HYTTE TIL EN HALV MILLION:

Da Maria fylte 25, syntes hun det var på tide med egen hytte

– Folk på min alder tenker ikke at det er en ting man kan gjøre.

HELT FOR SEG SELV: Maria Bruvik Sæther valgte seg en hytte som tilsynelatende mangler naboer. Men det finnes også andre hytter i nærheten.
HELT FOR SEG SELV: Maria Bruvik Sæther valgte seg en hytte som tilsynelatende mangler naboer. Men det finnes også andre hytter i nærheten. Foto: Niklas Hart
Sist oppdatert

Jeg kjenner ingen på min egen alder som har kjøpt hytte. Folk tenker ikke at det er en ting man kan gjøre, sier Maria Bruvik Sæther, som nå er 27 år.

Hun sitter ikke stille, har stadig noe på gang. Hun kløyver og fyrer. Snekrer og beiser, pusser og sliper. Tar et bilde med mobilen, legger ut på Insta. Så er det ut i skjulet og hente mer ved. Snart skal stuebordet – en gammel dør hun fant på en låve få nye ben.

– Hytteliv for meg er å ha prosjekter, jeg trenger det. Jeg klarer ikke bare å sole meg og slappe av. Da våkner jeg heller tidlig og måker vei til do.

Les også: 10 grunner til at du skal ha utedo på hytta

Hytte til en halv million

Maria bor i en ettroms på 39 kvadrat på Carl Berner i Oslo. Hun hadde mulighet til å øke lånet med 500 000 kroner. Snarere enn å plassere pengene i en marginalt større bolig, drømte hun om tumleplass på fjellet.

– Jeg er heldig som har egen bolig og litt arv. Hadde jeg brukt pengene på ny leilighet ville jeg fått et litt større soverom, kanskje en balkong. Men jeg trives jo der jeg er. Og det jeg egentlig ønsket meg var kontakt med naturen.

KONTRAST: Livet på hytta er en god kontrast til ettromsleiligheten i Oslo.
KONTRAST: Livet på hytta er en god kontrast til ettromsleiligheten i Oslo. Foto: Niklas Hart

Og et prosjekt. Foreløpig var det et hemmelig prosjekt. Maria fryktet at foreldrene kom til å tro hun hadde blitt sprø. Men da hun tok mot til seg og fortalte om planen sin, syntes de det var «en kul idé».

Dermed begynte Maria å lete etter en hytte på opptil en halv million, som lå to timer fra Oslo, og der det var litt å henge fingrene i. Søket begynte på finn.no, og fortsatte med bilkjøring hit og dit; til Vikerfjell, Blefjell, og til slutt til en 60-tallshytte 650 meter over havet på en skogkledd plass i Etnedal.

– Jeg likte så godt naturtomten, den er søt. Jeg så potensialet i hvordan hytta kunne bli, alle de morsomme tingene jeg kunne gjøre.

Hytta er på like under 40 kvadratmeter og totalprisen var 525.000 kroner, og hun fikk tilslaget uten budrunde.

Maria forteller at hun maksimalt har brukt 15.000 kroner på inventar og interiør. Det meste har hun fått, laget selv eller kjøpt på Finn.

– Sofaen kostet 200 kroner på Finn, sier hun.

60-TALLSRETRO: Kjøkkeninnredningen er fra da hytta ble bygget. Maria har planer om å bytte den ut, men forhaster seg ikke. Stålbenken later til å kunne vare evig.
60-TALLSRETRO: Kjøkkeninnredningen er fra da hytta ble bygget. Maria har planer om å bytte den ut, men forhaster seg ikke. Stålbenken later til å kunne vare evig. Foto: Niklas Hart
GAMMEL TRAVER: Maria har beholdt den gamle Jøtul-ovnen (modell 4) som fulgte med hytta. Den varmer mindre og forurenser mer enn moderne ovner, men kosefaktoren er det ingenting i veien med.
GAMMEL TRAVER: Maria har beholdt den gamle Jøtul-ovnen (modell 4) som fulgte med hytta. Den varmer mindre og forurenser mer enn moderne ovner, men kosefaktoren er det ingenting i veien med. Foto: Niklas Hart

Nye prosjekter

Hytta var spartansk innredet. Bordet og benken som sto her, var i god stand og kunne fint beholdes, men de hundre spikrene i veggene måtte ut. Så var det å beise. Det var ingen kunst.

Litt verre skulle det bli å snekre om køyesengen til vanlig seng. Noe slikt hadde hun aldri gjort før.

– Det gikk ikke på første forsøk. Det ble skeivt i starten. Jeg måtte kappe og sage mer. Og når du ser nøye, så er det fremdeles ikke perfekt. Men det gjør ikke noe. Det er ikke så viktig at det blir bra, så lenge det er gjort av meg.

Les også: Denne klassiske hytten er en fest innvendig

Nå har Maria gjort hytta til sin egen; den er preget av hennes valg, hennes stil og hennes ting. Det betyr ikke at hun er i mål. Maria beskriver seg som en drømmer.

– Jeg kommer aldri til å bli helt ferdig. Jeg får ikke så mye energi av å sitte stille, jeg kommer alltid til å finne på ting å gjøre. Jeg har kjempelyst til å bygge utover der, mot sør, lage en platting, varmestue, en badestamp ….

HYTTE-HI-FI: Det over ti år gamle kompaktanlegget fyller hytta med 160 watts trøkk. To gamle trekasser gjør nå jobben som hyller.
HYTTE-HI-FI: Det over ti år gamle kompaktanlegget fyller hytta med 160 watts trøkk. To gamle trekasser gjør nå jobben som hyller. Foto: Niklas Hart
DOBBEL FYRING: I det ene kjøkkenhjørnet står en gammel støpejernsovn som gir ekstra varme på kalde vinterdager – og der kaffekannen kan få et oppkok. Noen værbitte planker fungerer nå som sjarmerende vegghyller.
DOBBEL FYRING: I det ene kjøkkenhjørnet står en gammel støpejernsovn som gir ekstra varme på kalde vinterdager – og der kaffekannen kan få et oppkok. Noen værbitte planker fungerer nå som sjarmerende vegghyller. Foto: Niklas Hart

Vil bygge ut selv

Med ett års erfaring i praktiske sysler, øker selvtilliten. Nå tror Maria at hun kommer til å bygge ut hytta på egen hånd.

– Det er kjedelig å bruke fagfolk, jeg gjør det bare dersom det er absolutt nødvendig. Ellers lener jeg meg på faren min, som er skogbruker og altmuligmann.

Selv om Maria har det travelt på hytta, klarer hun også å synke ned i lene­stolen og slappe av, kjenne på gleden og stoltheten over hva hun har fått til så langt. De følelsene deler hun gjerne med andre.

Tonsåsen

Fylke: Oppland

Kommune: Etnedal - se i kart

Høyeste temp. siste år: 27,6

Laveste temp. siste år: – 20,4

Mest nedbør/døgn: 32 mm

– Det har gått opp for meg at det finnes mange der ute som har den samme interessen, og som også ønsker å dele å dele hyttelivet sitt med andre på sosiale medier. Mange er så engasjerte, de deler tips og heier på meg. Og selv gir jeg tips og heier på andre. Alt dette er veldig gøy. Og veldig tidkrevende.

Maria ser ikke for seg at det vil komme noen tv opp hit. Men hun kommer alltid til å være påkoblet.

– Det er ikke skjermfri her, nei. Det er vel heller mer skjermtid enn noen gang.

Hytteliv: Les om hvem som skal arve hytta og flere saker fra hytteliv her

UNG HYTTEEIER: Maria Bruvik Sæther
UNG HYTTEEIER: Maria Bruvik Sæther Foto: Niklas Hart
BEHOLDTE MØBLENE: Spisebordet og sittebenken fulgte med på kjøpet. Maria syntes det var all grunn til å la dem bli med videre.
BEHOLDTE MØBLENE: Spisebordet og sittebenken fulgte med på kjøpet. Maria syntes det var all grunn til å la dem bli med videre. Foto: Niklas Hart
TIDSTYPISK: Fagertun er en typisk 60-tallshytte, med blikktak, stående panel, støpt grunnmur og smårutete vinduer.
TIDSTYPISK: Fagertun er en typisk 60-tallshytte, med blikktak, stående panel, støpt grunnmur og smårutete vinduer. Foto: Niklas Hart
SNØMÅKING: Det er alltid noe som må gjøres på en hytte. Det passer Maria perfekt.
SNØMÅKING: Det er alltid noe som må gjøres på en hytte. Det passer Maria perfekt. Foto: Niklas Hart

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2020, og sist oppdatert 28/01 2020.

Les også