hytte ved sjøen:

Etter at han var med på Farmen, fikk Kim Sondre nok selvtillit til å bygge sin egen hytte i barndommens rike

– For meg er Sandøya nå verdens vakreste paradis.

Kim Sondre har laget kjerra selv. Han elsker å holde på ute. Livet på hytta er en stor kontrast til hverdagen midt i Oslo.
Kim Sondre har laget kjerra selv. Han elsker å holde på ute. Livet på hytta er en stor kontrast til hverdagen midt i Oslo. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Sandøya ligger lavmælt i front av det åpne havet på yttersiden av Lofoten.

Som ved et lykketreff fikk Kim Sondre Hagen Krantz kjøpe en tomt hvor det tidligere har stått en rorbu.

– Selv om jeg er fra Lofoten, og bodde her til jeg var 18 år, hadde jeg aldri vært på Sandøya. For meg er Sandøya nå verdens vakreste paradis, forteller han.

Her har han le for nordavinden, men ikke for sønnavinden. Derfor er hytta bardunert fast i berget.

Se flere bilder av hytta nederst i saken.

Bygget møblene selv

Selve byggingen av hytta tok han seg god tid til. Prosessen varte i fem år, fra han kjøpte tomta i 2010.

– Da jeg var med i tv-programmet Farmen samme år, fikk jeg tro på at jeg kunne bygge en egen hytte. Med meg på laget hadde jeg en dyktig byggmester som hjalp meg. Fordi han heiet på meg, turte jeg å prøve meg frem, forteller Kim Sondre.

Les også: Da Marit overtok farfars hytte, var det på tide med drastiske grep

Torven på taket over inngangspartiet har Kim Sondre lagt selv. Foto Privat
Torven på taket over inngangspartiet har Kim Sondre lagt selv. Foto Privat Foto: Privat

– Jeg er jo ikke snekker, så jeg klarte å feilbestille for mye materialer. I taket på badet har jeg derfor lagt rester av malmfuru fra taket ute, og i gangen har jeg brukt lektere i stedet for panel, ler Kim Sondre.

Kjøkkenbenken støpte han om mange ganger før den satt, og da brukte han sand fra fjæra til sementen.

Snekkergleden har også resultert i møbler som er like særegne som hytta selv. Den store sofaen har han bygget selv, supplert med puter kjøpt via E-bay.

Materialene til spisebordet la Kim Sondre i sjøen i to år mens de var forankret med kjetting. Grunnen var at han ville at de skulle få drivved-effekt. Bordet ble satt inn med grønnsåpe og fløte.

– For å få panelet på veggene til å se gammelt ut, grunnet jeg utvendig kledningen og skvettet på beis i fargen Drivved. Jeg visste ikke at jeg ikke kunne bruke beis på grunning, men effekten ble så kul at jeg fortsatte, forteller Kim Sondre.

Panelet inne er ru, egentlig ment for utvendig bruk.

– Tanta mi sa at jeg ville få problem med å gjøre rent. Som om jeg skal vaske vegger på hytta! I verste fall får jeg bare støvsuge dem, ler Kim Sondre.

Les også: Et gammelt fiskemottak fra 1913 har blitt drømmehytta for storfamilien

Kim Sondre er kokk. Hytta bygget han for å bevise at han kan noe mer enn å lage mat. Kjøkkenbenken har han skjult med en vegg med hyller imot sofaen.
Kim Sondre er kokk. Hytta bygget han for å bevise at han kan noe mer enn å lage mat. Kjøkkenbenken har han skjult med en vegg med hyller imot sofaen. Foto: Kathrine Sørgård

Ville ha knirk i gulvet

Etter oppholdet på Farmen ønsket han seg følelsen av gammelt gulv i hytta.

– Jeg la inn knirk i trappa til andre etasje med vilje. De jeg kjøpte materialer av syntes det var det rareste de hadde hørt om, at jeg ville ha knirk i gulv og trapper, sier han.

Underveis i byggingen hadde han stor glede av å ta med seg mormor Aud dit. Hun døde i 2017, men var engasjert i hytta til det siste.

Byggeår: 2010–2015

Størrelse: 70 m²

Utvendig kledning: Frontex fasadeplater

Tak: Malmfuru

Rominndeling: Entre, kjøkken, stue, bad, tre soverom. 

Fasiliteter: Innlagt vann og strøm. Utekjøkken.

Instagram: @einhagen

Se mer

– Mormor var primus motor, hun kommanderte meg og kostet, mens jeg isolerte. Hun var litt dement, men det var så fint å ha henne med, og hos meg var hun trygg. At hun stilte de samme spørsmålene om og om igjen gjorde meg ingenting, forteller Kim Sondre.

Les også: Se hytta til Johannes Thingnes Bø ved Sjusjøen

Fra terrassen har Kim Sondre utsikt mot Borgvær, som er et historisk egg- og dunvær med en spesiell bebyggelse fra tiden da det var et handelssted der ute.
Fra terrassen har Kim Sondre utsikt mot Borgvær, som er et historisk egg- og dunvær med en spesiell bebyggelse fra tiden da det var et handelssted der ute. Foto: Kathrine Sørgård

– Jeg bygget en egen sofa til mormor, så hun kunne slappe av og se på bålet i peisen og ut mot havet samtidig.

Å kjøre den lange veien til hytta fra Oslo, omtrent 1500 km, går fint, fordi han reiser til et sted som betyr så mye for ham.

Tørkesnoren har han laget selv. Hytta er full av Kim Sondres Petter Smart-påfunn, han fikk mange ideer fra sitt opphold på Farmen i 2010. I andre etasje er en hems.
Tørkesnoren har han laget selv. Hytta er full av Kim Sondres Petter Smart-påfunn, han fikk mange ideer fra sitt opphold på Farmen i 2010. I andre etasje er en hems. Foto: Kathrine Sørgård

– På Farmen fikk jeg forståelse for at alt av gamle gjenstander og redskaper har en historie. Det har jeg tatt med meg til hytta. Her kan jeg fortelle en historie bak både enkle ting, som dynetrekk, og dagligdagse gjenstander jeg har arvet. Her har jeg samlet livet mitt, forteller Kim Sondre.

Han har vært kompromissløs på at han skal ha gode minner knyttet til alt han har på hytta.

– Hytta er Lofoten for meg, den er tilknytningen til hvor jeg kommer fra. Den er et fristed, og viktigst av alt; jeg bygget hytta for å bevise at jeg kunne få det til.

Se flere bilder av hytta under:

Hytta er bygget inn mot et berg slik at den dempes i terrenget. Taket er av malmfuru, som er bedre egnet enn sibirsk lerk for de milde vintrene i Lofoten. Foto Privat
Hytta er bygget inn mot et berg slik at den dempes i terrenget. Taket er av malmfuru, som er bedre egnet enn sibirsk lerk for de milde vintrene i Lofoten. Foto Privat Foto: Privat
Kjøkkenet er komprimert, alt er lett tilgjengelig. Skapfrontene er bygget slik at de går i ett med veggene.
Kjøkkenet er komprimert, alt er lett tilgjengelig. Skapfrontene er bygget slik at de går i ett med veggene. Foto: Kathrine Sørgård
Den fine sjeselongen bygget Kim Sondre til mormoren sin. I veggen, som skjermer av for gangen, har han laget nisjer.
Den fine sjeselongen bygget Kim Sondre til mormoren sin. I veggen, som skjermer av for gangen, har han laget nisjer. Foto: Kathrine Sørgård
Trappen og veggen er selvsnekret. Veggen har han laget av lektere som ble til overs.
Trappen og veggen er selvsnekret. Veggen har han laget av lektere som ble til overs. Foto: Kathrine Sørgård
køyesengGjesterommet er godt utnyttet med tre køyer i ulik høyde. De er plassert i ulike vinkler slik at man får litt følelse av privatliv. Alt har Kim Sondre selv snekret.
køyesengGjesterommet er godt utnyttet med tre køyer i ulik høyde. De er plassert i ulike vinkler slik at man får litt følelse av privatliv. Alt har Kim Sondre selv snekret. Foto: Kathrine Sørgård
Overskuddsmateriale ble brukt til å snekre en sofa for å kunne utnytte plassen maksimalt. Rupanelet på veggene er ment for utendørsbruk, de er grunnet og beiset for at de skal se enda røffere ut. Putene er kjøpt via E-bay. Gulvet er inspirert av et gammelt skolegulv. Bordet er laget av et gammelt understell og en plate.
Overskuddsmateriale ble brukt til å snekre en sofa for å kunne utnytte plassen maksimalt. Rupanelet på veggene er ment for utendørsbruk, de er grunnet og beiset for at de skal se enda røffere ut. Putene er kjøpt via E-bay. Gulvet er inspirert av et gammelt skolegulv. Bordet er laget av et gammelt understell og en plate. Foto: Kathrine Sørgård
Dinglestolene liker Kim Sondre å slappe av i. Han er litt rastløs av seg, og må kunne bevege seg litt for å slappe av. Til stolene har han hengt opp 22 oppheng utendørs og inne i hytta.
Dinglestolene liker Kim Sondre å slappe av i. Han er litt rastløs av seg, og må kunne bevege seg litt for å slappe av. Til stolene har han hengt opp 22 oppheng utendørs og inne i hytta. Foto: Kathrine Sørgård
Mormor Aud var Kim Sondres store støttespiller under byggingen av hytta. Hun var ofte med ut hit, og hadde sine favorittplasser som hun nøt utsikten fra. Det er av de beste hytteminnene Kim Sondre har. Foto Privat
Mormor Aud var Kim Sondres store støttespiller under byggingen av hytta. Hun var ofte med ut hit, og hadde sine favorittplasser som hun nøt utsikten fra. Det er av de beste hytteminnene Kim Sondre har. Foto Privat Foto: Privat
Fra Sandøya er det litt av en utsikt mot Eggum i Lofoten.
Fra Sandøya er det litt av en utsikt mot Eggum i Lofoten. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2021, og sist oppdatert 01/09 2021.

Les også