også som spisebord. To små kjøleskap er skjult i øya, det gir en uavbrutt benkeplate ved veggen. Krakker fra Jotex. Innredningen er fra Wilbergs.
Matglad er gjengen, som flittig bruker kjøkkenet Monica har komprimert. Øya fungerer også som spisebord. To små kjøleskap er skjult i øya, det gir en uavbrutt benkeplate ved veggen. Krakker fra Jotex. Innredningen er fra Wilbergs. Foto: Kathrine Sørgård
Egentid får Leon på hemsen, når han har behov for å trekke seg litt unna. Det lille vinduet sørger for dagslys inn. 
Egentid får Leon på hemsen, når han har behov for å trekke seg litt unna. Det lille vinduet sørger for dagslys inn.  Foto: Kathrine Sørgård
Takhøyden gjør at oppholdsrommet virker større enn det er. Møblene i stuen er fleksible og lette, de kan lett flyttes på. Krakken brukes også som bord. 
Takhøyden gjør at oppholdsrommet virker større enn det er. Møblene i stuen er fleksible og lette, de kan lett flyttes på. Krakken brukes også som bord.  Foto: Kathrine Sørgård
HYTTETYPE: Slik ser planløsningen ut.
HYTTETYPE: Slik ser planløsningen ut. Foto: Privat
Luftig takhøyde har gitt rom for en hems. Her sover barna, over soverommet som har en vindusdør som kan åpnes for lufting på varme sommerdager. Stumtjener fra Ikea. Langs kanten oppe er det montert lyslister.
Luftig takhøyde har gitt rom for en hems. Her sover barna, over soverommet som har en vindusdør som kan åpnes for lufting på varme sommerdager. Stumtjener fra Ikea. Langs kanten oppe er det montert lyslister.
Innbygd i hyttekroppen er en fin, liten platting, perfekt for å slappe av på. Leon og Isabella konkurrerer gjerne i kortspill mellom sommeraktivitetene i nærområdet.
Innbygd i hyttekroppen er en fin, liten platting, perfekt for å slappe av på. Leon og Isabella konkurrerer gjerne i kortspill mellom sommeraktivitetene i nærområdet. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2021, og sist oppdatert 22/09 2021.

Les også