EKSPERTEN SVARER:

Vi vurderer å koble oss av strøm­nettet på hytta og gå for solceller i stedet – hva må til for å få den samme komforten?

Hyttelivs byggekspert kommer med sine beste tips. – Ikke koble dere fra strømnettet, er hans klare råd. Les hvorfor.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi vurderer å koble oss av strøm­nettet på hytta og gå for solceller i stedet.

Hva må til for at vi skal få tilnærmet samme komfort som vi er vant til?

D.D.

Svar:

Jeg antar at de høye strømprisene er en viktig faktor i denne vurderingen. Det enkleste og billigste er trolig å sette opp solcellepaneler, men å beholde tilkoblingen til strømnettet. Da kan dere produsere mye av den strømmen dere trenger selv, og selge overskuddet tilbake på nettet.

Har dere plass til å sette solcellepanelene på bakken, blir investeringen lav, og med høye strømpriser vil et slikt anlegg betales ned ganske fort.

Skal dere koble dere av nettet, må strømmen lagres på batterier og deretter konverteres til 230 V. Batterier er kostbart og krever et visst vedlikehold og utskifting. Hvis dere velger denne løsningen, kan dere beholde det elektriske anlegget i hytta så lenge strømmen konverteres til 230V.

Solcelleanlegget vil likevel ikke ha kapasitet til oppvarming, så her må dere inn med alternativ løsning: ved, diesel eller propan. Jeg ville brukt tid på å regne på de ulike løsningene. Husk å få med pris på installasjonen.

Øivind Lie-Jacobsen

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2023, og sist oppdatert 23/03 2023.

Les også