HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi ønsker å bygge en garasje på hytta, men er usikre på om vi må søke om tillatelse. Er det noen lover og regler vi må ta hensyn til, og hvilken type garasje vil du råde oss til å bygge?

Hytteeiere ønsker en garasje på hytta. De er usikre på hvilke lover og regler de må ta hensyn til før de kan begynne å bygge. Hyttelivs arkitekt Christina Knoff svarer og kommer med forslag til tre ulike typer garasje som passe bra ved en hytte.

Pluss ikon
GARASJE: Det finner mange ulike garasjer man kan bygge. Arkitekt Christina Knoff har tegnet forslag til tre forskjellige garasjer.
GARASJE: Det finner mange ulike garasjer man kan bygge. Arkitekt Christina Knoff har tegnet forslag til tre forskjellige garasjer. Foto: Illustrasjon: Christina Knoff
Publisert

Spørsmål

Vi ønsker å bygge en garasje eller carport på hytta. Men vi er usikre på om vi må søke om tillatelse. Er det noen lover og regler vi må ta hensyn til, og hvilken type garasje kan vi bygge?

Hilsen Trond og Berit H.

Svar

En liten carport eller garasje er ikke søknadspliktig, noe som gjør at de ganske enkelt kan bygges når dere føler for det. Dere må selvfølgelig følge reguleringsplanen.

Den kan for eksempel påpeke at det må være samme takvinkel som hytta, samme kledning, vinduer eller taktekking.

En carport trenger ofte ikke være større enn 2,5 x 5 m. Er den under 15 kvadratmeter, kan den bygges som tilbygg uten søknad.

Garasjen må være under 50 kvadratmeter for å være fritatt fra søknaden, men det må fremdeles oppfylles noen krav til størrelse for at de skal kunne kalles en garasje.

En enkelt garasje må være minimum 2,3 m x 5,5 m i innvendige mål mens en dobbeltgarasje må være minst 4,5 m x 5,5 m. Dette gir jo mye spillerom og mulighet for å bygge romslige garasjer med bod om man ønsker det.

Med en gang garasjen blir litt større, heves i høyden eller blir som et tilbygg på hytta istedenfor frittliggende, blir det søknadspliktig.

Det fins jo utallige muligheter for hvordan man vil designe bilens hytte. Skal den ha bod eller ikke? Med eller uten strøm, elbil-lader, enkel garasje med kun port, eller også med dør? Eller kanskje vinduer?

Her har jeg tegnet tre eksempler:

Enkel garasje

Denne garasjen er på 5,6 m x 3,6 m. Altså, litt større enn minstekravet for å kunne kalle det en enkelt garasje.

ENKEL GARASJE:
ENKEL GARASJE: Foto: Illustrasjon: Christina Knoff
ENKEL GARASJE
ENKEL GARASJE Foto: Illustrasjon: Christina Knoff

Carport med bod

Denne garasjen på 5 m x 4,5 m, gir rikelig med plass til bil og oppbevaring.

CARPORT
CARPORT Foto: Illustrasjon: Christina Knoff
CARPORT
CARPORT Foto: Illustrasjon: Christina Knoff

Dobbelt garasje

7,2 m 6,6 m. En god og romslig garasje med bodområde i bakkant.

DOBBELGARASJE
DOBBELGARASJE Foto: Illustrasjon: Christina Knoff
DOBBEL GARASJE
DOBBEL GARASJE Foto: Illustrasjon: Christina Knoff

Hilsen arkitekt Christina Knoff

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2022.

Les også