HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi ønsker å bygge på hytte på festetomt. Hvilke rettigheter har vi?

I festekontrakten står det ikke noe om størrelse eller antall hytter. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
BYGGE PÅ: De ønsker å bygge på hytta på festetomt. I festekontrakten står det ikke noe om størrelse og antall hytter.
BYGGE PÅ: De ønsker å bygge på hytta på festetomt. I festekontrakten står det ikke noe om størrelse og antall hytter. Foto: Illustrasjonsbilde: Bård Gundersen
Publisert

Spørsmål:

Vi har en festetomt i Kolsvik hvor mine foreldre bygget en hytte i 1956. Hytta er på ca. 45 m², og vi søkte i fjor om å få bygge på ca. 20 m².

I forkant av søknaden sendte vi ut nabovarsel til blant annet grunneieren. I etterkant fikk vi tilbakemelding fra grunneieren om at han krevde en økning av festeavgiften fra nåværende kr 1246 til kr 13 400 for å gi samtykke i tiltaket.

Vi understreker at det ikke står noen ting om størrelse eller antall hytter i festekontrakten.

T.W.

Svar:

Det fremgår av tomtefesteloven § 16, første ledd hva gjelder fysisk rådighet over festetomten: «Ved feste av tomt til bustadhus og fritidshus har festaren same fysiske råderett over festetomta til bruk innanfor festeføremålet som ein eigar har, så langt ikkje anna fylgjer av det som er avtalt.»

I ditt tilfelle sier avtalen ingen ting om størrelse eller antall hytter og da har du i forholdet til grunneier samme rådighet som en «eigar». Det vil si at du kan bygge så mye og så stort du vil.

Vær likevel klar over at det kan være andre regler for eksempel i arealdelen av kommuneplanen eller reguleringsplan som kan si noe om hvordan tomtene kan utnyttes.

Det kan for eksempel være at du må søke om dispensasjon fra slike bestemmelser og da kan grunneier og andre protestere. Det er likevel kommunen som bestemmer.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2023.

Les også