Hytte ved Ulvikfjorden

Oser av bonderomantikk: Den eldste delen av Bittens hytte er nærmere 250 år gammel

Bitten Krogstad har tilbrakt mesteparten av sine somre på familiehytta ved Ulvikfjorden, helt innerst i Hardangerfjorden

<b>FAMILIEHYTTE</b>: Hytta har vært Bittens foreldres andre hjem om sommeren. De eier den fortsatt, og bruker den flittig. Da Bittens eldre søster kjøpte et eget sted i samme bygd, ble familien enig om at det var Bitten som skulle overta familiehytta.
FAMILIEHYTTE: Hytta har vært Bittens foreldres andre hjem om sommeren. De eier den fortsatt, og bruker den flittig. Da Bittens eldre søster kjøpte et eget sted i samme bygd, ble familien enig om at det var Bitten som skulle overta familiehytta. Foto: Marianne Wie
Publisert

Hytta er et tidligere kårhus. Den ligger litt opp i fjellskråningen over den lille fruktbygda Ulvik.

– Her føles det alltid litt mildere enn i Bergen om sommeren. Å være omgitt av høye fjell i innlandet gjør Ulvik til en lun gryte som er perfekt for frukt-
dyrking, sier Bitten Krogstad.

Hun trives godt med hagearbeid. Fargerike blomster fyller krukker og bed, mens de gamle rosebuskene, frukttrærne og bærbuskene har stått her siden besteforeldrene hennes kjøpte stedet på 1950-tallet.

Les også: På 1980-tallet gikk paret langs landeveien. De syntes begge synd i det forfalne huset. I dag er huset blitt deres livsprosjekt

Bonderomantikk

Bittens mormor hadde tilknytning til bygda fra da hun selv var liten.

Foreldrene hennes leide et sted helt nede ved fjorden hvor de tilbrakte somrene med sine åtte barn. Derfor var det ikke tilfeldig at det var i Ulvik besteforeldrene til Bitten ville finne seg sitt eget sted.

– I første omgang leide de hytta, men slo til da de fikk tilbud om å kjøpe den. Da de overtok den, var den noe mindre enn det den er i dag. De bygget på litt etter hvert, forteller Bitten.

Byggeår: Den eldste delen av hytta er 250 år gammel. Nybygget er fra 1970-tallet.

Størrelse: ca. 80 m²

Utvendig kledning: Beiset tømmer

Tak: Skifer

Rominndeling: Stue, kjøkken, bad, gang, ett soverom nede, to soverom oppe. Uthus med dobbeltseng. Anneks med mulighet for to soveplasser. 11 sengeplasser til sammen.

Fasiliteter: Vann. Strøm. Dusj og toalett.

Se mer
<b>HAGEN</b>: I hagen vokser det både rabarbra, urter, moreller og epler. Bitten elsker å klippe plenen, men er ikke like glad i å luke ugress.
HAGEN: I hagen vokser det både rabarbra, urter, moreller og epler. Bitten elsker å klippe plenen, men er ikke like glad i å luke ugress. Foto: Marianne Wie
<b>INNGANG</b>: Reinsdyrskinn, redskaper fra svunne tider og rosemalt tømmer i gangen ønsker familien velkommen etter en to timers biltur over fjellet, gjennom utallige tunneler og langs langstrakte vestlandsfjorder.
INNGANG: Reinsdyrskinn, redskaper fra svunne tider og rosemalt tømmer i gangen ønsker familien velkommen etter en to timers biltur over fjellet, gjennom utallige tunneler og langs langstrakte vestlandsfjorder. Foto: Marianne Wie

Den eldste delen av hytta er nærmere 250 år gammel. Tømmerveggene og de rosemalte dørene på kjøkkenet og i gangen oser av bonderomantikk.

Selve hovedhuset besto av det som nå er gang, kjøkken og soverom. Stuen ble bygget på en gang på 1970-tallet.

<b>STUEN</b>: Stuen har vevde tepper på både gulv og vegger. Veggplatene er ubehandlet. Den gamle kisten og hjørneskapet fulgte med kårhuset da besteforeldrene til Bitten kjøpte det.
STUEN: Stuen har vevde tepper på både gulv og vegger. Veggplatene er ubehandlet. Den gamle kisten og hjørneskapet fulgte med kårhuset da besteforeldrene til Bitten kjøpte det. Foto: Marianne Wie
<b>UTHUS</b>: Uthuset ble bygget av Bittens far en gang på 1990-tallet for å få sengeplass til flere. Den overbygde altanen er en fin grillplass, selv om det regner. Verktøy og utstyr har faste plasser i innebygde skap.
UTHUS: Uthuset ble bygget av Bittens far en gang på 1990-tallet for å få sengeplass til flere. Den overbygde altanen er en fin grillplass, selv om det regner. Verktøy og utstyr har faste plasser i innebygde skap. Foto: Marianne Wie

Vann ble først innlagt i 1991, og Bitten har gode barndomsminner fra tiden da de måtte koke brønnvann for å ta oppvasken, og da de fikk vaske håret én gang i uken i en balje på tunet. Drikkevann ble hentet i store plastdunker nede på kirkegården.

– Vi åpner hytta til påske hvert år, uansett når påsken faller, og stenger igjen en gang ut i oktober. Vannet må være stengt før den første frosten kommer, da rørene ligger over bakken, men under hytta.

Les også: (+) Hvem har egentlig ansvaret for vedlikehold og faste utgifter i hytter som blir brukt av flere generasjoner?

På topptur

Bitten er glad i å gå i fjellet, og for henne er dette det perfekte stedet å være når Vestlandet viser seg fra sin beste side.

– Den eneste ulempen er at alle turer starter med en god oppoverbakke. Men når vi kommer til topps, er utsikten vel verdt strabasen.

<b>UTEPLASS</b>: Tak og uteplass er dekket med skifer som Bittens far har kjøpt når andre eldre kårhus er blitt revet. Stalldørene har han bygget selv. Uteplassen bak hytta har le for vinden og blir mest brukt når det regner, eller om kveldene når sola har gått ned.
UTEPLASS: Tak og uteplass er dekket med skifer som Bittens far har kjøpt når andre eldre kårhus er blitt revet. Stalldørene har han bygget selv. Uteplassen bak hytta har le for vinden og blir mest brukt når det regner, eller om kveldene når sola har gått ned. Foto: Marianne Wie
<b>UTHUSET</b>: Inne i uthuset er de hvite veggene dekket med kunst og gamle gjenstander.
UTHUSET: Inne i uthuset er de hvite veggene dekket med kunst og gamle gjenstander. Foto: Marianne Wie

Sammen med ektemannen Alexander gikk hun en ti timers topptur i 2019 til Vassfjøro (1633 moh.) som rager mektig på østsiden av hytta.

– Det var en helt fantastisk tur. På toppen av fjellet føltes det som et månelandskap. Derfra er det panoramautsikt over hele Hardanger.

Når de ikke går i fjellet, tilbringer de gjerne solfylte sommerdager i Holmen, en populær badeplass innerst i Ulvikpollen.

<b>UTSIKT</b>: Fra kjøkkenbordet er det flott utsikt over fjorden. Det perfekte sted for lange frokoster eller en kaffepause. Rosa pelargonia, porselenskatter og blondegardiner gir god hyttestemning.
UTSIKT: Fra kjøkkenbordet er det flott utsikt over fjorden. Det perfekte sted for lange frokoster eller en kaffepause. Rosa pelargonia, porselenskatter og blondegardiner gir god hyttestemning. Foto: Marianne Wie

Bitten og søsteren Irene tilbrakte store deler av skoleferien her sammen med besteforeldrene under oppveksten. Da løp de opp og ned til fjorden flere ganger om dagen for å treffe venner og bade.

– I mitt minne sto mormor alltid klar med varme vafler med rørte blåbær eller bringebær når vi kom hjem. Besteforeldrene mine var veldig sparsommelige. Dro vi på biltur, gjorde vi opp for bensinen vi hadde brukt ved å plukke bær eller frukt med oss hjem.

<b>ROSEMALING</b>: Bittens mor har dekorert de gamle dørene med rosemaling. Bondeblå dører, en rosemalt stol og vevd løper gir god kjøkkenstemning.
ROSEMALING: Bittens mor har dekorert de gamle dørene med rosemaling. Bondeblå dører, en rosemalt stol og vevd løper gir god kjøkkenstemning. Foto: Marianne Wie

Hennes to tenåringsdøtre har også tilbrakt barndommens ferier her.

– Nye tradisjoner har oppstått, som at de kjører morfars båt sammen med kusinen til Eidfjord for å kjøpe thaimat eller italiensk iskrem.

<b>PEIS</b>: Ny peis ble installert i 2010. Den gamle ovnen hadde gjort en fantastisk jobb i årevis, men det var på tide å få en mer lettvint løsning. På takbjelken henger eldre bonderedskaper som er blitt samlet over tid.
PEIS: Ny peis ble installert i 2010. Den gamle ovnen hadde gjort en fantastisk jobb i årevis, men det var på tide å få en mer lettvint løsning. På takbjelken henger eldre bonderedskaper som er blitt samlet over tid. Foto: Marianne Wie

Bittens søster har kjøpt et gammelt gårdshus lenger oppe i fjellsiden, og familiene samles ofte for å ta et kveldsbad. De siste årene har det vært så mye fint vær at nattbad også er blitt en regelmessig begivenhet.

<b>BADEROM</b>: Før var dette rommet et utedo med separat inngang fra utsiden. Faren til Bitten anla badet på 2000-tallet med hjelp fra en rørlegger.
BADEROM: Før var dette rommet et utedo med separat inngang fra utsiden. Faren til Bitten anla badet på 2000-tallet med hjelp fra en rørlegger. Foto: Marianne Wie

Denne saken ble første gang publisert 04/08 2023.

Les også