Hytte på valdres

Hanne og Kai ønsket seg en tomt og tok kontakt med grunneieren. Svaret overrasket dem

Hanne og Kai ble forelsket i omgivelsene i Valdres og ønsket seg en hytte i området. Da bestemte de seg for å høre med grunneieren om eventuelt salg.

<b>LUNT OG GODT:</b> Hytta har fått navnet Vinjarhi, og her kan Hanne og Kai slappe av, fyre i peisovnen og nyte både mat og flott utsikt. Stolen ved vinduet er fra Møbelringen.
LUNT OG GODT: Hytta har fått navnet Vinjarhi, og her kan Hanne og Kai slappe av, fyre i peisovnen og nyte både mat og flott utsikt. Stolen ved vinduet er fra Møbelringen. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

– Velkommen til «Vinjarhi»!

Hanne Pettersen er et eneste stort smil der hun står i døråpningen til familiens hytte nedenfor Vinjaråsen i Valdres.

Litt lenger ned ligger Putteskåltjernet, og fra hytta er det panoramautsikt til så vel Smørlifjellet og Skogshorn med Hemsedalsfjellene, som til Skarvemellen og Rundemellen, ja, til og med Jotunheimen kan skimtes i klarvær.

Området var relativt kjent for dem fra før, siden Hannes foreldre hadde hytte i nærheten som de ofte besøkte.

Hanne og ektemannen Kai Pettersen pleide å kjøre opp hit for å gå på ski, for her er det så mange fine løyper.

Så begynte det så smått å dukke opp en og annen hytte oppe i lia hvor det tidligere ikke hadde vært noen bebyggelse. Og Hanne og Kai begynte å drømme.

<b>HØYT OG FRITT:</b> Det er ikke noe å si på beliggenheten til Hanne og Kais hytte, som ligger på 964 meters høyde. Herfra har de panoramautsikt til fjellene i Valdres, og i det fjerne kan de se så vel Hemsedalsfjellene som Jotunheimen.
HØYT OG FRITT: Det er ikke noe å si på beliggenheten til Hanne og Kais hytte, som ligger på 964 meters høyde. Herfra har de panoramautsikt til fjellene i Valdres, og i det fjerne kan de se så vel Hemsedalsfjellene som Jotunheimen. Foto: Jeanette Bækkevold

– «Herregud, så fint det er, tenk å ha hytte der!», sa vi til hverandre. Det var helt åpent med en fantastisk panoramautsikt, forteller Hanne mens hun serverer nytrukket kaffe.

– Kunne det være noen tomter til salgs her, tro? Vi begynte å sjekke litt rundt og spørre, og av noen vi traff som hadde hytte i området, fikk vi tips om å sjekke med kommunen. Der fikk vi navnet til grunneieren og ringte ham.

Det viste seg å være en god idé, for han skulle selge tomt akkurat på den pletten Hanne og Kai hadde sett seg ut.

Les også: Da hytta til Gunhild begynte å synke, fikk søsteren hennes en god idé: «Du synes ikke hytta di er lita, da?»

Måtte på «audition» for å få kjøpe

– Men han ville ikke selge til hvem som helst, så vi måtte møte ham i Fagernes så han fikk sett om vi var verdige, sier Hanne og ler.

– Det var en slags audition, og det gikk heldigvis bra, for vi fikk kjøpe. Gjett om vi var lykkelige!

Og nå er dette deres «sanctuary», det ultimate fristedet. Selv om det tar rundt tre timer å kjøre hit fra boligen i Lier, reiser de hit så ofte de kan.

<b>ÅPEN LØSNING:</b> Spiseplassen er sentralt plassert i hytta, for dette er virkelig et samlingspunkt hvor man gjerne blir sittende til langt på kveld. Møblene er fra Ygg &amp; Lyng, mens lampen er kjøpt på Kalma Interiør i Drammen.
ÅPEN LØSNING: Spiseplassen er sentralt plassert i hytta, for dette er virkelig et samlingspunkt hvor man gjerne blir sittende til langt på kveld. Møblene er fra Ygg & Lyng, mens lampen er kjøpt på Kalma Interiør i Drammen. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi er her stort sett annenhver helg gjennom hele året, i tillegg til jul, påske og sommerferier. I koronatiden bodde vi her mye; da hadde vi jo hjemmekontor uansett og kunne like gjerne sitte her og jobbe som å være hjemme.

Også sønnene Magnus (30) og Anders (27) liker å besøke familiens hytte, som Hanne og Kai har tegnet selv.

– Vi laget i alle fall et utkast før vi kontaktet Latlaft, og så var det en arkitekt der som gjorde tegningene ferdige. Firmaet holder til i Latvia, og vi reiste dit for å kontrollmåle. De hadde bygget opp en del av selve laftekassen, så da kunne vi spasere igjennom rommene og sjekke at det ble som vi ønsket.

<b>LUFTIG STUE:</b> Hanne visste nøyaktig hvordan hun ville interiøret skulle være, så møblene var bestilt lenge før hytta var ferdig bygget. Sofaen er fra Bohus og bordet fra Ygg &amp; Lyng, og fra taket henger en lampe som er kjøpt på Kalma Interiør i Drammen. Gjennom rutene i terrassedørene er det nydelig utsikt til fjellet Rundemellen i Øystre Slidre. 
LUFTIG STUE: Hanne visste nøyaktig hvordan hun ville interiøret skulle være, så møblene var bestilt lenge før hytta var ferdig bygget. Sofaen er fra Bohus og bordet fra Ygg & Lyng, og fra taket henger en lampe som er kjøpt på Kalma Interiør i Drammen. Gjennom rutene i terrassedørene er det nydelig utsikt til fjellet Rundemellen i Øystre Slidre.  Foto: Jeanette Bækkevold

– Deretter bygget de ferdig laftekassen og fraktet den hit, og hytta ble satt opp på bare noen få dager. Det var en veldig morsom prosess, forteller Hanne, som selv tok seg av beisingen innvendig.

– Jeg valgte fargen Drivved fra Jotun i stort sett alle rom. Den er nydelig, ikke minst om kvelden med dempet belysning og stearinlys.

<b>STASELIG ENTRé:</b> Den store entreen har gulvfliser av skifer med varmekabler under. Skapet er laget av en møbelsnekker, og Hanne har malt det i fargen Band Stone fra Jotun.
STASELIG ENTRé: Den store entreen har gulvfliser av skifer med varmekabler under. Skapet er laget av en møbelsnekker, og Hanne har malt det i fargen Band Stone fra Jotun. Foto: Jeanette Bækkevold

Den 120 kvadratmeter store hytta har fire soverom, så her er det god plass til gjester, noe Hanne og Kai gjerne har. Hver nyttårsaften feirer de her sammen med vinklubben «Lille Rosin».

Les også (+): Vi har brukt veien til hytta i 40 år. Nå skal hytta selges og grunneier nekter å formalisere retten til å kjøre på veien.

Hyggelig, men moderne hytte

Hanne visste nøyaktig hvordan hun ville innrede hytta, så møbler og inventar var bestilt lenge før laftekassen ble levert.

– Jeg ville ha en varm og hyggelig atmosfære her, ikke med masse gamle møbler, men litt mer moderne stil enn tradisjonell hytte.

– Og så var jeg veldig bevisst på at hytta ikke skulle bli lagringsplass for ting vi ikke har plass til hjemme, sier Hanne.

Hun fikk frie tøyler til å innrede som hun syntes var best.

– Kai stoler på meg og bryr seg ikke så mye om detaljene; han synes det meste blir fint, heldigvis.

<b>PEISOVN:</b> Klebersteinsovnen fra Hwam varmer godt og skaper god stemning i den flotte hytta.
PEISOVN: Klebersteinsovnen fra Hwam varmer godt og skaper god stemning i den flotte hytta. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>HYTTEKJØKKEN:</b> Selv om det finnes oppvaskmaskin på kjøkkenet, er det koselig å ta oppvasken for hånd når man har en så flott utsikt rett over oppvaskkummen.
HYTTEKJØKKEN: Selv om det finnes oppvaskmaskin på kjøkkenet, er det koselig å ta oppvasken for hånd når man har en så flott utsikt rett over oppvaskkummen. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>LYST KJØKKEN:</b> Innredningen er fra Sigdal, og Hanne og Kai valgte hvite fronter for å skape litt kontrast til tømmerveggene.
LYST KJØKKEN: Innredningen er fra Sigdal, og Hanne og Kai valgte hvite fronter for å skape litt kontrast til tømmerveggene. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>FJELLFINT:</b> Bordet er fra Ygg &amp; Lyng, og bildet av fjellrypa er kjøpt via Veggbilder.no.
FJELLFINT: Bordet er fra Ygg & Lyng, og bildet av fjellrypa er kjøpt via Veggbilder.no. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SPESIALSYDD:</b> Veggene har Hanne beiset i fargen Drivved. Benken ble kjøpt på Bohus for mange år siden, og på den står en pute sydd hos Kikkis Interiør i Lier, som også har sydd alle gardinene til hytta. Speilene er fra Tine K.
SPESIALSYDD: Veggene har Hanne beiset i fargen Drivved. Benken ble kjøpt på Bohus for mange år siden, og på den står en pute sydd hos Kikkis Interiør i Lier, som også har sydd alle gardinene til hytta. Speilene er fra Tine K. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>LEKKERT BAD:</b> Badet er romslig og delikat med innredning fra Megaflis. 
LEKKERT BAD: Badet er romslig og delikat med innredning fra Megaflis.  Foto: Jeanette Bækkevold
<b>INNEBYGGET:</b> Vaskemaskin er kjekt å ha på hytta, for da slipper de å drasse sengetøy fram og tilbake. Og for å unngå at den ble stående som en stor, hvit klump i rommet, har Kai bygget den inn.
INNEBYGGET: Vaskemaskin er kjekt å ha på hytta, for da slipper de å drasse sengetøy fram og tilbake. Og for å unngå at den ble stående som en stor, hvit klump i rommet, har Kai bygget den inn. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>NOE Å VÅKNE TIL:</b> Morgenutsikten fra sengen på Hanne og Kais soverom er Skogshorn med Hemsedalsfjellene i bakgrunnen.
NOE Å VÅKNE TIL: Morgenutsikten fra sengen på Hanne og Kais soverom er Skogshorn med Hemsedalsfjellene i bakgrunnen. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>STUBBEBORD:</b> De to soverommene på loftet har nattbord i stubbefasong fra Ygg &amp; Lyng. Pelspleddet er fra Kid.
STUBBEBORD: De to soverommene på loftet har nattbord i stubbefasong fra Ygg & Lyng. Pelspleddet er fra Kid. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>VELKOMMEN!:</b> «Vinjarhi» har et staselig inngangsparti. Hytta er beiset med Tyrilin tjærebeis i fargen Sort.
VELKOMMEN!: «Vinjarhi» har et staselig inngangsparti. Hytta er beiset med Tyrilin tjærebeis i fargen Sort. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 29/10 2023, og sist oppdatert 31/10 2023.

Les også