Hellige hytteregler

Hyttereglene til Lene og Halvor er hellige

Lene og Halvor bor tett på familie og slekt på hytta og har derfor innført drøssevis av uskrevne regler.

<b>HISTORIE I VEGGENE:</b> I hytta og i området rundt har det vært bosetting tilbake til 1700-tallet, kanskje enda tidligere.
HISTORIE I VEGGENE: I hytta og i området rundt har det vært bosetting tilbake til 1700-tallet, kanskje enda tidligere. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
Publisert

Bare noen små barbente skritt unna vannkanten, ligger sommerhuset til Lene og Halvor.

Lene forsvinner mellom tunge, fyldige syringreiner på den lille stien mot hytta. Måken som nettopp har bygd rede i den gamle trestubben rett ovenfor hytta, flakser nervøst over oss.

På plattingen har eierne fantastisk utsikt over sjøen, og sol nesten til den går ned.

– Her tilbringer vi ofte hele dagen med gode måltider, lek i vannet og båtturer. Alt som er sommerferie for oss, sier Lene.

Faren til Halvor anskaffet stedet som feriebolig til ansatte i firmaet sitt på slutten av 1960-tallet.

Firmaet og hytta skulle selges videre i 1990, og da åpnet det seg en mulighet.

Lene foreslo at hun og Halvor kunne kjøpe hytta, sammen med søsteren hans, og slik ble det.

– Det er jeg veldig glad for i dag. Da vi skulle trekke om hvem av oss som skulle få hvilken etasje, hadde søsteren min mest lyst på den oppe og vi den nede, forteller Halvor.

Trekningen gikk i alles favør, og sommeren 1991 var hytteeiernes første sommer på Strengereid.

Les også: Da Elin og Henning pusset opp familiehytta, oppdaget de en 130 år gammel beskjed

HISTORIE: Det er veldig mye i historie i veggene på hytta, og i området rundt. Det har vært bosetning her tilbake til 1700-tallet, kanskje enda tidligere.
HISTORIE: Det er veldig mye i historie i veggene på hytta, og i området rundt. Det har vært bosetning her tilbake til 1700-tallet, kanskje enda tidligere. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
<b>I SKYGGEN AV SYRINENE:</b> På denne koselige plassen er det deilig å ta en pause.
I SKYGGEN AV SYRINENE: På denne koselige plassen er det deilig å ta en pause. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Byggeår: I perioden ca. 1750–1870.

Størrelse: ca. 130 m²

Utvendig kledning: Stående kledning

Tak: Saltak med arker. Rød teglstein.

Rominndeling: Fire soverom, to stuer kjøkken og bad.

Fasiliteter: Bad/vaskerom og kjøkken, internett.

Instagram: @leneberghanssen @millemoiinterior

Strengereid

Høyde over havet: 2 meter

Kommune: Arendal

Fylke: Agder

Se mer

Hytteregler

Nå har søsteren til Halvor overlevert hytta videre til neste generasjon.

Det blir derfor liv i leiren når parets døtre Hannah og Kaia kommer på besøk, og niesen til Halvor med sin familie installerer seg i andre etasje.

Noen vennepar kommer gjerne på overnatting, og hyttenaboene stikker ofte innom på en kaffe.

– Selv om stedet er et fritidssameie med to boenheter, bor vi så tett på hverandre at det finnes mange uskrevne regler som alle må lære seg, sier Halvor.

<b>NATURLIG SAMLINGSPLASS:</b> Området ved plattingen med flere ulike sittegrupper hørte opprinnelig ikke til hytta, men Lene og Halvor er glade de fikk kjøpt denne verdifulle delen av tomten. 
NATURLIG SAMLINGSPLASS: Området ved plattingen med flere ulike sittegrupper hørte opprinnelig ikke til hytta, men Lene og Halvor er glade de fikk kjøpt denne verdifulle delen av tomten.  Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Paret innrømmer at det ikke bare er enkelt å komme inn som svigerbarn og lære seg regelverket.

– Vi tar det litt etter litt for ikke å skremme dem bort, smiler Lene.

Alt av det årlige vedlikeholdet på hytta skal gjøres før sankthansaften. Etter det er det ferie og avslapping.

Er dørene lukket, vil man være litt i fred. Sitter man ute foran hytta med kaffen, er man åpen for besøk.

I tillegg må alle småbarn ha på vest for å få lov å gå ned til vannet eller på brygga hvis de ikke kan svømme.

Når barna klarer å svømme helt inn til stranden fra ytterst på den lange brygga uten hjelpemidler, er testen bestått. Først da er vesten valgfri.

– Det tilkommer stadig noen nye regler også, innrømmer Halvor.

<b>EGEN STRAND:</b> Halvor søkte om å få lov til å anlegge en strand her, så lenge de sto for vedlikeholdet. Nå gleder den lille flekken mange små og store.
EGEN STRAND: Halvor søkte om å få lov til å anlegge en strand her, så lenge de sto for vedlikeholdet. Nå gleder den lille flekken mange små og store. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Les også (+): Test av skalljakker – det dyreste er ofte det beste

Sjørøverleir

Familiens ferieparadis var tidligere en viktig handelsplass der dampbåtene kom inn. Benken på soverommet i hytta har stått i den lokale landhandelen.

– Det var nok jugekrakken til de gamle karene, forteller Lene.

Hytta er nydelig innredet i lyse tekstiler, en blanding av bruktkupp, design, kreative detaljer og produkter fra interiørbutikken Mille Moi, som Lene er deleier i.

<b>GJESTEROM 2:</b> Lene syns det er viktig med oppredde senger, og prøver å holde det ryddig, selv om hytta er full av gjester. 
GJESTEROM 2: Lene syns det er viktig med oppredde senger, og prøver å holde det ryddig, selv om hytta er full av gjester.  Foto: Lise M Stang-Jacobsen
<b>SOVEROM:</b> Soverommet til Lene og Halvor ligger rett ved siden av kjøkkenet. Alle rommene i hytta ligger etter hverandre, så paret må tåle at andre gjester må gå gjennom soverommet deres for å komme til kjøkken og stue.
SOVEROM: Soverommet til Lene og Halvor ligger rett ved siden av kjøkkenet. Alle rommene i hytta ligger etter hverandre, så paret må tåle at andre gjester må gå gjennom soverommet deres for å komme til kjøkken og stue. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Sengene er innbydende oppredd og putene luftige.

– Men om sommeren når hytta fylles opp av stort og smått, bager og våte håndklær, da er det ikke alltid like idyllisk, ler Lene.

– Vi kaller det «sjørøverleir», og vi elsker det!

Lene er veldig glad i besøk, men trenger også en «time out» iblant. Da pusler og pynter hun i fred, før kaffekoppen nytes med vakker utsikt.

Se flere bilder under:

<b>DRØMMEPLASSEN:</b> Lene og Halvor elsker å sitte her og se utover havet og båtlivet.
DRØMMEPLASSEN: Lene og Halvor elsker å sitte her og se utover havet og båtlivet. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
SIDEBORD: !En plassbygget sofa med masse puter er deilig å slappe av i. Et morsomt sidebord er laget av trestokker.
SIDEBORD: !En plassbygget sofa med masse puter er deilig å slappe av i. Et morsomt sidebord er laget av trestokker. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
<b>FIN KONTRAST:</b> På kjøkkenet er det en blanding av nye og gamle møbler. Det gamle klaffebordet ser sjarmerende velbrukt ut.
FIN KONTRAST: På kjøkkenet er det en blanding av nye og gamle møbler. Det gamle klaffebordet ser sjarmerende velbrukt ut. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
BLOMSTER: Lene har plukket inn masse syriner fra hagen for å lage flere buketter. Det gir hytta en himmelsk duft.
BLOMSTER: Lene har plukket inn masse syriner fra hagen for å lage flere buketter. Det gir hytta en himmelsk duft. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
<b>LYS STEMNING:</b> Den hvite sofaen er fra Ikea, mens pynteting og tekstiler er fra Mille Moi. Her er det nydelig utsikt ned mot vannet.
LYS STEMNING: Den hvite sofaen er fra Ikea, mens pynteting og tekstiler er fra Mille Moi. Her er det nydelig utsikt ned mot vannet. Foto: Lise M Stang-Jacobsen
<b>SOM ET BLANKT LERRET:</b> Fargen Letthet fra Jotun er brukt på veggene i stua. Lene liker at de har en lys base på hytta, så hun kan pynte opp med kontraster i form av rustikke og litt røffe elementer.
SOM ET BLANKT LERRET: Fargen Letthet fra Jotun er brukt på veggene i stua. Lene liker at de har en lys base på hytta, så hun kan pynte opp med kontraster i form av rustikke og litt røffe elementer. Foto: Lise M Stang-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2023.

Les også