Liten hytte

Jan Inge var skeptisk til å kjøpe den lille hytta. Da han og Maria så den vakre utsikten, var begge solgt

Paret bestemte seg for å leie hytta i ett år før du eventuelt skulle kjøpe. Kun 3 måneder senere, kjøpte de hytta. Hyttelivet ble alt de drømte om, og litt til.

NATUROPPLEVELSER PÅ HYTTA: Maria og Jan-Inge går lange turer ved fjorden, og på toppturer i området. Hyttelivet ble akkurat så fint som de hadde håpet på, og faktisk enda bedre.
NATUROPPLEVELSER PÅ HYTTA: Maria og Jan-Inge går lange turer ved fjorden, og på toppturer i området. Hyttelivet ble akkurat så fint som de hadde håpet på, og faktisk enda bedre. Foto: Ragnar Hartvig
Sist oppdatert

Maria og Jan-Inge Rauan fra Larvik hadde lenge drømt om hytte på fjellet.

Da Maria kom over en annonse om
åremålsleie i Nisser Hyttegrend, var Jan-Inge litt skeptisk på grunn av hyttas beskjedne størrelse på 50 kvadratmeter.

Men da han kom inn og så potensialet, utsikten til innsjøen, og alle turmulighetene i området, var han med.

At hytta hadde innlagt vann og strøm, var også avgjørende. Paret bestemte seg for å leie i ett års tid for å finne ut om hyttelivet var noe for dem, men allerede etter tre måneder var det bestemt. De ville eie hytta selv.

Hytta ligger 50 meter fra vannet, med en magisk utsikt over innsjøen. Ferdighytta har store vinduer og god takhøyde.

Dagslyset flommer inn i kjøkken og stue, og gir følelsen av en stor hytte på få kvadratmeter. Hemsen benyttes som soverom til gjester.

Jan-Inge jobber til daglig som håndverker, og hadde derfor ikke lyst på et stort oppussingsprosjekt. De var allikevel enige om at de ville gi hytta et personlig preg.

Maria har interiør som hobby, og Jan-Inge kan snekre. Sammen er de et godt team.

– Vi har heldigvis lik smak, sier Maria, som henter mye inspirasjon fra TV-programmet Eventyrlig oppussing.

Med enkle midler har de forvandlet hytta til et lunt og koselig samlingssted.

Les også: Hyttereglene til Lene og Halvor er hellige

STOR PLATTING: På den store plattingen står flere ulike sittegrupper, slik at familien kan flytte seg etter sola eller skyggen i sommermånedene.
STOR PLATTING: På den store plattingen står flere ulike sittegrupper, slik at familien kan flytte seg etter sola eller skyggen i sommermånedene. Foto: Ragnar Hartvig
FJORDUTSIKT: : Hytta er beiset i fargen Corvus black/4116 S9000-N, og ligger naturskjønt til med strand, fjord og fjell i umiddelbar nærhet. Møblene på plattingen har snekkerkyndige Jan-Inge laget.
FJORDUTSIKT: : Hytta er beiset i fargen Corvus black/4116 S9000-N, og ligger naturskjønt til med strand, fjord og fjell i umiddelbar nærhet. Møblene på plattingen har snekkerkyndige Jan-Inge laget. Foto: Ragnar Hartvig

Hyttetype: Smarte 50 ferdighytte.

Byggeår: 2014

Størrelse: 50 m², anneks 15 m²

Utvendig kledning: Stående reisverk.

Tak: Shingel

Rominndeling: Inngangsparti, to soverom, stue med åpen kjøkkenløsning, hems og anneks.

Fasiliteter: Innlagt vann og strøm og måkt vei helt frem til hytta om vinteren.

Instagram: @marias_fristed

Fjone

Høyde over havet: 200 meter

Kommune: Nissedal

Fylke: Vestfold og Telemark

Se mer

Liten hytte, stor terrasse

I 2021 beiset paret hytta sort utvendig, og selv om innearealet ikke måler så mange kvadrat, har terrassen med Jan-Inges kyndige hender blitt tre ganger så stor som den opprinnelig var.

HYTTEKOS: Hunden Melvin koser seg på hytta sammen med Maria og Jan-Inge.
HYTTEKOS: Hunden Melvin koser seg på hytta sammen med Maria og Jan-Inge. Foto: Ragnar Hartvig
<b>HEMS:</b> Hytta har en hems som benyttes til ekstra overnattingsplasser ved behov. Fra stua ser vi inn i de to soverommene. Den frittstående ovnen varmer godt på kjølige dager. Vitrineskapet er kjøpt hos Ikea.
HEMS: Hytta har en hems som benyttes til ekstra overnattingsplasser ved behov. Fra stua ser vi inn i de to soverommene. Den frittstående ovnen varmer godt på kjølige dager. Vitrineskapet er kjøpt hos Ikea. Foto: Ragnar Hartvig

– Vi ville bort fra det lyse treverket inne, og malte veggene i fargen Sjøsand. Taket har vi hvitlasert for å beholde følelsen av den gode takhøyden.

Mange av møblene har paret kjøpt brukt, men sengene med de praktiske skuffene under, har Jan-Inge laget.

Ekteparet trives i hverandres selskap.

– Etter mange år med aktive barn, fulltidsjobber og hverdagsmas, er livet blitt roligere, og vi har fått tilbake kjærestetiden. Hyttelivet ble ikke bare det vi drømte om, det ble mye bedre, sier Maria.

Nå nyter de livet på hytta, og tiden med hverandre.

De liker å stå opp tidlig for å få med seg soloppgangen, en kopp god kaffe, og planlegge dagens tur.

<b>HUNDEKOS:</b> På den store plattingen utenfor hytta står et bord med sittebenker som Jan-Inge har laget. Maria, Jan Inge og hunden Melvin koser seg både innen- og utendørs når de har fri, og kan nyte det gode livet på hytta.
HUNDEKOS: På den store plattingen utenfor hytta står et bord med sittebenker som Jan-Inge har laget. Maria, Jan Inge og hunden Melvin koser seg både innen- og utendørs når de har fri, og kan nyte det gode livet på hytta. Foto: Ragnar Hartvig

Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

Naturopplevelser på hytta

Sammen bader de i Nisser på sommeren, og om høsten plukker de bær. Området er ikke så snørikt, men det er ikke så farlig for paret, som helst går turer på bena med hunden Melvin som hyggelig selskap.

Kommunen har 40 topper og merkede løyper i naturskjønne omgivelser.

– Vi har besteget den majestetiske toppen Hægefjell mange ganger. Den formidable utsikten over fjellheimen gir den beste følelsen i verden.

OVERSIKT: Jan-Inge studerer fjorden i kikkerten.
OVERSIKT: Jan-Inge studerer fjorden i kikkerten. Foto: Ragnar Hartvig

Hytteeierne forteller om et yrende dyreliv.

– Vi har sett både elg og reinsdyr, forteller Jan-Inge, som også liker å fiske i området. Det er ikke så farlig med fangsten, naturopplevelsen er viktigst.

Paret har ofte vennebesøk, med god mat og lange og hyggelige stunder rundt spisebordet. I påsken kommer de tre voksne barna med kjærester til Nissedal for å nyte hytte- og familielivet.

I 2016 satt Jan-Inge opp et anneks på 15 kvadratmeter tiltenkt parets yngste sønn, Tinius (14).

Men selv om hans egen lille hytte til og med hadde TV, ville tenåringen heller være sammen med foreldrene i hovedhytta. Kanskje blir annekset et soverom til foreldrene i stedet.

– De store vinduene med utsikten til vannet gjør dette rommet til et drømmested å våkne opp i.

Se flere bilder under:

<b>GOD SOVEKROK:</b> Jan-Inge har laget sengen i parets eget soverom. Her er sengen redd med rutete flanellssengetøy fra Halvor Bakkes kolleksjon. Nattbordet er fra Ikea.
GOD SOVEKROK: Jan-Inge har laget sengen i parets eget soverom. Her er sengen redd med rutete flanellssengetøy fra Halvor Bakkes kolleksjon. Nattbordet er fra Ikea. Foto: Ragnar Hartvig
<b>GANG:</b> I gangen står en høy kommode fra Ikea, knaggrekke og skohyller. En treplate er montert høyt oppe på veggen med oppheng og plass til votter, luer og annet.
GANG: I gangen står en høy kommode fra Ikea, knaggrekke og skohyller. En treplate er montert høyt oppe på veggen med oppheng og plass til votter, luer og annet. Foto: Ragnar Hartvig
<b>MATSTASJON:</b> Kjøkkeninnredningen fra Epox/Elkjøp er plassert i et hjørne av stuen. En plate i herdet glass beskytter treveggen bak komfyrtoppen mot sprut.
MATSTASJON: Kjøkkeninnredningen fra Epox/Elkjøp er plassert i et hjørne av stuen. En plate i herdet glass beskytter treveggen bak komfyrtoppen mot sprut. Foto: Ragnar Hartvig
<b>HYGGE:</b> Maria og Melvin koser seg på benken i spisestuen.
HYGGE: Maria og Melvin koser seg på benken i spisestuen. Foto: Ragnar Hartvig
<b>SPISEKROK:</b> Paret trives godt i hytta på Fjone. Spisestuen er møblert med bord fra Scan Pro interiør, og stoler fra Novasolo. Lampen i taket er kjøpt hos Lampeland, og gulvteppet er fra Skeidar.
SPISEKROK: Paret trives godt i hytta på Fjone. Spisestuen er møblert med bord fra Scan Pro interiør, og stoler fra Novasolo. Lampen i taket er kjøpt hos Lampeland, og gulvteppet er fra Skeidar. Foto: Ragnar Hartvig
<b>LUNT:</b> Sofakroken er koselig med fine puter, tekstiler, og et stort og flott gulvteppe fra Novasolo. Bildet på veggen er fra Bohus. Det heklede teppet har Maria fått i gave av sin søster.
LUNT: Sofakroken er koselig med fine puter, tekstiler, og et stort og flott gulvteppe fra Novasolo. Bildet på veggen er fra Bohus. Det heklede teppet har Maria fått i gave av sin søster. Foto: Ragnar Hartvig
<b>UFORANDRET:</b> Hyttebadet brukes som det var da paret overtok hytta, men med dusj, vask og vaskemaskin har familien alt de trenger foreløpig.
UFORANDRET: Hyttebadet brukes som det var da paret overtok hytta, men med dusj, vask og vaskemaskin har familien alt de trenger foreløpig. Foto: Ragnar Hartvig

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2023, og sist oppdatert 08/10 2023.

Les også