Tømmerhytte fikk nytt liv

Hytta skulle rives. Så fikk Kjetil og Kari-Anne en idé

Hyttetomta ved Steinsfjorden var ypperlig, men hytta liten og upraktisk. Kari-Anne og Kjetil bestemte seg for å bygge ny hytte, men det var da for galt å skrote hele den gamle tømmerytta? Nå har gammelhytta fått nytt liv.

GAMMEL TØMMERHYTTE: Her demonteres den gamle hytta ved fjorden.
GAMMEL TØMMERHYTTE: Her demonteres den gamle hytta ved fjorden. Foto: Privat
Publisert

Det er sol, snø og påskestemning på Vikerfjell i Ringerike kommune, og rett utenfor hytta har barna Eivind og Didrik laget en perfekt akebakke hvor de får god fart på snøsurferne sine.

På en solrik dag som denne blir det mange turer ned og opp igjen.

På terrassen har mamma Kari-Anne Bråthen og pappa Kjetil Engelstad fyrt opp bålpanna, hvor det grilles toast og gjøres klart til lunsj.

Dette er den tredje påskeferien familien har i sin nye fritidsbolig på fjellet. For det er her gammelhytta står nå!

Hytta som en gang sto ved vannkanten i lavlandet, har nå fått nytt liv på fjellet over 650 meter over havet.

BLITT FJELLHYTTE: Kari-Anne, Kjetil, Didrik (7) og Eivind (11) stortrives på hytta, som nå står på Vikerfjell. Storesøsknene Herman (23) og Hanna (19) er også med hit når det passer seg sånn, det samme er naboens hund Hexe.
BLITT FJELLHYTTE: Kari-Anne, Kjetil, Didrik (7) og Eivind (11) stortrives på hytta, som nå står på Vikerfjell. Storesøsknene Herman (23) og Hanna (19) er også med hit når det passer seg sånn, det samme er naboens hund Hexe. Foto: Jeanette Bækkevold
HOPP: Didrik får god fart på snøsurferen nedover bakken ved hytta. Den fremste delen er gammelhytta, mens den bakre delen er et nybygg.
HOPP: Didrik får god fart på snøsurferen nedover bakken ved hytta. Den fremste delen er gammelhytta, mens den bakre delen er et nybygg. Foto: Jeanette Bækkevold

Landstedet

Kari-Anne og Kjetil visste de var heldige da de i 2015 fikk kjøpt et nydelig sted med strandlinje ved Steinsfjorden. Landstedet, som de straks døpte eiendommen, var perfekt for kortreist hytteliv for familien som bor i Hønefoss.

Den gamle tømmerhytta skulle bli familiens nye feriested.

FØR: Tømmerhytta fra 1950 lå vakkert til ved Steinsfjorden, men familien drømte om en større hytte her ved vannet.
FØR: Tømmerhytta fra 1950 lå vakkert til ved Steinsfjorden, men familien drømte om en større hytte her ved vannet. Foto: Privat

– Men selv om tømmerhytta var veldig koselig, syntes vi etter hvert den var ganske upraktisk. Den var nokså liten, det var små vinduer og ingen utsikt mot fjorden, forteller Kjetil.

Å bygge den om tenkte de at ble for omfattende, så de fant ut at det var bedre å bygge en helt ny hytte.

– Samtidig var det for galt å kvitte seg med den gamle tømmerhytta, så hva skulle vi gjøre?

Les også: Ny hytte i gammel laftestil

Flytte tømmerhytta?

Kjetil, som er glad i å gå på ski, hadde alltid drømt om hytte på fjellet.

De hadde sett på et par-tre hytter på Vikerfjell, som ikke er mer enn tre kvarters biltur fra hjemmet deres i Hønefoss, men det var ingen som helt falt i smak.

Så begynte de å tenke: Hva om de i stedet kjøpte en tomt og flyttet tømmerhytta dit?

– Men da lå det i kortene at vi måtte gjøre jobben selv, for å sette jobben bort, ville blitt altfor kostbart, sier Kjetil.

Han jobber som brannmann i Hønefoss. Siden han jobber turnus, har han også lange friperioder, noe som gjorde det mulig å være på fjellet og bygge.

Og siden Kari-Annes bror er entreprenør, og derfor har tilgang på masse utstyr og verktøy, ble konklusjonen at dette faktisk kunne la seg gjøre.

Les også (+): Dette må du vite om du vil bygge en bod

RIVES: Gammelhytta demonteres, for senere å settes sammen igjen stokk for stokk på fjellet.
RIVES: Gammelhytta demonteres, for senere å settes sammen igjen stokk for stokk på fjellet. Foto: Privat
NY OG GAMMEL: Den nye delen av hytta ble bygget først, og deretter ble den gamle hytta satt opp i forlengelsen av den.
NY OG GAMMEL: Den nye delen av hytta ble bygget først, og deretter ble den gamle hytta satt opp i forlengelsen av den. Foto: Privat

To hytter blir én

Våren 2020 var tomtekjøpet et faktum. Da var Kari-Anne og Kjetil allerede kommet langt i planleggingen. Her skulle tømmerhytta opp, men først skulle de sette opp et nytt tilbygg.

– Vi måtte først søke om å få rive tømmerhytta og bygge ny, så det ble litt ventetid. Men straks det var i orden, ble hytta demontert på dugnad og flyttet hit, stokk for stokk.

FERDIG RESULTAT: Du ser tydelig hva som er den gamle tømmerhytta, for på nybygget er det lagt slettpanel som utvendig kledning.
FERDIG RESULTAT: Du ser tydelig hva som er den gamle tømmerhytta, for på nybygget er det lagt slettpanel som utvendig kledning. Foto: Jeanette Bækkevold

Og der viste Kari-Annes systematiske evner seg å bli gull verdt.

– Hun tenkte heldigvis fremover og skjønte at vi måtte ha et system så vil skulle vite hvor tømmerstokkene skulle monteres igjen, forteller Kjetil.

Det var veldig smart, for det er masse tømmer i en sånn hytte, så det er lett å gå i surr.

FIN OVERGANG: Den nye og den gamle delen av hytta glir fint over i hverandre, og blikkfanget når man kommer fra gangen og inn mot kjøkkenet, er det store stuevinduet med utsikten.
FIN OVERGANG: Den nye og den gamle delen av hytta glir fint over i hverandre, og blikkfanget når man kommer fra gangen og inn mot kjøkkenet, er det store stuevinduet med utsikten. Foto: Jeanette Bækkevold

– Jeg laget en tegning hvor jeg hadde merket av hvilke stokker som skulle hvor, og i hvilken rekkefølge de skulle settes sammen, og så laget jeg laminerte nummerlapper som jeg stiftet til hver stokk, supplerer Kari-Anne.

LEKKERT BRUKT-KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen i heltre fikk de tak i via Finn, og denne ble pusset og malt i fargen Northern Mystic.
LEKKERT BRUKT-KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen i heltre fikk de tak i via Finn, og denne ble pusset og malt i fargen Northern Mystic. Foto: Jeanette Bækkevold

Hytta på Vikerfjell har de kalt Trofast. Kjetil har regnet ut at han selv brukte 1000 arbeidstimer på ett år i forbindelse med byggingen.

I tillegg fikk de god hjelp av familie og venner.

Innredet med gjenbruk

Nå er gammelhytta med tilbygg på til sammen 90 m² og består av gang, to soverom, bad, bod, kjøkken og stue nede, samt loftstue og ett soverom i andre etasje.

Av fasiliteter har den dieselvarmer, pumpebrønn og solcellepanel.

INGEN OVERSKAP: På den ene veggen på kjøkkenet har de valgt å droppe overskap og i stedet ha åpne hyller som gir et luftigere inntrykk.
INGEN OVERSKAP: På den ene veggen på kjøkkenet har de valgt å droppe overskap og i stedet ha åpne hyller som gir et luftigere inntrykk. Foto: Jeanette Bækkevold
NYTT OG GAMMELT: Et Ivar-skap fra Ikea er blitt malt i fargen dempet sort. Fotografiet har Kari-Anne tatt selv med mobilen sin, og til veggen er det festet et par gamle ski kjøpt på loppemarked.
NYTT OG GAMMELT: Et Ivar-skap fra Ikea er blitt malt i fargen dempet sort. Fotografiet har Kari-Anne tatt selv med mobilen sin, og til veggen er det festet et par gamle ski kjøpt på loppemarked. Foto: Jeanette Bækkevold
STÅR I STIL: Hytta på Vikerfjell er innredet med koselige og tradisjonelle hyttemøbler som står i stil med tømmerveggene. Her er det en fin blanding av arvegods og bruktkjøp.
STÅR I STIL: Hytta på Vikerfjell er innredet med koselige og tradisjonelle hyttemøbler som står i stil med tømmerveggene. Her er det en fin blanding av arvegods og bruktkjøp. Foto: Jeanette Bækkevold

– Det er kanskje litt råflott å ha to hytter, men i og med at vi ikke har strømutgifter her på fjellet, bare eiendomsskatt, renovasjon og brøyting, blir det ikke så ille.

Og innredningen er for det aller meste arvegods og bruktkjøp.

DØR FØR: Det gamle inngangspartiet til tømmerhytta ble tettet igjen, og her har de satt inn en peis som også sto i den gamle hytta.
DØR FØR: Det gamle inngangspartiet til tømmerhytta ble tettet igjen, og her har de satt inn en peis som også sto i den gamle hytta. Foto: Jeanette Bækkevold
GANGEN: Ovnen ble kjøpt for en billig penge via Finn. Den gir god varme og er et praktisk tørkested for sko, luer og votter. Fra taket henger en tørkerist de har kjøpt via Sparelys.no.
GANGEN: Ovnen ble kjøpt for en billig penge via Finn. Den gir god varme og er et praktisk tørkested for sko, luer og votter. Fra taket henger en tørkerist de har kjøpt via Sparelys.no. Foto: Jeanette Bækkevold
ARVEGODS: Disse var det Kari-Annes foreldre som kjøpte rundt 1980 med tanke på hyttekjøp. Ettersom det ikke ble noen hytte på dem før langt senere, ble møblene stående hjemme. Men nå har de fått plass på Vikerfjell.
ARVEGODS: Disse var det Kari-Annes foreldre som kjøpte rundt 1980 med tanke på hyttekjøp. Ettersom det ikke ble noen hytte på dem før langt senere, ble møblene stående hjemme. Men nå har de fått plass på Vikerfjell. Foto: Jeanette Bækkevold

– Autosøk på Finn var greit å ha, så vi kjøpte ting etter hvert som de dukket opp til en god pris.

Familien hadde god tid til planlegging, så da hytta var ferdig, var det meste innkjøpt for lengst.

– Da var det bare å flytte inn og starte hyttelivet på fjellet, sier Kari-Anne.

Les også: Bålkos på hytta med hjemmesnekrede utemøbler

KØYESENG: Kjetil har selv bygget sengene på gutterommet, og disse er malt i Dempet sort.
KØYESENG: Kjetil har selv bygget sengene på gutterommet, og disse er malt i Dempet sort. Foto: Jeanette Bækkevold
FIN STRUKTUR: Veggene på soverommet er beiset i fargen Sjøsand.
FIN STRUKTUR: Veggene på soverommet er beiset i fargen Sjøsand. Foto: Jeanette Bækkevold
PRAKTISK: Et overskap fra kjøkkeninnredningen er blitt skap på badet, med ny maling og ny benkeplate. For å dusje, fyller de en tank med vann som er varmet på Jøtul-ovnen i gangen.
PRAKTISK: Et overskap fra kjøkkeninnredningen er blitt skap på badet, med ny maling og ny benkeplate. For å dusje, fyller de en tank med vann som er varmet på Jøtul-ovnen i gangen. Foto: Jeanette Bækkevold
KLART FOR TUR: Rett utenfor hytta er det skiløyper, og da er det praktisk å ha skiene lett tilgjengelige i inngangspartiet. Gamle truger pynter opp på veggen.
KLART FOR TUR: Rett utenfor hytta er det skiløyper, og da er det praktisk å ha skiene lett tilgjengelige i inngangspartiet. Gamle truger pynter opp på veggen. Foto: Jeanette Bækkevold
FIN UTSIKT: Møblene på den vestvendte terrassen er nye, kjøpt på salg. Herfra er det flott panoramautsikt mot Høgfjell og resten av Vikerfjell.
FIN UTSIKT: Møblene på den vestvendte terrassen er nye, kjøpt på salg. Herfra er det flott panoramautsikt mot Høgfjell og resten av Vikerfjell. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2024.

Les også