Leie hytte:

Vask hendene og leie en hytte i sommer

I år blir det sannsynligvis ingen utenlandsferie. Hvordan påvirker dette etterspørselen etter blant annet hytter, og hva skjer med utleieprisene? Vi har sett litt på saken.

LEIE HYTTE: Planer om å leie hytte i sommer? Det er fortsatt muligheter, men aktørene i markedet melder om stor aktivitet.
LEIE HYTTE: Planer om å leie hytte i sommer? Det er fortsatt muligheter, men aktørene i markedet melder om stor aktivitet. Foto: Alexander Berg jr.
Publisert

Det ser ut som om det kan bli en hektisk sommer for dem som leier ut hytter, og tilsvarende behov for å bestemme seg raskt for dem som skal leie.

Noen utleiere ser imidlertid også muligheten til å øke prisen som følge av økt etterspørsel.

Økt etterspørsel

De som driver med utleie eller formidler hytter kan melde om stor pågang.

Hos Finn har de registrert en betydelig økning i antall utleieannonser for hytter, og i begynnelsen av mai opplevde nettstedet en tilnærmet dobling av trafikken i søk etter ledige hytter for leie.

– I forrige uke (første uke i mai, red.anm) var trafikkveksten på 120 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, og uken før hadde vi 86 prosent vekst. Det sier mye om hvor brennhett markedet for norgesferie er akkurat nå, uttaler kommersiell direktør i Finn reise, Terje Berge, til NTB.

Hos hytteformidleren Novasol har de gjort de samme erfaringene:

«Vi opplever stor etterspørsel og et økende antall bestillinger fra nordmenn som nå ønsker å feriere I eget land. På grunn av usikkerheten som rår i forhold til reiserådene, er det også en god del av de som har bestilt feriebolig i utlandet som nå velger å booke om til en av våre norske hytter.», skriver landesjef i Novasol Norge, Pia Buen, i en e-post.

Også hos den norske friluftsportalen Inatur, som blant annet formidler utleie av enklere hytter, har de registrert en større pågang, og kan melde om en dobling i trafikken.

– De siste ukene har folk åpenbart bestemt seg for norgesferie, sier markedssjef Torbjørn Kvien Madsen.

På Finn ligger det for tiden 2700 hytter ute for leie i sommerferien, til en ukesleiepris fra 500 til godt over 50 000 kroner. På Inatur finnes det nærmere 1000 hytter med en dagsleie fra et par hundrelapper og oppover. Hos Novasol har de tett oppunder 700 hytter tilgjengelig i sommerferien, med en ukespris på drøye tusenlappen og oppover til drøyt 30 000 kroner avhengig av standard.

Les også: Dette må du passe på når du skal leie hytte

Utforsk nye områder i fjellet

Den Norske Turistforening vil i all hovedsak holde alle sine 550 hytter åpne, men med klare smittevernregler. Etterspørselen etter hyttene deres har ifølge kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen så langt vært varierende.

Covid-19: Smittevernanbefalinger

Vask gjerne hytta ved ankomst, først og fremst berøringsflater som dørhåndtak, servanter, skuffer, osv.

Be utleier sette frem rengjøringsutstyer

Dersom mulig, motta/overlever hyttenøkkel uten fysisk kontakt

Ta med eget sengetøy

Følg de generelle smittevernreglene fra FHI.

– I enkelte områder er det god pågang, i andre er det enn så lenge mindre, uttaler hun i en e-post, og legger til at den som er villig til å utforske andre områder enn de klassiske som Jotunheimen og Hardangervidda, vil ha store muligheter for å finne ledig plass. Hun trekker frem Langsua, Breheimen, Femundsmarka, Ryfylkeheiene, Trollheimen og Sylan som områder hvor det er mindre pågang.

En av de store forskjellene fra tidligere år, er at alle hytter må forhåndsbestilles. Og det er satt en grense på maksimum 20 personer på en selvbetjent eller ubetjent hytte.

Smittefare og hytteleie

Smittefare er naturlig nok en problemstilling de fleste vil være opptatt av når de skal leie en fremmed hytte.

Hos Inatur råder de leietagere til også å vaske nå de kommer, i tillegg til å vaske når man drar.

–Vi anbefaler å følge de generelle retningslinjene, samt DNT sine regler, legger Madsen til.

– Vi råder også utleiere til å sette frem rengjøringsmidler på hyttene sine.

Madsen forteller at noen utleiere også stenger reservasjonsmuligheten mellom hver utleieperiode, slik at de får mulighet til å rengjøre hytta.

Turistforeningen har etablert et tydelig sett med regler for hvordan man som hyttebruker skal te seg, blant annet er det ingen adgang på hyttene for dem med luftveissymptomer, selv om det bare er noen få host og hark. Håndhygiene er også et fokusområde for DNT: «Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem.», skriver de på sine sider.

På sine nettsider som kun er forbeholdt utleiere, har Novasol lagt ut informasjon om hvordan hytteeierne skal forholde seg. Ifølge Buen vil de også utarbeide tilsvarende informasjon for leietagere.

På sine nettsider har Finn Reise en generell advarsel, hvor de blant annet ber alle som skal reise i en eller annen sammenheng om å sjekke nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Les også: Slik holder du viruset unna med rengjøring

Høyere etterspørsel, høyere priser?

I tider med økt etterspørsel, er det også en risiko for at prisene settes opp. Ifølge Pia Buen har noen av Novasols utleiere latt seg friste til å gjøre det, mens flertallet har latt det være.

– Det er en spesiell situasjon, men vår strategi er at vi anbefaler våre utleiere å beholde dagens priser også til neste sesong, uttaler hun.

– Vi har ikke hatt noen indikasjoner på at prisene har økt, er tilbakemeldingen fra Madsen i Inatur.

Siden det er utleierne selv som bestemmer utleieprisen, sitter ikke Finn med oversikt over hvordan utleieprisene har utviklet seg gjennom våren.

Les også: Dette må du tenke på når du leier ut hytta

Lengre utleieperiode

Turistforeningen stenger vanligvis de fleste av de betjente hyttene sine i midten av september for sesongen, men ifølge Stephansen kan det hende de vil holde hyttene lenger åpent dersom det viser seg at påtrykket blir stort.

De vil uansett åpne de betjente hyttene sine i fjellet i slutten av juni, slik de alltid gjør, selv om det i år er store snømengder i enkelte fjellområder og risiko for at det ikke er snøfritt ved åpning.

– Vi råder turgåere om å ta høyde for dette under turplanleggingen. Ta kontakt med vertskapet på hytta om du er usikker, de kjenner sitt område og har lokalkunnskapen, sier Stephansen.

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2020.

Les også