HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har lyst å ruste opp veien til hytta, men grunneierne sier nei. Hva skal vi gjøre?

Vi ønsker å ruste opp veien med nytt dekke og stikkrenner, men får ikke lov. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
VEDLIKEHOLD AV VEI: Hytteeier har en hytte i et hyttefeilt og får ikke lov av grunneier å ruste opp veien.
VEDLIKEHOLD AV VEI: Hytteeier har en hytte i et hyttefeilt og får ikke lov av grunneier å ruste opp veien. Foto: Getty Images (illustrasjonsfoto)
Publisert

Spørsmål:

Vi har hytte i et felt med rundt 20 hytter, der alle bruker en skogsbilvei frem til eiendommene.

Veien er anlagt av utbygger av feltet, og grunnen tilhører tre ulike grunneiere. Så ble veien overført til hytteeierne (vellet) da feltet var ferdig utbygget.

Vi ønsker å ruste opp veien med nytt dekke, stikkrenner m.m. Grunneierne nekter oss å utføre arbeidene, og viser til at de eier grunnen og veien og bestemmer over anlegget som eiere.

Vi har lest i veiloven at vi som brukere utgjør et veilag og har plikt til å holde veien i stand. Slik vi forstår det kan vi derfor treffe beslutninger om drift og vedlikehold av veien. Stemmer dette?

G.E.

Svar:

Du skriver at utbygger anla veien i sin tid og «overførte» denne til hytteeierne (vellet). Jeg forutsetter dermed at retten til veianlegget (veilegeme) de facto eies av hytteeierne.

Jeg vil derfor hevde at dere som eiere har rett (og plikt) til å vedlikeholde veien. Jeg vil også anse at det å legge nytt dekke, stikkrenner med mer, faller inn under begrepet vedlikehold.

Hilsen advokat Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2023.

Les også