Camilla og Christians halvmåne-hytte

– Jeg har aldri sett en lignende hytte

– Fasongen på hytta er absolutt spesiell og annerledes, sier hytteeier Camilla. Her er det få rette vinkler, men en god planløsning. Hytta ligger idyllisk til i Tisleidalen ved Golsfjellet. – Her er det så herlig å våkne til lyden av elva istedet for av søppelbilen hjemme i Oslo! sier Camilla.

SPESIELL HYTTE: I skogen ved elva ligger hytta til Camilla Wilkens, mannen Christian Henschien og barna. Den har en fasong som ikke ligner så mange andre hytter.
SPESIELL HYTTE: I skogen ved elva ligger hytta til Camilla Wilkens, mannen Christian Henschien og barna. Den har en fasong som ikke ligner så mange andre hytter. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

I Tisleidalen ved Golsfjellet har Camilla Wilkens, mannen Christian Henschien og deres tre sønne Max (8), Scott (12) og Fabian (26) funnet sitt hytteparadis. Og ei hytte litt utenom det vanlige. Den har nemlig fasong nærmest som en halvmåne.

– Hytta ble bygget i 1999 av en lokal snekker, som var spesielt god på å bygge i denne formen for laftet teknikk, forteller Camilla.

– Fasongen ble nok utarbeidet sammen med de forrige eierne.

Hytta har et bruttoareal på 141 m² , og i tillegg til gang, stue, kjøkken, bad, badstue, vaskerom, er det plass til hele fem soverom og hems.

Mange sengeplasser

– Jeg elsker planløsningen, sier Camilla.

– Spesielt det at hytta er på ett plan. Supert med to stuer og med skyvedør inn til TV-stue, der barna kan se film og spille. og med 5 soverom og hemser har vi mange sengeplasser og kan samle familie og venner.

PLANTEGNING: Her ser man bedre hvordan hytta er bygget som en halvmåne., og at det er få rette vinkler.
PLANTEGNING: Her ser man bedre hvordan hytta er bygget som en halvmåne., og at det er få rette vinkler. Foto: Jo Sjølie / Lyng Arkitekter

Hytta har for øvrig innlagt vann og strøm.

Siden hytta er bygget i vinkler, får den denne særegne formen. På taket er det torv, og den har utvendig kledning av villmarkspanel.

HYTTEKOS: Camilla, Christina og sønnen Fabian Wilkens Solheim (foran), som er profesjonell alpinist og er på landslaget, slapper av i den fine, lille uteplassen, som er trukket inn i hyttekroppen slik at den er under tak.
HYTTEKOS: Camilla, Christina og sønnen Fabian Wilkens Solheim (foran), som er profesjonell alpinist og er på landslaget, slapper av i den fine, lille uteplassen, som er trukket inn i hyttekroppen slik at den er under tak. Foto: Kathrine Sørgård

En annen ting som gjør at hytta skiller seg litt ut, er at det er brukt grovt villmarkspanel også på veggene innvendig. Familien synes det er litt uvant, men de liker det.

VELKKOMMEN INN: På veggene er det villmarkspanel, og ovnen, som er langt eldre enn hytta, gir god varme. Fotografiet på veggen viser eldstesønnen Fabian i aksjon i alpinløypa.
VELKKOMMEN INN: På veggene er det villmarkspanel, og ovnen, som er langt eldre enn hytta, gir god varme. Fotografiet på veggen viser eldstesønnen Fabian i aksjon i alpinløypa. Foto: Kathrine Sørgård
LUFTIG OG SOLID: Takhøyden gir en herlig følelse. Bæringen er noe for seg selv. Tenk alt arbeidet som ligger bak i det å få på plass disse store tømmerstokkene.
LUFTIG OG SOLID: Takhøyden gir en herlig følelse. Bæringen er noe for seg selv. Tenk alt arbeidet som ligger bak i det å få på plass disse store tømmerstokkene. Foto: Kathrine Sørgård

At det er annerledes på hytta, markerer godt skillet mellom hverdag og fritid.

Les også: Bestemors seter ble ny:«Dette skulle Anna ha sett!»

Elvesus og barndomsminner

– Her er det så herlig å våkne til lyden av elva, i stedet for av søppelbilen hjemme i Oslo! mener Camilla.

Hytta ligger på 795 meter over havet i Nord-Aurdal kommune. Tisleidalen ved Golsfjellet er både ei bygd og et lite dalføre.

NATURSKJØNT: Hytta ligger ved elva Tisleia, som barna liker å fiske i.
NATURSKJØNT: Hytta ligger ved elva Tisleia, som barna liker å fiske i. Foto: Privat

Det lavmælte terrenget med en fiskerik elv er familien er blitt veldig glad i.

– Her i Tisleidalen har jeg tilbrakt tid helt siden jeg var 16 år. Min venninnes farfar hadde hytte ved elva Tisleia. Da vi oppdaget denne hytta, så jeg at den ligger ved den samme elva, forteller Camilla.

GYLLEN GLØD: Den naturelle fargen slapper familien godt av i, den gir en helt annen atmosfære enn hjemme. Og i den store sofaen er det plass til alle.
GYLLEN GLØD: Den naturelle fargen slapper familien godt av i, den gir en helt annen atmosfære enn hjemme. Og i den store sofaen er det plass til alle. Foto: Kathrine Sørgård
SKJERMTID: Godt å slappe av i sofaen etter lange påskedager ute.
SKJERMTID: Godt å slappe av i sofaen etter lange påskedager ute. Foto: Privat
DISKRET PÅSKEPYNT: Alt må ikke være knall gult til påske. Camilla falt for denne kransen i tørket lin, som har en mer diskret gulfarge.
DISKRET PÅSKEPYNT: Alt må ikke være knall gult til påske. Camilla falt for denne kransen i tørket lin, som har en mer diskret gulfarge. Foto: Kathrine Sørgård

Sammen med mannen Christian måtte hun strekke seg ganske langt for at akkurat den hytta skulle bli deres.

– Egentlig er vi svært fornuftige økonomisk, men vi måtte kjøre på i budrundene. Det var flere som så de fine mulighetene her.

Katten Wiggo er, som så mye ellers i hytta, funnet via finn.no.

SAMLINGSSTED: Kjøkkenet ble bygget av samme snekker som byde hytta. Det blir nok malt med tiden, men det er ingen hast, for kvaliteten er så god.
SAMLINGSSTED: Kjøkkenet ble bygget av samme snekker som byde hytta. Det blir nok malt med tiden, men det er ingen hast, for kvaliteten er så god. Foto: Kathrine Sørgård

Og mens mange gjerne tar med seg det de har til overs til hytta, har Camilla gjort det motsatte. I stuen hjemme er spisebordet et enkelt hagebord som skjules av en duk.

For på hytta har hun tatt med stasbordet, et gammelt bord, med patina og en stor plate som mange kan samles rundt.

BRUKTKUPP: Bordet ble kjøpt for 10 år siden og er tatt med hjemmefra. Den gamle slagbenken, teppet og stolene fra Ellos ble kjøpt via Finn.
BRUKTKUPP: Bordet ble kjøpt for 10 år siden og er tatt med hjemmefra. Den gamle slagbenken, teppet og stolene fra Ellos ble kjøpt via Finn. Foto: Kathrine Sørgård
HØRER MED: Katten Wiggo er alltid med på hytta.
HØRER MED: Katten Wiggo er alltid med på hytta. Foto: Kathrine Sørgård

– Ellers bruker vi mye av det som var her da vi kjøpte hytta. Som kjøkkenet, det hadde jeg vel aldri valgt selv, men det er i heltre og det fungerer.

Camilla bruker gjerne god tid på å finne det hun liker. Selv om hun jobber med interiør, er hun ikke opptatt av at alt skal være nytt. Peisen beholder de, selv om hun synes den er stor og massiv.

PEISKOS: Siden peisen er så stor, gir den ekstra sitteplasser.
PEISKOS: Siden peisen er så stor, gir den ekstra sitteplasser. Foto: Kathrine Sørgård

– Dette beistet av en peis kommer nok til å få et lite løft etter hvert, ved at vi maler, helsparkler eller kler den med stein. Men jeg liker den godt som romdeler.

Selve ovnen varmer skikkelig opp, noe de synes er deilig etter lange påskedager ute.

KOSEKROKEN: I et hjørne bak peisen ligger denne fine hulen. Barna elsker å slappe av her, hvor de kan være sosiale samtidig.
KOSEKROKEN: I et hjørne bak peisen ligger denne fine hulen. Barna elsker å slappe av her, hvor de kan være sosiale samtidig. Foto: Kathrine Sørgård

Etter at de overtok hytta, har Camilla fått sans for messing, som var mer populært for flere tiår siden.

Les også (+): Kan hunden utestenges fra hytta?

VESLESTUA FØR: Slik så den ut før den ble pusset opp med enkle midler.
VESLESTUA FØR: Slik så den ut før den ble pusset opp med enkle midler. Foto: Privat
VESLESTUA ETTER: Sitteputene er trukket med et laken fra Kid, og putetrekkene er fra Home & Cottage. Speilet og lampen er kjøpt via Finn.
VESLESTUA ETTER: Sitteputene er trukket med et laken fra Kid, og putetrekkene er fra Home & Cottage. Speilet og lampen er kjøpt via Finn. Foto: Kathrine Sørgård

– Jeg har tatt med til hytta noe av messingen som mamma ikke bruker. Her passer det godt. Vi har beholdt de naturelle veggene, og trives med det naturlige uttrykket.

Les også: Bålkos på hytta med hjemmesnekrede utemøbler

MANGE SOVEPLASSER: Hytta har fem soverom. Dette er ett av barnerommene.
MANGE SOVEPLASSER: Hytta har fem soverom. Dette er ett av barnerommene. Foto: Kathrine Sørgård
GOD MORGEN: Å våkne til lyden av elva som renner forbi, synes Camilla er langt bedre enn å våkne av søppelbilen hjemme. Sengen fra Ikea er kjøpt via Finn.
GOD MORGEN: Å våkne til lyden av elva som renner forbi, synes Camilla er langt bedre enn å våkne av søppelbilen hjemme. Sengen fra Ikea er kjøpt via Finn. Foto: Kathrine Sørgård
PÅ BADET: Badet er som det var, enn så lenge. Muligens finner Camilla på noen sprell her. Badstua ligger til venstre, og boden til høyre.
PÅ BADET: Badet er som det var, enn så lenge. Muligens finner Camilla på noen sprell her. Badstua ligger til venstre, og boden til høyre. Foto: Kathrine Sørgård
INN I VARMEN: En badstue er god å ha etter kalde og lange dager ute.
INN I VARMEN: En badstue er god å ha etter kalde og lange dager ute. Foto: Kathrine Sørgård

Fart på flatmark

Selv om hytta ligger på flat mark, klarer familien likevel å få til litt fart og spenning. Mens storebror Fabian, som er en profesjonell alpinist, stødig passer på, tar brødrene fart fra en bakke laget av snø som er spadd av taket.

FRI FLYT: Selv om hytta ligger på flat mark og barna liker fart og spenning, har de funnet en løsning. I påskeferien kan de utfolde seg i en selvlaget løype med hopp.
FRI FLYT: Selv om hytta ligger på flat mark og barna liker fart og spenning, har de funnet en løsning. I påskeferien kan de utfolde seg i en selvlaget løype med hopp. Foto: Kathrine Sørgård

Rammen til et fotballmål er frosset fast i bakken, det er blitt til en «rail» som det er perfekt å trikse på. Dermed får gutta brent av litt krutt før de samles til påskekos rundt bålpanna.

– Påske er best! Vi feirer de fleste høytidene på hytta, og da må katten også være med, forteller Camilla.

PUSTEPAUSE: Selv om familien er svært aktive i påskeferien, liker de å nyte øyeblikket og bare slappe av litt også.
PUSTEPAUSE: Selv om familien er svært aktive i påskeferien, liker de å nyte øyeblikket og bare slappe av litt også. Foto: Kathrine Sørgård
TIL SKIENE: Det smarte opphenget fulgte med hytta.
TIL SKIENE: Det smarte opphenget fulgte med hytta. Foto: Kathrine Sørgård

– Påskeaften er det felles skirenn med alle hyttenaboene på myra bak hytta. Et hyggelig opplegg for store og små. Vi går to runder hver på idealtid, så her kan alle vinne. Og det er premier til alle barna, solbærtoddy og appelsiner.

GOD STEMNING: Brødrene Max, Fabian og Scott er også blitt glad i hytta, som de bruker mye. Foto: Privat
GOD STEMNING: Brødrene Max, Fabian og Scott er også blitt glad i hytta, som de bruker mye. Foto: Privat Foto: Privat
ISBADER: Å bade i elva Tisleia, er blitt en tradisjon.
ISBADER: Å bade i elva Tisleia, er blitt en tradisjon. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2024.

Les også