Bygge på hytta

Ekstrem forvandling: Gamlehytta fra 1947 er ikke til å kjenne igjen

Da Lisbeth arvet den 50 kvadratmeter store familiehytta fra 1947, bestemte hun og mannen Ingar seg for å bygge på. I dag er den innlemmet i nybygget.

HYTTE: Lisbeth og Ingar ønsket en større hytte. Da bestemte de seg for å ta grep, og bygge på hytta. Den ligger høyt og fritt med flott utsikt.
HYTTE: Lisbeth og Ingar ønsket en større hytte. Da bestemte de seg for å ta grep, og bygge på hytta. Den ligger høyt og fritt med flott utsikt. Foto: Privat
Sist oppdatert

Familiehytta er en av de eldste hyttene i Tuddal, på solsiden av Gaustatoppen.

Som en kuriositet forteller Lisbeth at hytta ble ulovlig satt opp av hennes morfar Olav i 1947, og at han av den grunn måtte betale en bot på 500 kroner, men hytta fikk stå.

I dag er selvfølgelig alle formaliteter i orden, og Lisbeth er tredje generasjons stolt hytteeier.

Lisbeth og Ingar hadde allerede en hytte i Tuddal, men da moren til Lisbeth ønsket å gi fra seg familiehytta, bestemte de seg for å overta den, bygge på, og selge sin egen hytte.

– Det var så mange gode minner fra min egen barndom i familiehytta. Vi overtok den derfor i 2017, under forutsetning av at vi skulle bygge på. Og da ville vi gjøre det skikkelig, slik at hele familien kan være her samtidig. Vi har tre voksne sønner som gjerne bruker hytta, og vi er alle glad i å ha med oss venner opp hit.

FØR. Gamlehytta i snøsmeltningen for mange år siden.
FØR. Gamlehytta i snøsmeltningen for mange år siden. Foto: Privat
FØR: Hytta har vært i familien til Lisbeth i mange år. Hun og Ingar ønsket å ta vare på hytta, men også gjøre en forandring.
FØR: Hytta har vært i familien til Lisbeth i mange år. Hun og Ingar ønsket å ta vare på hytta, men også gjøre en forandring. Foto: Privat

Les også: Den gamle skolen skulle rives om to uker. Da fikk Remi og Ingrid en idé

Byggeår: 1947 og 2019

Størrelse: 140 m²

Utvendig kledning: Stav i første
etasje og laft i andre etasje.

Tak: Torvtak og shingel (gammel del)

Rominndeling: Første etasje: Gang, teknisk rom, stue og kjøkken i åpen løsning og bad i ny hyttedel. Gang, stue og soverom i gammel hyttedel.

Andre etasje i ny hyttedel: Gang, to soverom og klesbod.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann og brøytet vei helt frem til hytteveggen.

Hegnin/Tuddal

Høyde over havet: 844 m

Kommune: Hjartdal

Fylke: Vestfold og Telemark

Se mer

Tegnet hytta selv

De bestemte seg for å tegne hytta selv, forteller Ingar.

– Vi lastet ned ulike tegneprogrammer, og kom til slutt frem til tegningene av hytta slik den ser ut i dag.

Da hadde vi innlemmet gamlehytta på den ene siden. Tuddal Håndlaft og Hyttebygg hjalp oss med å ferdigstille tegningene og søke om tillatelse til å bygge.

TRIVES: Lisbeth og Ingar stortrives på hytta i Tuddal.
TRIVES: Lisbeth og Ingar stortrives på hytta i Tuddal. Foto: Ragnar Hartvig

I 2019 sto hytta på 140 kvadratmeter ferdig.

Det eneste som gjenstår nå er å lage en liten vinkjeller.

– Vi har fortsatt trelemmen i gamlehytta ned til kjelleren som tidligere ble brukt til oppbevaring av mat.

Planen vår er å lage en vinkjeller med belysning, og en glassplate som skal erstatte trelemmen.

Ellers er alle materialer i hytta kortreist fra Telemark, med unntak av glass­døren som skiller den gamle og nye hyttedelen.

– Det som er viktig for oss er å trives med interiøret på hytta, sier Lisbeth.

– Vi ønsker ikke å samle på mange ting, men har tatt vare på litt av det gamle som har fått følge oss videre til den nye hytta i kombinasjon med det som er nytt. Vi har blant annet rammet inn gamle bilder som vi er glad i. Interiøret skal være levende, praktisk og personlig.

– Vi trives veldig godt slik det er blitt, og føler at gamlehytta fremdeles er med oss med stuen og soverommet derfra som en sentral del av den nye hytta.

Fargeskalaen på interiøret er i fjellets egne farger; grått, beige, brunt og dempet sort, som de har valgt ut ifra steinvasken de kjøpte til badet.

HYTTA UNDER PÅBYGGING: Lisbeth og Ingar tegnet hytten selv.
HYTTA UNDER PÅBYGGING: Lisbeth og Ingar tegnet hytten selv. Foto: Privat
HYTTA NÅ: Hytta ligger høyt og fritt med flott utsikt. Til venstre ser vi den eldste delen, mens nybygget ligger til høyre.
HYTTA NÅ: Hytta ligger høyt og fritt med flott utsikt. Til venstre ser vi den eldste delen, mens nybygget ligger til høyre. Foto: Privat

Les også (+): Ørnulfs villa har en utrolig forhistorie

Naturglede på hytta

Rett utenfor hyttedøren er det et flott turterreng med yrende dyreliv, forteller Ingar.

– Det er bare å spenne på seg skiene om vinteren, gå på bena på topptur, eller i et fint og slakt terreng hvis man liker det best. Vi har flott utsikt til fjelltoppene Lille og Store Gaustaknea, som ligger 1443 og 1526 meter over havet. Dit opp er det lett å gå.

– Det er mange fine fiskevann i nærheten, og vi har en robåt i Toskjær som vi kan bruke når vi skal fiske. Om vinteren er det isfiske og pilking som gjelder. Vi bruker også mye tid til hugst, og til uttynning av vegetasjonen rundt hytta. Det er jobb med ved også, men det er deilig å ha nok å fyre med på kjølige dager.

Paret liker å være sosiale på hytta; de har gjerne med familie og venner, og er ofte innom et hotell i nærmiljøet, der de spiser lunsj og møter folk de er blitt kjent med i årenes løp.

– Vi er her oppe nesten hver helg, og i de fleste ferier. Da vi bestemte oss for å bygge på gamlehytta var det nettopp fordi vi visste at vi ville tilbringe så mye tid her.

KJØKKEN: Lisbeth er glad i å lage mat, og er veldig fornøyd med kjøkkenløsningen på hytta.
KJØKKEN: Lisbeth er glad i å lage mat, og er veldig fornøyd med kjøkkenløsningen på hytta. Foto: Ragnar Hartvig
HYTTEKJØKKEN: Hyttekjøkkenet, som ligger i åpen løsning mot stuen, er fotografert ovenfra i trappen. Kjøkkeninnredningen fra Torbjørn Haugen Snikkarverkstad går langs hele den ene veggen, og er i fargen Dempet sort. Benkeplaten i heltre eik har paret satt inn med Ozmo voks for maksimal holdbarhet. Spisebordet er fra Nova Solo, og stolene er kjøpt på Finn, malt i Dempet sort.
HYTTEKJØKKEN: Hyttekjøkkenet, som ligger i åpen løsning mot stuen, er fotografert ovenfra i trappen. Kjøkkeninnredningen fra Torbjørn Haugen Snikkarverkstad går langs hele den ene veggen, og er i fargen Dempet sort. Benkeplaten i heltre eik har paret satt inn med Ozmo voks for maksimal holdbarhet. Spisebordet er fra Nova Solo, og stolene er kjøpt på Finn, malt i Dempet sort. Foto: Ragnar Hartvig
GJESTEROM: I gjesterommet er sengen redd med puter og tepper i gråfarger. Saueskinnene er fra Granbergs Garveri/Moio. Skiene på veggen har vært bestefar Olav sine.
GJESTEROM: I gjesterommet er sengen redd med puter og tepper i gråfarger. Saueskinnene er fra Granbergs Garveri/Moio. Skiene på veggen har vært bestefar Olav sine. Foto: Ragnar Hartvig
VASK: Steinvasken fra Vidal XL på badet er utgangspunktet for fargeskalaen paret valgte å bruke i hytta.
VASK: Steinvasken fra Vidal XL på badet er utgangspunktet for fargeskalaen paret valgte å bruke i hytta. Foto: Ragnar Hartvig
BAD: Baderomsmøblement i fargen Dempet sort er fra Torbjørn Haugen Snikkarverkstad.
BAD: Baderomsmøblement i fargen Dempet sort er fra Torbjørn Haugen Snikkarverkstad. Foto: Ragnar Hartvig
GANG: Her ser vi gangen som fører inn til gamlehytta fra den nye hyttedelen. På gulvet er det lagt fliser, og døren i glass og stål er fra Dominos. Lampen i taket er fra Christiana Belysning.
GANG: Her ser vi gangen som fører inn til gamlehytta fra den nye hyttedelen. På gulvet er det lagt fliser, og døren i glass og stål er fra Dominos. Lampen i taket er fra Christiana Belysning. Foto: Ragnar Hartvig
GANG: Gangen i gamlehytta er innredet med en sittegruppe. Stolen er fra Nova Solo, og røkebordet arvet. Her ser vi den gamle kjellerlemmen ned til matkjelleren. Her skal det bli vinkjeller med hyller, lys og ny glasslem. Høyt oppe på veggen henger en hylle med trollfigurer i ulike størrelser.
GANG: Gangen i gamlehytta er innredet med en sittegruppe. Stolen er fra Nova Solo, og røkebordet arvet. Her ser vi den gamle kjellerlemmen ned til matkjelleren. Her skal det bli vinkjeller med hyller, lys og ny glasslem. Høyt oppe på veggen henger en hylle med trollfigurer i ulike størrelser. Foto: Ragnar Hartvig
STUA: Stua i gamlehytta er bevart slik den alltid har vært, men veggene og taket er beiset. Sofaene er fra Skeidar, og bordet er kjøpt på Finn. De håndmalte fatene på veggen er malt av Lisbeths søstre. Den staselige taklampen i gamlestua er arvet. Lampen har hengt i rommet siden hytta var ny i 1947.
STUA: Stua i gamlehytta er bevart slik den alltid har vært, men veggene og taket er beiset. Sofaene er fra Skeidar, og bordet er kjøpt på Finn. De håndmalte fatene på veggen er malt av Lisbeths søstre. Den staselige taklampen i gamlestua er arvet. Lampen har hengt i rommet siden hytta var ny i 1947. Foto: Ragnar Hartvig
PEIS: Peisinnsatsen (fra Tuddal Byggvare) i stuen har Ingar satt opp selv med Skamotek brannmursplater. På utsiden er platene pusset med mikrosement.
PEIS: Peisinnsatsen (fra Tuddal Byggvare) i stuen har Ingar satt opp selv med Skamotek brannmursplater. På utsiden er platene pusset med mikrosement. Foto: Ragnar Hartvig

Farger og materialer

Vegger: Beiset med Tyrilin interiørbeis i fargen Skigard

Tak: Beiset med Tyrilin interiørbeis i fargen Skigard blandet 50/50 med vann for en litt lysere fargetone

Gulv: Tarkett. I gamlestua er grangulvet pusset ned og påført interiørbeis i en gråtone

Gulv i gang og bad: Fliser
Utvendige vegger: Tyrilin tjærebeis, sort

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2023, og sist oppdatert 20/01 2023.

Les også