Hytte: Oppussing

Mona og Henning kjøpte hytta som et vrak for 900 000 kroner og planla å selge den. Slik gikk det ikke

Paret kjøpte den lille, forfalne hytta for å bruke tiden til noe fornuftig under nedstengningen. Underveis i oppussingen skjedde det noe.

FØR: Hytta slik den så ut ved første møte.
FØR: Hytta slik den så ut ved første møte. Foto: Privat
Publisert

At mye måtte gjøres, så Mona og Henning Fiske med en gang da de kom hit en varm sommerdag i 2021.

Samtidig så de mange muligheter, og beliggenheten gjorde at navnet Soltoppen kom til dem umiddelbart.

Hytta er typisk for de som ble bygget i Knardal i Frogn på 1950-tallet.

Den ligger der Nesodden begynner å strekke seg ut fra fastlandet og ut i fjorden, nære Oslo og bare 20 minutter unna parets hjem på Nordstrand.

Oppussingsobjekt

<b>LUFTIG UTEPLASS: </b> Åpningen mot undersiden av terrassen er dekket med panel med luft mellom plankene. Dette for å skjule konstruksjonen. Detaljer på rekkverket som de begge er litt stolte av, er «hattene» i sink som er plassert på stolpene. I alt er det 31 av dem, og de er laget av en blikkenslager.
LUFTIG UTEPLASS: Åpningen mot undersiden av terrassen er dekket med panel med luft mellom plankene. Dette for å skjule konstruksjonen. Detaljer på rekkverket som de begge er litt stolte av, er «hattene» i sink som er plassert på stolpene. I alt er det 31 av dem, og de er laget av en blikkenslager. Foto: Kathrine Sørgård
TØRKESTATIV: Et stødig, selvlaget tørkestativ er festet i berget med bolter. Det står på et sted hvor vinden gir god tørk.
TØRKESTATIV: Et stødig, selvlaget tørkestativ er festet i berget med bolter. Det står på et sted hvor vinden gir god tørk. Foto: Kathrine Sørgård

Byggeår: 1963. Totalrenovert i 2021.

Størrelse: 68 m²

Utvendig kledning: Beiset panel

Tak: Shingel

Rominndeling: Entre, bad, stue og kjøkken og to soverom. Anneks med soverom. Bod.

Fasiliteter: Innlagt enfas-strøm, vann og strøm. WC.

Instagram: soltoppen_i_frogn

Knardal

Høyde over havet: 53 meter

Kommune: Frogn

Fylke: Viken

Se mer

– Vi kjøpte den som et vrak til 900 000 kroner. Her regnet det rett inn, og det var mange musehull, forteller Mona.

Men siden både hun og Henning er så glad i å pusse opp, så de ikke mørkt på det. Selv om de måtte bruke to uker i sterk sol til bare å rydde tomta.

Etter at gamle jernsenger og komfyrer var gravd opp og fjernet, ble uteplassen prioritert.

Dermed kunne de slappe av godt ute etter en real arbeids­økt. Så ble annekset ganske omfattende restaurert, for her kunne de bo mens de tok for seg selve hytta.

– Annekset ble litt mer jobb enn planlagt, da det var råte i gulv og tak. Det var nok bygget med det tidligere eiere hadde for hånd. Nesten alt ble revet, forteller Henning.

Han måtte krype under annekset med minimal plass for å få tettet det.

Les også: Da Elin og Henning pusset opp familiehytta, oppdaget de en 130 år gammel beskjed

Nye grep

I selve hytta er det meste byttet ut, men panelet inne ble beholdt. Siden hytta er liten, valgte de å male tak, gulv og vegger i omtrent samme farger.

Det gir en fin helhet i rommene, som stort sett er møblert med gode bruktkjøp.

For å få bedre adkomst til den nye terrassen, har de satt inn en stor verandadør i glass, som også gjør mye for stuen.

En svalgang ble bygget om til gang, og et nytt bad er laget innenfor gangen hvor det før var en bod.

BAD: Badet var før en bod. Armatur fra Gustavsberg, flis fra Fagflis.
BAD: Badet var før en bod. Armatur fra Gustavsberg, flis fra Fagflis. Foto: Kathrine Sørgård

– Kjøkkenet er lite, men praktisk. Her er det plass til akkurat det vi trenger. Vi har prioritert et stort kjøleskap med fryser, mens oppvaskmaskinen er av den smale typen, forteller Mona.

Slik hverdagsluksus fikk de nylig fordi flere av nabohyttene ønsket seg strøm, noe de nå får fra en trafo i nærheten.

<b>KJØKKEN:</b> Kjøkkenet er lite, men har alt Mona og Henning behøver på hytta. Innredning, hylle og bord fra Ikea. Taklampen er et bruktkjøp.
KJØKKEN: Kjøkkenet er lite, men har alt Mona og Henning behøver på hytta. Innredning, hylle og bord fra Ikea. Taklampen er et bruktkjøp. Foto: Kathrine Sørgård

For å få vann i springen, og i utedusjen, er det boret etter vann. Et mini-rense­anlegg for vann og avløp er også satt inn.

<b>SOMMERLIG:</b> Spisebordet og stolene fikk de gratis. Bordet er malt med gulvmaling for å tåle mer bruk, og stolsetene er trukket om. Etter at nye dører ble satt inn, ble det tilgang til terrassen. Glass og mugge av glassblåser Geir Olsen for Kongsfoss glass.
SOMMERLIG: Spisebordet og stolene fikk de gratis. Bordet er malt med gulvmaling for å tåle mer bruk, og stolsetene er trukket om. Etter at nye dører ble satt inn, ble det tilgang til terrassen. Glass og mugge av glassblåser Geir Olsen for Kongsfoss glass. Foto: Kathrine Sørgård

Les også (+): «Fjellkongene» Knut og Jakob var svorne fiender – plutselig var den ene som sunket i jorda

Glampingtelt til gjester

Mona serverer kaffe i fortryllende porselenskopper fra gamle Egersund Fayancefabrik, som flere samlere liker godt.

– Vi var så heldige at det fulgte med mange deler til serviset Blå Blomst. Det får stå fremme, lett tilgjengelig, forteller hun.

<b>GJESTEROM:</b> På et høydedrag med utsikt over dalen er det bygget en platting. Glampingteltet fra Dancover fungerer som et ekstra soverom.
GJESTEROM: På et høydedrag med utsikt over dalen er det bygget en platting. Glampingteltet fra Dancover fungerer som et ekstra soverom. Foto: Kathrine Sørgård

Og hvis kaffegjestene ønsker å overnatte, er det bare å re opp i det store glampingteltet som også er et bruktkupp. Det er den eneste løsningen i hytteprosjektet som ble til spontant.

Teltet er plassert på en pynt foran en dal, med en formidabel utsikt mot solnedganger over tretoppene.

– Minnene vi har skapt fra oppbyggingen av Soltoppen, er allerede gode å se tilbake på. Det var litt av en reise, forteller Mona.

GLAMPING: På et høydedrag med utsikt over dalen er det bygget en platting. Glampingteltet fra Dancover fungerer som et ekstra soverom.
GLAMPING: På et høydedrag med utsikt over dalen er det bygget en platting. Glampingteltet fra Dancover fungerer som et ekstra soverom. Foto: Kathrine Sørgård

Hun har vokst opp med en hytte i Son, mens foreldrene til Henning har hytte i Sverige som paret også bruker mye. Begge har stor glede av å pusse opp og skape noe selv.

Etter at alt arbeidet var unnagjort, ble det derfor nesten umulig for dem å selge. Etter oppussingen brukte de om lag 2 millioner kroner totalt på hytta, hvor prisen på hytta var 900 000 kroner, og mye av arbeidet ble gjort av dem.

For å spe på hytteøkonomien, leier de heller ut hytta.

– Fordi vi har totalrenovert den, kan vi nå kose oss her både sommer og vinter. Det er også lettvint for venner å ta turen ut hit. På det meste har vi vært 17 her ute.

Se flere bilder under:

<b>KOMFORT:</b> Selv om hytta er liten, er det prioritert en romslig sofa. Men på klare dager blir den lite brukt, siden paret stortrives på terrassen.
KOMFORT: Selv om hytta er liten, er det prioritert en romslig sofa. Men på klare dager blir den lite brukt, siden paret stortrives på terrassen. Foto: Kathrine Sørgård
<b>GJENNOMGÅENDE:</b> Når man setter opp døren til soverommet, kan man se gjennom hytta. Lampen har fulgt paret i 20 år. Serviset heter Blå Blomst, fra Egersund.
GJENNOMGÅENDE: Når man setter opp døren til soverommet, kan man se gjennom hytta. Lampen har fulgt paret i 20 år. Serviset heter Blå Blomst, fra Egersund. Foto: Kathrine Sørgård
<b>LYST:</b> Annekset er romslig og luftig, innredet for at gjester skal synes det er hyggelig å sove her. Kommoden Dessi er fra Ellos.
LYST: Annekset er romslig og luftig, innredet for at gjester skal synes det er hyggelig å sove her. Kommoden Dessi er fra Ellos. Foto: Kathrine Sørgård
BÅLPLASS: Bålplassen er i bruk på vindstille dager når det ikke er så tørt i terrenget rundt. Vedstablene fungerer som dekorative levegger. Stolene er laget av en hobbysnekker.
BÅLPLASS: Bålplassen er i bruk på vindstille dager når det ikke er så tørt i terrenget rundt. Vedstablene fungerer som dekorative levegger. Stolene er laget av en hobbysnekker. Foto: Kathrine Sørgård
FEST-TELT: Fest-teltet fungerer ypperlig som tak over deler av terrassen. Her er det fint å finne skygge når sola står høyt på himmelen. Møbler og telt er fine bruktkupp. Gelenderet er dekorativt, solid og vennlig i sin åpenhet mot naturen rundt.
FEST-TELT: Fest-teltet fungerer ypperlig som tak over deler av terrassen. Her er det fint å finne skygge når sola står høyt på himmelen. Møbler og telt er fine bruktkupp. Gelenderet er dekorativt, solid og vennlig i sin åpenhet mot naturen rundt. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2023.

Les også