HYTTE OPPUSSING

Helene og Thomas bestemte seg for å pusse opp hytta. Da tok de et kreativt grep

Panelet ble beiset i garasjen hjemme, fraktet fra fjord til fjell og heist inn stuevinduet før forvandlingen av hytta kunne fullbyrdes. 

HYTTEKOS: Helene, Thomas og sønnen Sebastian nyter den friske høstluften, og gleder seg over at de har fått satt sitt eget preg på hytta de kjøpte for to år siden.
HYTTEKOS: Helene, Thomas og sønnen Sebastian nyter den friske høstluften, og gleder seg over at de har fått satt sitt eget preg på hytta de kjøpte for to år siden. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

Oppdal er høstkledd denne dagen, og vinden suser i høye furutrær ved et bekkefar, som blir til en vilter elv i vårløsningen.

Tett på, ved en gård med hyggelige naboer, ligger en enkel og solid hytte. En møbelsnekker brukte flere år på å bygge den, før den sto ferdig i 1972.

De nybakte hytteeierne, Helene og Thomas, har satt stor pris på det gode håndverket hans.

Rimelig hytte

Sammen med sønnen Sebastian bor paret nært havet i Elnesvågen utenfor Molde.

Nå er de bare en naturskjønn kjøretur unna, opp gjennom Sunndalsfjellene, for å komme til fristedet sitt. Da de ble hytteeiere i mai 2021, hadde hytta hatt to eiere før dem.

– Vi trives sånn på Oppdal, hvor vi har leid hytter med venner tidligere. For oss har det alltid vært en drøm å ha feriebolig her, og endelig fant vi en rimelig hytte vi kunne gjøre mye med selv, forteller Helene, som virkelig så potensialet da hun skisserte opp planløsningen på jobb.

<b>SOLID SNEKRING:</b> Da Helene og Thomas pusset opp, oppdaget de raskt det solide arbeidet til møbelsnekkeren som bygget hytta. Hytta er beiset med fargen Brunsort fra Jotun.
SOLID SNEKRING: Da Helene og Thomas pusset opp, oppdaget de raskt det solide arbeidet til møbelsnekkeren som bygget hytta. Hytta er beiset med fargen Brunsort fra Jotun. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FAMILIEN SAMLET:</b> Helene, Thomas og Sebastian stortrives som nybakte hytteeiere i Oppdal.
FAMILIEN SAMLET: Helene, Thomas og Sebastian stortrives som nybakte hytteeiere i Oppdal. Foto: Kathrine Sørgård

Byggeår: 1972

Størrelse: 52 m²

Utvendig kledning: Beiset panel.

Tak: Bølgeblikk

Rominndeling: Vindfang, bod, stue/kjøkken, bad og soverom. Anneks: Bod og soverom

Fasiliteter: Forbrenningstoalett og innlagt strøm

Instagram: @hyttapaafagerhaug

Oppdal

Høyde over havet: 545 meter.

Kommune: Oppdal.

Fylke: Trøndelag.

Se mer

Hun har jobbet med å tegne kjøkken i mange år, og måtte tenke seg nøye om for å få kabalen til å gå opp i den vesle hytta.

Siden nevnte møbelsnekker i sin tid gjorde et solid grunnarbeid, og forrige eier, en koselig dame, hadde tatt jobben med å skifte både tak og peis, kunne Helene og Thomas konsentrere seg om å gjøre det fint inne.

Les også: Mona og Henning kjøpte hytta som et vrak for 900 000 kroner og planla å selge den. Slik gikk det ikke

Pusset opp hjemme

Noe av hytta ble faktisk pusset opp hjemme! Laftekledningen ble bestilt ubehandlet og er beiset i garasjen hjemme.

Der blandet Helene selv en farge hun fikk inspirasjon til via en blogg. Fargen på veggene er en blanding av fargene Valnøtt og Drivved fra Jotun.

– Hver lengde av panelet er seks meter lang. Hadde vi beiset lengdene mens vi var på hytta, hadde de tatt all plassen inne, forteller Thomas.

<b>BEISING AV PANEL:</b> Materialene ble beiset under fine forhold hjemme i garasjen.
BEISING AV PANEL: Materialene ble beiset under fine forhold hjemme i garasjen. Foto: Privat

Hjemme kunne de også beise hver dag. Litt styr ble det med frakten fra hav til fjell, men det gikk! Panelet kom inn i hytta gjennom et stuevindu.

Selv om mye av det som fulgte med hytta inne, er byttet ut, var det noe de fikk veldig god bruk for.

– Vi har hatt stor nytte av alt verktøy som den forrige eieren la igjen. Hadde vi vært nødt til å kjøpe nytt, hadde det blitt dyrt.

– Så er det også så kjekt å ha det man trenger for hånden, uten å måtte ta det med hjemmefra, forteller Thomas, som finner roen når han får bruke den nye vedkløyveren.

<b>LYSE VEGGER:</b> Stuen før oppussingen.
LYSE VEGGER: Stuen før oppussingen. Foto: Privat
<b>MANGE PROSJEKTER:</b> Helene har stor glede av å redesigne møbler. Vitrineskapet, som opprinnelig var av merket Billy fra Ikea, har hun pusset opp og malt i trestjerners gulvmaling, i fargen Hipster Brown fra Jotun. Esken i tre er laget av en hylle som fulgte med på bruktkjøpet. Taket er satt inn med hvit panellakk. Stuelampe fra Clas Ohlson.
MANGE PROSJEKTER: Helene har stor glede av å redesigne møbler. Vitrineskapet, som opprinnelig var av merket Billy fra Ikea, har hun pusset opp og malt i trestjerners gulvmaling, i fargen Hipster Brown fra Jotun. Esken i tre er laget av en hylle som fulgte med på bruktkjøpet. Taket er satt inn med hvit panellakk. Stuelampe fra Clas Ohlson. Foto: Kathrine Sørgård

Les også (+): «Fjellkongene» Knut og Jakob var svorne fiender – plutselig var den ene som sunket i jorda

Gjenbruk i naustet

Noe som har tatt reisen andre veien, fra hytta til hjemmet, er det gamle kjøkkenet.

Det var solid bygget, men funksjonen ble litt upraktisk. Nå gjør det gode håndverket nytte for seg i familiens naust.

<b>KJØKKENET OG STUEN FØR DET BLE PUSSET OPP:</b> Den gamle kjøkkeninnredningen er nå gjenbrukt i familiens naust, hjemme i Elnesvågen utenfor Molde.
KJØKKENET OG STUEN FØR DET BLE PUSSET OPP: Den gamle kjøkkeninnredningen er nå gjenbrukt i familiens naust, hjemme i Elnesvågen utenfor Molde. Foto: Privat
<b>KREATIV SJEL:</b> Helene synes det er gøy å forvandle møbler. Bena på kjøkkenstolene er maskert med tape med trefarge. Innredningen er fra Drømmekjøkkenet, modell Solid, i farge Varmgrå. Benkeplate er laminat fra Eide stein. Håndtak fra Beslag Design. Kjøkkenviften Luna er fra Røros Metall.
KREATIV SJEL: Helene synes det er gøy å forvandle møbler. Bena på kjøkkenstolene er maskert med tape med trefarge. Innredningen er fra Drømmekjøkkenet, modell Solid, i farge Varmgrå. Benkeplate er laminat fra Eide stein. Håndtak fra Beslag Design. Kjøkkenviften Luna er fra Røros Metall. Foto: Kathrine Sørgård

– Selv om kjøkkenet på hytta er lite, rommer det nå alt det vi trenger, forteller Helene, som elsker å pusse opp møbler, og synes det er spennende å se hva hun kan lage selv. Ut av noe som i utgangspunktet er helt enkelt, tryller hun frem fine interiørskatter.

– Vitrineskapet er det første møbelet jeg har restaurert helt selv. Nå er det omtrent ikke til å kjenne igjen, forteller Helene, som mener det er mulig å få til noe optimalt og koselig, selv med et stramt budsjett.

– Hvis man har tid og kunnskap, og er villig til å ofre tiden det vil ta å gjøre mye selv.

<b>GILDE FARGER:</b> Badet var tidligere et soverom med vask. Sengene var fint tilpasset av møbelsnekkeren som bygget hytta.
GILDE FARGER: Badet var tidligere et soverom med vask. Sengene var fint tilpasset av møbelsnekkeren som bygget hytta. Foto: Privat
<b>SOVEPLASS TIL ALLE:</b> For å få flere, gode sengeplasser på hyttas eneste soverom, valgte hytteeierne en køyeseng med dobbeltseng under. En hel vegg ble brukt til skap. Veggene er malt i samme farge som dørene i hytta, 10965 Hipster Brown fra Jotun.
SOVEPLASS TIL ALLE: For å få flere, gode sengeplasser på hyttas eneste soverom, valgte hytteeierne en køyeseng med dobbeltseng under. En hel vegg ble brukt til skap. Veggene er malt i samme farge som dørene i hytta, 10965 Hipster Brown fra Jotun. Foto: Kathrine Sørgård

Nå kan hytteeierne glede seg over å nyte de fine høstdagene. Skjønt, de drømmer litt om å bygge ut hytta med noen ekstra soverom og en litt større stue, med vinduer mot skogen nedenfor.

Men det haster ikke, hytta er allerede et godt sted å være, og fremover venter turer i høstfjellene rundt Oppdal og mer sauesanking med naboene.

Kveldene smaker best ute, gjerne i godstolen under et varmt pledd ved de lune varmelampene.

– Den roen vi får når vi kommer på hytta, får vi ingen andre steder. Det er terapi for kropp og sjel å være her, sier Helene.

Se flere bilder under:

<b>BÅLHJØRNE:</b> Å sitte under overbygget med fyr i bålpanna, er noe av det fineste Helene og Thomas vet. Hytta er beiset med fargen Brunsort fra Jotun. 
BÅLHJØRNE: Å sitte under overbygget med fyr i bålpanna, er noe av det fineste Helene og Thomas vet. Hytta er beiset med fargen Brunsort fra Jotun.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>DEKORATIV SKJERM:</b> Når tv-en ikke er i bruk, er det fint å sette på et stillbilde som understreker årstiden man er i.Tømmerkledningen er fra @laftekledning.
DEKORATIV SKJERM: Når tv-en ikke er i bruk, er det fint å sette på et stillbilde som understreker årstiden man er i.Tømmerkledningen er fra @laftekledning. Foto: Kathrine Sørgård
TØMMERHYTTELOOK: Det ble lagt laftepanel utenpå det gamle panelet.
TØMMERHYTTELOOK: Det ble lagt laftepanel utenpå det gamle panelet. Foto: Kathrine Sørgård
<b>LUN HYGGE:</b> Familien koser seg når de kan krype opp i den romslige, myke sofaen med fyr i peisen. Dørene er malt i fargen 10965 Hipster Brown fra Jotun. Peis fra Wiking. 
LUN HYGGE: Familien koser seg når de kan krype opp i den romslige, myke sofaen med fyr i peisen. Dørene er malt i fargen 10965 Hipster Brown fra Jotun. Peis fra Wiking.  Foto: Kathrine Sørgård

Farger

Fargen på veggene inne, og i taket på badet, er en blanding av to ulike farger fra Jotun: Drivved og Valnøtt.

Oppskriften er å blande to deler Drivved og en del Valnøtt.

Panelet er kun beiset med ett strøk, noe som gjør at strukturen i treverket skinner fint gjennom.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2023.

Les også