Familiehytte

En fin sommerdag sent på 60-tallet ble avgjørende for en hel familie. Da moren til Edel fikk øye på tomta, visste hun det bare

Da moren til Edel kom ut på høydedraget gjennom en tettvokst skog og så havet, visste hun at hytta skulle ligge her. Hytta har siden den gang gått gjennom en forvandling.

FØR: Snekkergleden fra 1967 er videreført gjennom hvert tiår. Gradvis er hytta blitt utbedret.
FØR: Snekkergleden fra 1967 er videreført gjennom hvert tiår. Gradvis er hytta blitt utbedret. Foto: Privat
Publisert

Da Ruth og Ole Nordheim for snart 60 år siden tok turen ut til Åkvåg i Risør, hadde en bonde lagt til rette for et knippe med festetomter.

Og i 1967 sto den enkle hytta klar. Da var Edel 10 år. Gjennom mesteparten av livet siden den gang har hun tilbragt somrene her.

– Selv etter 55 år med den samme utsikten, blir jeg bergtatt hver gang jeg er her ute, sier hun.

Fridde på hytta

Etter hvert møtte hun Glenn. Han ble like begeistret for det enkle hyttelivet som hun var. Det ble naturlig for ham å fri til henne på hytta, i pinsen 1995.

– Det var veldig romantisk, vi var alene på hytta og uten forvarsel gikk Glenn ned på kne. Nå har vi vært gift i 26 år, forteller Edel.

Sammen bygget de hennes barndomshytte videre etter at de overtok den sammen i 1999. Det første de gjorde da, var å skifte kjøkken.

Noe de gjentok etter noen år. Det originale var i furu, mens det neste ble hvitmalt. Dagens versjon fra 2020 er kledd i sort.

FØR: Kjøkkenet slik ut det så ut opprinnelig. Edel til høyre.
FØR: Kjøkkenet slik ut det så ut opprinnelig. Edel til høyre. Foto: Privat
KJØKKEN NÅ: Etter utvidelsen av hytta ble kjøkkenet plassert lenger inne. Til høyre er parets soverom. Edel har valgt litt friske farger til den ellers lyse hytta. Stoler fra Skeidar.
KJØKKEN NÅ: Etter utvidelsen av hytta ble kjøkkenet plassert lenger inne. Til høyre er parets soverom. Edel har valgt litt friske farger til den ellers lyse hytta. Stoler fra Skeidar. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Da Maren og Per-Sigve pusset opp hytta, valgte de å beholde den smarte løsningen i gulvet

Paradis for familien

Selv om mye har endret seg siden 1967, er hytta fortsatt et paradis for familien. Barn og barnebarn er blitt like glade i hytta, som fylles med venner og familie gjennom sommeren.

Og da de for noen år siden fikk tilbud om å koble til strøm, valgte de fortsatt å leve det gode hytteliv med solceller og solvarmet vann i springen.

HYTTA: Hytta er fortsatt av det fineste Edel vet. Her ute har hun ladet krefter gjennom 55 år.
HYTTA: Hytta er fortsatt av det fineste Edel vet. Her ute har hun ladet krefter gjennom 55 år. Foto: Kathrine Sørgård
UTSIKT: Utsikten fra terrassen er til å miste pusten av. Det er lett å forstå at Edels mor ble trollbundet da hun kom ut hit første gang i 1966. Året etter sto den opprinnelige hytta klar for bruk.
UTSIKT: Utsikten fra terrassen er til å miste pusten av. Det er lett å forstå at Edels mor ble trollbundet da hun kom ut hit første gang i 1966. Året etter sto den opprinnelige hytta klar for bruk. Foto: Kathrine Sørgård

Byggeår: 1967. Totalrenovert i 2020.

Størrelse: 90 m2 + 30 m2 med utestue og terrasse. Opprinnelig var hytta 55 m2.

Utvendig kledning: Panel

Tak: Shingel

Rominndeling: Entre, stue, kjøkken, fem soverom, gang, bod, utestue og overbygd utekjøkken

Fasiliteter: Ikke innlagt strøm. 12V solcelle. Utedo med snurredo. Vann fra regn-sisterne. Overbygd utedusj. Kjøleskap og komfyr på gass.

Smell-landet, Åkvåg

Høyde over havet: 20 meter

Kommune: Risør

Fylke: Agder

Se mer

– Den største forskjellen er at vi har montert solcellepaneler så vi har lys i hele hytta, pluss litt strøm til ladere, forteller Edel.

Fortsatt må man ta bena fatt det siste stykket. Siden det kun tar i under- kant av en time hit ut med bil fra hjemmet i Arendal, er paret her ofte.

PIZZAOVN: Glenn er tredje generasjon baker, og har vært landets yngste bakermester. Utekjøkkenet med bakerovnen er et eget rom som kan lukkes. Bakerovnen har han selv murt etter å ha tatt et kurs.
PIZZAOVN: Glenn er tredje generasjon baker, og har vært landets yngste bakermester. Utekjøkkenet med bakerovnen er et eget rom som kan lukkes. Bakerovnen har han selv murt etter å ha tatt et kurs. Foto: Kathrine Sørgård
MERDØ: Denne dagen er gode venner på besøk. Elin og Asbjørn har hytte ytterst på Merdø.
MERDØ: Denne dagen er gode venner på besøk. Elin og Asbjørn har hytte ytterst på Merdø. Foto: Kathrine Sørgård

På baksiden av hytta hvor det er litt le, har Glenn snekret noen kasser som er med på å gi jordbær, poteter og urter gjennom sommeren.

Urtene plukker han gjerne når han ordner til hyttelaget pizza i en bakerovn han har vært med på å mure selv. Ovnen står i et eget rom på terrassen. Som tredje generasjons baker har Glenn dreisen på pizzabunnen.

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

16 sengeplasser

Glenn er den som har snekret mest, mens Edel har malt og sjauet mye.

Under den siste byggeprosessen fraktet de unna nesten 5 tonn med byggeavfall. Med trillebår!

HYTTE UTSIKT: Edel og Glenn er glad i å dekke på til gjester foran den storstilte utsikten i utestua.
HYTTE UTSIKT: Edel og Glenn er glad i å dekke på til gjester foran den storstilte utsikten i utestua. Foto: Kathrine Sørgård

– Det var en omfattende jobb å renovere hytta. Vi rev alt i den gamle stuen og kjøkkenet, helt ned til fjellet under hytta. Alt av treverk, isolasjon og vinduer har vi erstattet, forteller Edel. I dag er tre soverom det eneste som er igjen av den opprinnelige hytta.

Bortsett fra å reise takbjelker på tilbygget og sette inn nye vinduer, gjorde de alt selv.

– Alt ble gjort på ettermiddagene og i helgene. Vi begynte med rivingen 20. mai 2020, og to måneder senere kom barn og barnebarn fra København. Vi hadde bestemt at da skulle alt være ferdig, og det fikk vi til.

SOVEROM: Soverommene er enkle, men har gode og plassbygde sengeplasser.
SOVEROM: Soverommene er enkle, men har gode og plassbygde sengeplasser. Foto: Kathrine Sørgård

Med den siste storsjauen ble det 16 sengeplasser. På soverommene er plassen godt utnyttet, med køyesenger bygget over doble senger, og senger bygget i vinkler.

– Hos oss er det alltid plass. På det meste har vi hatt 19 personer på overnatting. Venninner av vår yngste datter trommet sammen til overraskelses- selskap på hennes 25 årsdag, forteller Edel.

– Jubilanten kom intetanende fra Stavanger, og hun var både trøtt og sur. Men da gjestene reiste seg og sang, endret stemningsleiet seg umiddelbart. Hun sier selv det er et av hennes beste minner fra hytta.

SOVEROM: Soverommet har plassbygde hyller, som dekker nesten en hel vegg. Den er åpen, og gir god oversikt over hva man har på hytta.
SOVEROM: Soverommet har plassbygde hyller, som dekker nesten en hel vegg. Den er åpen, og gir god oversikt over hva man har på hytta. Foto: Kathrine Sørgård
HYTTE TERRASSE: Venninnen Elin, til høyre, tar mer enn gjerne turen ut til Edels hytte. Det har hun og mannen gjort mange ganger gjennom årenes løp. Å få besøk her ute hører somrene til.
HYTTE TERRASSE: Venninnen Elin, til høyre, tar mer enn gjerne turen ut til Edels hytte. Det har hun og mannen gjort mange ganger gjennom årenes løp. Å få besøk her ute hører somrene til. Foto: Kathrine Sørgård
UTVIDET HYTTE: Da hytta ble utvidet, ble det bygget en utestue som fikk vindu i 2021. Noe som gjør at den også kan brukes på kjøligere dager. Utekjøkkenet er til venstre. Utestua inn til høyre.
UTVIDET HYTTE: Da hytta ble utvidet, ble det bygget en utestue som fikk vindu i 2021. Noe som gjør at den også kan brukes på kjøligere dager. Utekjøkkenet er til venstre. Utestua inn til høyre. Foto: Kathrine Sørgård
UTEDO OG BOD: Utedoen og boden er diskret plassert på baksiden av hytta. Det er også utedusjen, som kan brukes når tanken er full med regnvann, som varmes opp av solen.
UTEDO OG BOD: Utedoen og boden er diskret plassert på baksiden av hytta. Det er også utedusjen, som kan brukes når tanken er full med regnvann, som varmes opp av solen. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2023.

Les også