Hytta som sank i fjorden

Hytta skulle fraktes over isen. Da skjedde det som ikke skal skje

Da familien til Annette skulle overta, ble hytta slept over isen på Flekevatn av en traktor. Men midt utpå vannet skjedde det noe dramatisk: Isen brast, og både traktoren og hytta gikk under.

<b>STORSTILT REDNINGSAKSJON:</b> Her står Annette, i rød genser, etter at faren har reddet opp hytta.
STORSTILT REDNINGSAKSJON: Her står Annette, i rød genser, etter at faren har reddet opp hytta. Foto: -Privat
Sist oppdatert

Den lille hytta er omkranset av alle høstens vakre farger, og ligger helt for seg selv i skogholtet. Herfra er det flott utsikt ned mot vannet med grillplass og kano.

Selv om det lille, sjarmerende fristedet bare ligger et lite steinkast fra gården til Annette og Gunnar Tore, kjenner de at de drar på hyttetur.

– Det eneste vi mangler her, er kveldssola. Men det løste vi ved å bygge oss en gapahuk ved et annet vann i skogen, sier Annette.

Der kan de spise middag eller nyte den fine solnedgangen.

– Vi føler oss heldige som har så mye flott natur rundt oss, både hjemme og her på hytta, sier hun.

Dramatisk hytteflytting

Annette setter seg ned i sofakroken, tar frem albumet og viser frem bilder fra da hun var liten og hytta bare var en liten bu.

<b>FØR:</b> Her er hytta slik den sto da Annette var liten jente. Da var den mindre enn den er i dag. Foto: Privat
FØR: Her er hytta slik den sto da Annette var liten jente. Da var den mindre enn den er i dag. Foto: Privat Foto: Privat
FØR. Her er hytta slik den sto da Annette var liten jente. Da var den mindre enn den er i dag
FØR. Her er hytta slik den sto da Annette var liten jente. Da var den mindre enn den er i dag Foto: Privat

Det lille krypinnet ble bygget på starten av 1900-tallet, som en mobil hytte på meier, og var plassert på den andre siden av vannet.

Bygdas fire gårder byttet på å bruke den, og tømmer- huggere som jobbet i skogen kunne også overnatte der. Om vinteren ble bua flyttet av hester dit det var bruk for den.

I papirene sto det at hytta tilhørte familien, men for at den fortsatt skulle tilhøre dem, måtte den flyttes før 1972.

Året var 1970 og bestemoren til Annette, som bodde på gården, fikk hjelp av en lokal bonde til å slepe bua over isen på Flekevatn.

<b>KAFFEPAUSE VED VANNET:</b> Hunden Æro koser seg i armkroken til matmor.
KAFFEPAUSE VED VANNET: Hunden Æro koser seg i armkroken til matmor. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

– Da skulle den tilbake til vår side av vannet, sier Annette.

Men midt utpå brast isen, og både traktoren og hytta gikk under.

– Det var heldigvis ikke så dypt der, så de klarte å få opp traktoren med en gang.

<b>NYTER HYTTELIVET:</b> Annette er glad for at faren fikk dratt hytta opp fra vannet, og at de i dag kan kose seg her ved Flekevatn.
NYTER HYTTELIVET: Annette er glad for at faren fikk dratt hytta opp fra vannet, og at de i dag kan kose seg her ved Flekevatn. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Hytta ble liggende ute i vannet i et par år til, helt til faren til Annette fikk dratt den over til riktig side med kjettinger.

Les også: Helene og Thomas bestemte seg for å pusse opp hytta. Da tok de et kreativt grep

Trommende høstregn på blikktaket

Annette flyttet fra Bærum og hit til Ytre Lauvrak da hun var liten, og hun minnes at de brukte hytta om sommeren.

Med tiden ble det bygget på et soverom, og senere en stue.

<b>OVERBYGD VERANDA:</b> Foran inngangsdøren har hytteeierne en lun plass å drikke morgenkaffen.
OVERBYGD VERANDA: Foran inngangsdøren har hytteeierne en lun plass å drikke morgenkaffen. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>ET LITE ANNEKS:</b> Det står ved siden av hytta og inneholder soverom med dobbeltseng. Annette håper å få bygd på hytta litt etter hvert, så de får et soverom til og et bad.
ET LITE ANNEKS: Det står ved siden av hytta og inneholder soverom med dobbeltseng. Annette håper å få bygd på hytta litt etter hvert, så de får et soverom til og et bad. Foto: Privat

Byggeår: ca. 1900.

Areal: ca. 50 m².

Tak: Blikkplater.

Rominndeling: Stue, soverom, kjøkken, utedo og frittliggende anneks med soverom.

Fasiliteter: Solcelle og aggregat til strøm.

Instagram: @flekevassbu

Flekevatn

Høyde over havet: ca. 260 m

Kommune: Froland

Fylke: Agder

Se mer

Verandaen foran hytta, og det lille annekset ved siden av, har eierne bygget på i senere tid. Annekset lånes ut til jegere på høsten.

Annette senker skuldrene i den lille skogshytta med kaffe og strikketøy.

– Jeg stikker også gjerne bort hit bare for noen timer på ettermiddagen for å dille med interiør og pynt, sier hun med et smil.

<b>FAGER KVELDSSOL:</b> Det eneste Annette og Gunnar Tore savner på hytta er sola på kvelden, men det har de løst konstruktivt ved å sette opp gapahuk og bålpanne ved et vann like ved.
FAGER KVELDSSOL: Det eneste Annette og Gunnar Tore savner på hytta er sola på kvelden, men det har de løst konstruktivt ved å sette opp gapahuk og bålpanne ved et vann like ved. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Andre ganger tar hun og mannen ettermiddagskaffen her, eller møtes for å grille med sønnene og svigerdøtrene.

– Fasiliteter savner vi ikke. Vi stikker bare hjem for å ta en dusj, eller hente mer drikkevann, sier Annette.

<b>KOSELIG KROK:</b> Hytteeierne har bygd opp en brannmur av gammel teglstein bak støpejernsovnen på kjøkkenet. Her liker Annette å pynte med lykter og blomster.
KOSELIG KROK: Hytteeierne har bygd opp en brannmur av gammel teglstein bak støpejernsovnen på kjøkkenet. Her liker Annette å pynte med lykter og blomster. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>MORSOM LAMPE:</b> <br/>Lampen i hjørnet har Annette laget av en gammel kaffekjele med ødelagt bunn.
MORSOM LAMPE:
Lampen i hjørnet har Annette laget av en gammel kaffekjele med ødelagt bunn.
Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Flere i familien jakter, mens Annette liker best verdifull alenetid og å lage mat til de andre kommer hjem. Nå nyter hun favorittårstiden; høsten.

– Fordelen med blikktak, er at det virkelig trommer når det regner. Og når vinden uler rundt veggene, er det godt foran peisen med et pledd.

TAKLAMPE: Annette syns det ble rart å henge lampene rett fra taket, og fant denne drivveden å feste dem til. På den måte fikk gevirene plass også. De har ligget på bordet tidligere.
TAKLAMPE: Annette syns det ble rart å henge lampene rett fra taket, og fant denne drivveden å feste dem til. På den måte fikk gevirene plass også. De har ligget på bordet tidligere. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Snart skal den ene sønnen og svigerdatteren overta gården, og da skal ekteparet flytte nærmere sentrum. De gleder seg til å ha hytta å rømme til.

– Planen er å bygge på et lite bad. Det er jo greit at sønnen vår slipper å få dusjgjester på besøk i tide og utide, sier hun lattermildt.

SOFAKROK: I sofakroken stortrives ekteparet. Med hver sin hobby, som er strikking og sport på tv. Annette har byttet trekk på alle puter, og fått høstfarger inn.
SOFAKROK: I sofakroken stortrives ekteparet. Med hver sin hobby, som er strikking og sport på tv. Annette har byttet trekk på alle puter, og fått høstfarger inn. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Annette har også planer om å lage seg en liten fjellhage.

– Her gjør vi alt i eget tempo. Dessuten kan interiøret være litt annerledes enn hjemme. Vi vil at det skal bære preg av historien til hytta, skogen og jaktgleden, akkurat slik vi liker det.

Se flere bilder under:

<b>SJARMERENDE UTEKJØKKEN:</b> Under tak, rett ovenfor inngangsdøren, kan eierne kokkelere utendørs. Det er praktisk å ha egen skog å ta av når man må fyre med ved.
SJARMERENDE UTEKJØKKEN: Under tak, rett ovenfor inngangsdøren, kan eierne kokkelere utendørs. Det er praktisk å ha egen skog å ta av når man må fyre med ved. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>PÅBYGG:</b> Stuedelen, med spisestue og sofakrok, er bygget på i nyere tid. Det lille vinduet vitner om at hytta sluttet her, før tilbygget ble en realitet. Den nye peisovnen i hjørnet gir effektiv varme.
PÅBYGG: Stuedelen, med spisestue og sofakrok, er bygget på i nyere tid. Det lille vinduet vitner om at hytta sluttet her, før tilbygget ble en realitet. Den nye peisovnen i hjørnet gir effektiv varme. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>UTSIKT:</b> Gjennom vinduene i tilbygget kan Annette og Gunnar Tore glede seg over det vakre skuet utover Flekevatn, der hytta fløt i noen år før den ble heiste opp igjen med kjettinger.
UTSIKT: Gjennom vinduene i tilbygget kan Annette og Gunnar Tore glede seg over det vakre skuet utover Flekevatn, der hytta fløt i noen år før den ble heiste opp igjen med kjettinger. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>KOS I KROKEN:</b> Æro tusler som regel hakk i hæl på Annette, men når han ikke gjør det, er dagsengen hans absolutte favorittplass. 
KOS I KROKEN: Æro tusler som regel hakk i hæl på Annette, men når han ikke gjør det, er dagsengen hans absolutte favorittplass.  Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2023, og sist oppdatert 27/10 2023.

Les også