Vaske gulv

Slitent gulv? Dette er triksene du bør kunne

Et hyttegulv kan få en ganske så røff behandling. Heldigvis finnes det noen enkle metoder for at tregulvet skal skinne igjen.

GULV: Du kan gi gulvet olje, poleringsmidler og andre smarte produkter som får det til å skinne igjen.
GULV: Du kan gi gulvet olje, poleringsmidler og andre smarte produkter som får det til å skinne igjen. Foto: Øivind Lie
Publisert

Selv om gulvet begynner å se slitent ut, er det ikke sikkert du trenger å gå drastisk til verks for å få det fint igjen.

Godt vedlikehold, poleringsmidler, oppfriskningsoljer og ulike fyllmasser gjør at det kan bli nesten som nytt, uten den store arbeidsinnsatsen.

Riktig rengjøringsmetode er første bud. Minst mulig vann, og når du vasker, er det viktig å velge en såpe som er tilpasset behandlingen som er brukt på gulvet.

Neste skritt er å behandle det med produkter som frisker opp overflaten.

Er det skader på gulvet, kan det også fikses med ganske enkle midler. En sjekk hos fargehandleren eller der du kjøpte gulvet, guider deg frem til riktig type produkter.

Les også: Vaske vegger og tak: – Dette skaper trøbbel

Lakk, maling, voks eller olje på gulvet?

– De fleste har gått over fra lakk til olje når de skal behandle gulvene sine, forklarer daglig leder Audun Klauseie i Alanor.

Dråpetesten.

Dypp fingeren i et vannglass og slipp noen dråper ned på gulvet.

Perler vannet seg på overflaten, er alt i orden. Trenger det ned, er det klart for oljing.

Det finnes også andre tegn på at gulvet trenger vedlikehold; overflaten begynner å bli tørr, og det er vanskelig å få bort flekker.

Se mer

Grunnen er at olje gir en bedre beskyttelse, siden det trenger ned i treverket. Det krever hyppigere vedlikehold, men det er til gjengjeld svært enkelt.

Er gulvet så dårlig at det trenger ny olje eller lakk, er det forskjell på grunnarbeidet som kreves for de to behandlingene.

Skal du bruke olje, må gulvet ha en jevnt sugende flate. Det betyr at det i de fleste tilfellene må slipes før du kan bruke olje eller hardvoksolje, særlig om behandlingen inneholder fargepigmenter.

Olje trenger ned i treverket uten å danne film på toppen. Lakk trenger ikke ned, men danner film.

Det fungerer helt til lakkfilmen blir perforert, da trenger vann ned i ubeskyttet treverk og lager flekker og skjolder.

En annen ulempe med lakk er at det kan bli liming mellom bordene, noe som kan føre til ujevn og stygg oppsprekking.

Skal du lakkere eller male et gulv som har vært oljet, må du som et minimum rense med gulvrens, og i noen tilfeller slipe for at lakken eller malingen skal få skikkelig feste.

Et godt tips er å teste den nye behandlingen på et lite felt.

Det er også lurt å etterfylle olje:

På et oljet gulv kan du vedlikeholdsolje deler av gulvet, for eksempel i områder der det er mye trafikk. Har du brukt pigment i oljen, er det gjerne lagt et lag med fargeløs olje på toppen.

Da skal du vedlikeholde med den fargeløse. Det er lurt å passe på så ikke slitasjen går så langt at det slites hull i det pigmenterte laget.

GULV BEHANDLING: Er gulvet så dårlig at det trenger ny olje eller lakk, er det forskjell på grunnarbeidet som kreves for de to behandlingene.
GULV BEHANDLING: Er gulvet så dårlig at det trenger ny olje eller lakk, er det forskjell på grunnarbeidet som kreves for de to behandlingene. Foto: Produsenten

Malte gulv har de samme egenskapene som lakkerte gulv.

Hardvoksolje er blitt mer populært de senere årene, gjerne med et fargepigment.

Denne behandlingen er en mellomting mellom olje og lakk. Den trenger inni treverket, samtidig som den danner film på toppen, riktig nok ikke like robust som en lakkfilm.

Les også (+): Slik bygger du en enkel bakerovn ute selv

Fire tips for å ta vare på gulvet

1. Riktig rengjøring

Støvsuging, tørrmopping eller kosting er den mest gulvvennlige rengjøringen. En tørr mikrofibermopp trekker til seg støvet, og er et bra alternativ på hytter uten strøm.

Skal du vaske tregulv, er tipset å bruke lite vann. Vann som blir liggende på gulvet kan misfarge skjøter og få trematerialet til å svelle.

VASKE GULV
VASKE GULV Foto: Øivind Lie

2. Få gulvet til å skinne

De får kjøpt ulike oppfriskningsoljer og poleringsmidler så du kan få tilbake glansen på gulvet. Du kan også bruke egne såpetyper som opprettholder gulv-behandlingen.

Når du vasker gulvet, er et tips å bruke lite vann, siden vann som blir liggende på gulvet kan misfarge skjøter og få trematerialet til å svelle.

3. Sett møbelknotter på alle møbler

Da kan du unngå riper, og unødvendig slitasje på gulvet. Det er også lurt å legge godt med matter. En grov på utsiden av inngangsdøren og en fin på innsiden.

4. Riper på gulvet? Dette kan du gjøre

1. Er det blitt en smal ripe i overflaten, kan det være tilstrekkelig å retusjere med retusjeringsfiltpenn. Denne vil ikke fylle ripen, men den farger treverket, og da vil ripen synes mindre.

Vask med rensemiddel før påføring for å få fargen til å sitte. Vask også med samme middel etter påføring for å fjerne farge som har kommet utenfor skadestedet.

2. Ulike typer skader krever ulike metoder. En dump i treverket kan du fylle opp ved hjelp av skjellakkstifter som varmes opp slik at det drypper på skadestedet.

Et større slag eller hull kan repareres med formtre.

Til små sprekker og spikerhull kan du bruke reparasjonsvoks. På dumper og hakk kan du også legge over et fuktet håndkle og stryke over med varmt strykejern.

Dette gjør at fibrene i treet dampes, reiser seg og fyller ut skaden. Er gulvet fortsatt ujevnt, kan du slipe med et fint sandpapir (240–300) og spraye over med glanslakk etterpå.

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2023.

Les også